Υλικά για cheesecake σταφύλι

  • 150 γρ. μπισκότα τύπου πτι-μπερ
  • 80 γρ. βούτυρο (λιωμένο)
  • 450 γρ. φυτική κρέμα 20% λιπαρά
  • 300 γρ. τυρί κρέμα
  • 100 γρ. άχνη ζάχαρη
  • 5 μικρά φύλλα ζελατίνης
  • 1 κιλό σταφύλια πράσινα χωρίς κουκούτσι
  • 60 γρ. ζάχαρη
  • χυμό από μισό λεμόνι

Συνταγή για cheesecake σταφύλι

  • Για το τζελ σταφυλιού: Σε ένα μικρό μπολ με νερό και παγάκια μουλιάζουμε τις ζελατίνες.
  • Σε ένα μπλέντερ ή μούλτι προσθέτουμε περίπου 350- 400 γρ. σταφύλια και τα πολτοποιούμε.
  • Τα σουρώνουμε πολύ καλά, έτσι ώστε να κρατήσουμε μόνο τον χυμό τους.
  • Ρίχνουμε σε ένα κατσαρολάκι τον χυμό μαζί με τη ζάχαρη και τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση.
  • Στη συνέχεια, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και σιγοβράζουμε σε μέτρια φωτιά για 4-5΄.
  • Αφαιρούμε από την εστία και προσθέτουμε τα φύλλα ζελατίνης που τα έχουμε στύψει καλά και τον χυμό λεμονιού.
  • Ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν. Αφήνουμε το μείγμα σε θερμοκρασία δωματίου για 30-40’.
  • Για την κρέμα και τη σύνθεση: Προσθέτουμε τα μπισκότα και το βούτυρο σε ένα μπολ και ανακατεύουμε καλά με ένα πιρούνι.
  • Στρώνουμε σε μία φόρμα ή ένα τσέρκι 26 -28 εκατ. (αποσπώμενο) ένα χαρτί ψησίματος, βάζουμε το μείγμα και το απλώνουμε με ένα κουτάλι, ώστε να πάει παντού ομοιόμορφα και στη συνέχεια το πατάμε απαλά με το κάτω μέρος ενός χοντρού ποτηριού.
  • Σε κάδο του μίξερ προσθέτουμε τη φυτική κρέμα, το τυρί κρέμα και την άχνη ζάχαρη και με το σύρμα χτυπάμε όλα τα υλικά σε μέτρια ταχύτητα έως ότου αρχίσουν να σφίγγουν.
  • Αδειάζουμε την κρέμα πάνω από το μπισκότο και τη στρώνουμε ομοιόμορφα.
  • Έπειτα, τοποθετούμε τα σταφύλια περιμετρικά- όρθια και όχι πλαγιαστά- μέχρι να καλύψουμε όλη την επιφάνεια της κρέμας.
  • Τέλος, με ένα κουτάλι προσθέτουμε από πάνω από τα σταφύλια το υγρό τζελ μέχρι να τα υπερκαλύψουμε μισό εκατοστό.
  • Τοποθετούμε μια μεμβράνη από πάνω και μεταφέρουμε στο ψυγείο για 2 ώρες μέχρι να σφίξει.