Πατάτες με κιμά ογκρατέν
Καλοκαιρινή γεύση
Νόστιμη συνταγή για πατάτες με κιμά ογκρατέν
Υλικά για πατάτες με κιμά ογκρατέν
- 500 γρ. πατάτες
- 400 γρ., μοσχαρίσιος κιμάς
- 2 κρεμμύδια ξερά, ψιλοκομμένα
- 200 γρ. ντοματάκια, ψιλοκομμένα
- λίγη ζάχαρη
- 3 κουταλιές της σούπας μαϊντανός ψιλοκομμένος
- 2 φλιτζάνια του τσαγιού μπεσαμέλ, έτοιμη ή σπιτική
- 150 ml γιαούρτι στραγγιστό
- 1 αυγό χτυπημένο
- 4 κουταλιές της σούπας βούτυρο
- 250 γρ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη
- αλάτι, πιπέρι
Συνταγή για πατάτες με κιμά ογκρατέν
- Στο μισό βούτυρο σε μικρό κατσαρολάκι και σοτάρετε τον κιμά μέχρι να πάρει χρώμα.
- Προσθέτετε τα κρεμμύδια και ανακατεύετε καλά.
- Συνεχίζετε το σοτάρισμα 2’-3’. Ρίχνετε τα ντοματάκια, λίγη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι και λίγο ζεστό νερό. Σιγοβράζετε 35’.
- Καθαρίζετε τις πατάτες και τις κόβετε σε λεπτές φέτες.
- Τις βράζετε σε αλατισμένο νερό 5΄- 8΄ και τις στραγγίζετε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
- Αναμειγνύετε τα ⅔ από το τυρί με το μαϊντανό.
- Ετοιμάζετε την μπεσαμέλ σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας ή με τη βασική συνταγή μας.
- Απλώνετε σε πυρίμαχη, βουτυρωμένη, φόρμα μια στρώση μπεσαμέλ, κατόπιν μια στρώση πατάτες, μια στρώση κιμά και από πάνω σκορπίζετε λίγο από το μείγμα του τυριού.
- Επαναλαμβάνετε άλλες μια - δυο στρώσεις με τον ίδιο τρόπο.
- Προσθέτετε στην μπεσαμέλ που περίσσεψε το αυγό και το γιαούρτι, το υπόλοιπο τυρί, λίγο αλάτι και λίγο πιπέρι, ανακατεύετε και την απλώνετε στην επιφάνεια του φαγητού.
- Σκορπίζετε από πάνω το υπόλοιπο βούτυρο.
- Ψήνετε το φαγητό στο φούρνο στους 200° C, 40΄-45', μέχρι να ροδίσει και να κάνει μια ωραία κρούστα.