Υλικά για σαλάτα με βλήτα, βραστά κολοκυθάκια και φέτα

  • 500 γρ. καθαρισμένα βλίτα, πλυμένα, στεγνωμένα και κομμένα σε μέτρια κομμάτια
  • 500 γρ. κολοκυθάκια (όσο μικρότερα και τρυφερότερα βρούμε), καθαρισμένα από τις δύο άκρες τους
  • 1½ φλιτζάνι θρυμματισμένη φέτα ή σκληρό κατσικίσιο τυρί
  • 200 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένα ανάμεικτα πιπέρια (μαύρο, ροζ, πράσινο)
Για το σερβίρισμα
  • λίγο ελαιόλαδο λίγο ξίδι της αρεσκείας μας

Συνταγή για σαλάτα με βλήτα, βραστά κολοκυθάκια και φέτα

  • Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε 1/3 από το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε τα κολοκυθάκια (ολόκληρα) και τα βλίτα.
  • Ανακατεύουμε μερικές φορές μέχρι τα βλίτα να μαραθούν.
  • Προσθέτουμε όσο ζεστό νερό χρειαστεί ώστε να καλυφθούν τα υλικά και, μόλις πάρει μια βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για 15-20 λεπτά, χωρίς καπάκι.
  • Προσθέτουμε τη φέτα (ή το κατσικίσιο τυρί) και το υπόλοιπο ελαιόλαδο και αφήνουμε το υγρό να πάρει ξανά βράση.
  • Μαγειρεύουμε πάντα σε μέτρια φωτιά, για 2-3 λεπτά, μέχρι το τυρί σχεδόν να λιώσει, ανακατεύοντας τακτικά.
  • Αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά και ρίχνουμε άφθονο φρεσκοτριμμένο μείγμα πιπεριών και – προσεκτικά– λίγο αλάτι (το φαγητό θα είναι ήδη σχετικά αλμυρό από τη φέτα).
  • Το σερβίρουμε χλιαρό ή κρύο.
  • Την ώρα του σερβιρίσματος, περιχύνουμε κάθε μερίδα με 1-2 κουτ. γλυκού ελαιόλαδο και ραντίζουμε με μερικές σταγόνες από ξίδι της αρεσκείας μας.