Υλικά για ελαφρύ μουσακά

  • 2 κιλά μελιτζάνες φλάσκες
  • 2 φλιτζ. κεφαλοτύρι
  • 1 κ.γ. φρέσκο βούτυρο
  • ελαιόλαδο για άλειμμα
  • αλάτι
  • λίγο βούτυρο για το ταψί και το τελείωμα

Για τη σάλτσα κιμά

  • 750γρ. κιμάς μοσχαρίσιος ή ανάμεικτος
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 καρότο ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
  • 4 ώριμες ντομάτες ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες ή περασμένες στο μούλτι
  • 250ml. νερό
  • 1 κ.σ. κοφτή αλάτι
  • ⅓ κ.γ. κανέλα σκόνη
  • 1 κ.σ. κοφτή ρίγανη
  • ¼ φλιτζ. ελαιόλαδο
  • πιπέρι
  • 1 φλιτζ. μαϊντανός ψιλοκομμένος

Για τη σάλτσα μπεσαμέλ
  • 100γρ. βούτυρο
  • 100γρ. αλεύρι
  • 1 λίτρο φρέσκο γάλα (χλιαρό)
  • ½ κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • 2 αυγά (προαιρετικά)
  • αλάτι, πιπέρι

Συνταγή για ελαφρύ μουσακά

  • Ετοιμάζουμε σε κατσαρόλα τον κιμά.
  • Σοτάρουμε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι, το καρότο και το σκόρδο μέχρι να γυαλίσουν, όχι να πάρουν χρώμα.
  • Προσθέτουμε τον κιμά και τον σοτάρουμε μέχρι να πάρει ελαφρύ χρώμα, για περίπου 10 λεπτά.
  • Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά για τη σάλτσα κιμά.
  • Αφού πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στο μέτριο και σιγοβράζουμε για 25 λεπτά.
  • Προς το τέλος προσθέτουμε τον μαϊντανό και ανακατεύουμε.
  • Παράλληλα, καθαρίζουμε τις μελιτζάνες από το κοτσάνι και τις κόβουμε κατά μήκος σε φέτες πάχους περίπου 1 εκατοστού.
  • Τις βάζουμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και τις αλείφουμε με ελαιόλαδο.
  • Ψήνουμε στο γκριλ για μερικά λεπτά.
  • Μόλις μαλακώσουν και πάρουν ελαφρύ χρώμα τις γυρνάμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο μερικά λεπτά ακόμη.
  • Συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσουν όλες οι μελιτζάνες.
  • Ετοιμάζουμε και τη σάλτσα μπεσαμέλ.
  • Ζεσταίνουμε το γάλα να είναι χλιαρό, όχι να βράσει.
  • Σε κατσαρόλα, σε μέτρια θερμοκρασία, βάζουμε το βούτυρο και μόλις λιώσει προσθέτουμε το αλεύρι κι ανακατεύουμε με σύρμα, ώστε να γίνει ομοιογενές το μείγμα (κάνουμε ένα ρου).
  • Προσθέτουμε λίγο λίγο το γάλα, ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι να δέσει η κρέμα μας.
  • Προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  • Μόλις κρυώσει λίγο, προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και τα αυγά και ανακατεύουμε με γρήγορες κινήσεις, πάντα με το σύρμα.
  • Βουτυρώνουμε ένα πυρίμαχο ταψί, απλώνουμε μια στρώση μελιτζάνες και πασπαλίζουμε με λίγο κεφαλοτύρι, λίγη ζάχαρη και λίγο αλάτι.
  • Απλώνουμε τη μισή σάλτσα κιμά.
  • Συνεχίζουμε με άλλη μια στρώση μελιτζάνες και τον υπόλοιπο κιμά.
  • Περιχύνουμε από πάνω τη σάλτσα μπεσαμέλ, πασπαλίζουμε με κεφαλοτύρι και σκορπάμε σε όλο το ταψί κομματάκια φρέσκου βουτύρου.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 °C, για περίπου 45 με 50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ο μουσακάς από πάνω.
  • Τον αφήνουμε λίγο να κρυώσει, κόβουμε σε μερίδες και σερβίρουμε.