Υλικά για αλμυρές τηγανίτες

  • 200 γρ. γιαούρτι αγελαδινό στραγγιστό, με 2% λιπαρά (ή κατσικίσιο)
  • 2 ασπράδια από μεγάλα αυγά
  • 1 κουτ. σούπας ρίγανη ξερή
  • 100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1/2 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
  • 100 γρ. ζαμπόν γαλοπούλας βραστό, ψιλοκομμένο
  • 50 ml ελαιόλαδο + ελάχιστο επιπλέον, για το τηγάνι
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Συνταγή για αλμυρές τηγανίτες

  • Για τα αλμυρά πανκέικ ξεκινάμε χτυπόντας σε ένα μπολ με το σύρμα τα ασπράδια μέχρι να αφρατέψουν σε απαλή μαρέγκα χωρίς να σχηματίζονται κορφές.
  • Προσθέτουμε το γιαούρτι, το ελαιόλαδο, τη ρίγανη και αλατοπίπερο και χτυπάμε για λίγο, μέχρι να ενσωματωθούν.
  • Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και τη σόδα και τα αδειάζουμε στο μπολ με τη μαρέγκα. Ανακατεύουμε απαλά.
  • Τέλος, προσθέτουμε τη γαλοπούλα και ανακατεύουμε άλλη μία φορά.
  • Αφήνουμε το μείγμα κατά μέρος για 10 λεπτά, να φουσκώσει ελαφρά.
  • Αλείφουμε με ελάχιστο ελαιόλαδο ένα αντικολλητικό τηγάνι και το ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά.
  • Ρίχνουμε το μείγμα κουταλιά κουταλιά, σε απόσταση μεταξύ τους (όσες χωράνε), και ψήνουμε για 2 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η κάτω πλευρά τους.
  • Τα αναποδογυρίζουμε και ψήνουμε και την άλλη πλευρά για 2 λεπτά.
  • Αποσύρουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε τα πανκέικ ζεστά.
  • Συνοδεύουμε με ντοματίνια