Υλικά για πατάτες με κιμά ογκρατέν

  • 500 γρ. πατάτες
  • 400 γρ., μοσχαρίσιος κιμάς
  • 2 κρεμμύδια ξερά, ψιλοκομμένα
  • 200 γρ. ντοματάκια, ψιλοκομμένα
  • λίγη ζάχαρη
  • 3 κουταλιές της σούπας μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • 2 φλιτζάνια του τσαγιού μπεσαμέλ, έτοιμη ή σπιτική
  • 150 ml γιαούρτι στραγγιστό
  • 1 αυγό χτυπημένο
  • 4 κουταλιές της σούπας βούτυρο
  • 250 γρ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη
  • αλάτι, πιπέρι

Συνταγή για πατάτες με κιμά ογκρατέν

  • Στο μισό βούτυρο σε μικρό κατσαρολάκι και σοτάρετε τον κιμά μέχρι να πάρει χρώμα.
  • Προσθέτετε τα κρεμμύδια και ανακατεύετε καλά.
  • Συνεχίζετε το σοτάρισμα 2’-3’. Ρίχνετε τα ντοματάκια, λίγη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι και λίγο ζεστό νερό. Σιγοβράζετε 35’.
  • Καθαρίζετε τις πατάτες και τις κόβετε σε λεπτές φέτες.
  • Τις βράζετε σε αλατισμένο νερό 5΄- 8΄ και τις στραγγίζετε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
  • Αναμειγνύετε τα ⅔ από το τυρί με το μαϊντανό.
  • Ετοιμάζετε την μπεσαμέλ σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας ή με τη βασική συνταγή μας.
  • Απλώνετε σε πυρίμαχη, βουτυρωμένη, φόρμα μια στρώση μπεσαμέλ, κατόπιν μια στρώση πατάτες, μια στρώση κιμά και από πάνω σκορπίζετε λίγο από το μείγμα του τυριού.
  • Επαναλαμβάνετε άλλες μια - δυο στρώσεις με τον ίδιο τρόπο.
  • Προσθέτετε στην μπεσαμέλ που περίσσεψε το αυγό και το γιαούρτι, το υπόλοιπο τυρί, λίγο αλάτι και λίγο πιπέρι, ανακατεύετε και την απλώνετε στην επιφάνεια του φαγητού.
  • Σκορπίζετε από πάνω το υπόλοιπο βούτυρο.
  • Ψήνετε το φαγητό στο φούρνο στους 200° C, 40΄-45', μέχρι να ροδίσει και να κάνει μια ωραία κρούστα.