Πεντανόστιμη συνταγή για ελαφρύ μουσακά
Καλοκαιρινή γεύση
Πως θα φτιάξετε ένα ελαφρύ πιάτο μουσακά με φρέσκο βούτυρο, μελιτζάνες και κεφαλοτύρι
Υλικά για ελαφρύ μουσακά
- 2 κιλά μελιτζάνες φλάσκες
- 2 φλιτζ. κεφαλοτύρι
- 1 κ.γ. φρέσκο βούτυρο
- ελαιόλαδο για άλειμμα
- αλάτι
- λίγο βούτυρο για το ταψί και το τελείωμα
Για τη σάλτσα κιμά
- 750γρ. κιμάς μοσχαρίσιος ή ανάμεικτος
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 καρότο ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
- 4 ώριμες ντομάτες ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες ή περασμένες στο μούλτι
- 250ml. νερό
- 1 κ.σ. κοφτή αλάτι
- ⅓ κ.γ. κανέλα σκόνη
- 1 κ.σ. κοφτή ρίγανη
- ¼ φλιτζ. ελαιόλαδο
- πιπέρι
- 1 φλιτζ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
Για τη σάλτσα μπεσαμέλ
- 100γρ. βούτυρο
- 100γρ. αλεύρι
- 1 λίτρο φρέσκο γάλα (χλιαρό)
- ½ κ.γ. μοσχοκάρυδο
- 2 αυγά (προαιρετικά)
- αλάτι, πιπέρι
Συνταγή για ελαφρύ μουσακά
- Ετοιμάζουμε σε κατσαρόλα τον κιμά.
- Σοτάρουμε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι, το καρότο και το σκόρδο μέχρι να γυαλίσουν, όχι να πάρουν χρώμα.
- Προσθέτουμε τον κιμά και τον σοτάρουμε μέχρι να πάρει ελαφρύ χρώμα, για περίπου 10 λεπτά.
- Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά για τη σάλτσα κιμά.
- Αφού πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στο μέτριο και σιγοβράζουμε για 25 λεπτά.
- Προς το τέλος προσθέτουμε τον μαϊντανό και ανακατεύουμε.
- Παράλληλα, καθαρίζουμε τις μελιτζάνες από το κοτσάνι και τις κόβουμε κατά μήκος σε φέτες πάχους περίπου 1 εκατοστού.
- Τις βάζουμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και τις αλείφουμε με ελαιόλαδο.
- Ψήνουμε στο γκριλ για μερικά λεπτά.
- Μόλις μαλακώσουν και πάρουν ελαφρύ χρώμα τις γυρνάμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο μερικά λεπτά ακόμη.
- Συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσουν όλες οι μελιτζάνες.
- Ετοιμάζουμε και τη σάλτσα μπεσαμέλ.
- Ζεσταίνουμε το γάλα να είναι χλιαρό, όχι να βράσει.
- Σε κατσαρόλα, σε μέτρια θερμοκρασία, βάζουμε το βούτυρο και μόλις λιώσει προσθέτουμε το αλεύρι κι ανακατεύουμε με σύρμα, ώστε να γίνει ομοιογενές το μείγμα (κάνουμε ένα ρου).
- Προσθέτουμε λίγο λίγο το γάλα, ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι να δέσει η κρέμα μας.
- Προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Μόλις κρυώσει λίγο, προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και τα αυγά και ανακατεύουμε με γρήγορες κινήσεις, πάντα με το σύρμα.
- Βουτυρώνουμε ένα πυρίμαχο ταψί, απλώνουμε μια στρώση μελιτζάνες και πασπαλίζουμε με λίγο κεφαλοτύρι, λίγη ζάχαρη και λίγο αλάτι.
- Απλώνουμε τη μισή σάλτσα κιμά.
- Συνεχίζουμε με άλλη μια στρώση μελιτζάνες και τον υπόλοιπο κιμά.
- Περιχύνουμε από πάνω τη σάλτσα μπεσαμέλ, πασπαλίζουμε με κεφαλοτύρι και σκορπάμε σε όλο το ταψί κομματάκια φρέσκου βουτύρου.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 °C, για περίπου 45 με 50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ο μουσακάς από πάνω.
- Τον αφήνουμε λίγο να κρυώσει, κόβουμε σε μερίδες και σερβίρουμε.