Υλικά για γλυκό ψυγείου με φρυγανιές

  • 1 μικρό πακέτο (125 γρ.) φρυγανιές σίτου, κλασικές (ίσως δεν τις χρησιμοποιήσουμε όλες)
  • 1 κούπα κοπανισμένη καρυδόψιχα
  • μαρμελάδα φράουλα ή κεράσι ή βύσσινο, για το σερβίρισμα

Κρέμα
  • 4 ποτήρια του νερού φρέσκο γάλα, πλήρες, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 κούπα (120 γρ.) άνθος αραβοσίτου με άρωμα βανίλια (η κλασική συσκευασία, όχι στιγμής)
  • 3/4 κούπας (150 γρ). ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
Σαντιγί
  • 3 κούπες (600 ml) κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά, παγωμένη, από το ψυγείο
  • 3/4 κούπας (90-100 γρ.) ζάχαρη άχνη
Σιρόπι
  • 2 κούπες νερό
  • 1 κούπα ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 2-3 καρφάκια γαρίφαλο

Συνταγή για γλυκό ψυγείου με φρυγανιές

Σιρόπι
  • Βράζουμε όλα τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι για 7-8 λεπτά, σε μέτρια φωτιά, μετρώντας τον χρόνο από τη στιγμή που το υγρό αρχίσει να κοχλάζει.
  • Το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς και το σουρώνουμε.
Κρέμα
  • Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με σύρμα το 1 ποτήρι γάλα με το άνθος αραβοσίτου και τη ζάχαρη.
  • Σε μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το υπόλοιπο γάλα σε σχετικά δυνατή φωτιά.
  • Όταν είναι έτοιμο να πάρει βράση, αποσύρουμε από τη φωτιά και αρχίζουμε να προσθέτουμε λίγο λίγο το μείγμα του άνθους αραβοσίτου, χτυπώντας διαρκώς με το σύρμα.
  • Βάζουμε ξανά την κατσαρόλα στο μάτι της κουζίνας και βράζουμε για 3-4 λεπτά, σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα, μέχρι η κρέμα να δέσει. Αποσύρουμε από τη φωτιά.

Συναρμολόγηση

  • Στρώνουμε φρυγανιές στη σειρά, σε μονή στρώση, μέχρι να καλύψουμε καλά τον πυθμένα ενός ταψιού 20 x 30 εκ. Αν χρειαστεί, σπάμε μερικές για να καλύψουμε τα μικρά κενά.
  • Τις περιχύνουμε γενναιόδωρα με σιρόπι, μέχρι να «κολυμπάνε». Το γλυκό θέλει άφθονο σιρόπι, οι φρυγανιές θα πρέπει να μουσκέψουν πλήρως, ακόμη κι αν μείνει λίγο στο ταψί.
  • Αφήνουμε κατά μέρος για 10-15 λεπτά, για να απορροφήσουν το περισσότερο σιρόπι οι φρυγανιές.
  • Αδειάζουμε την κρέμα πάνω στις φρυγανιές και ισιώνουμε καλά την επιφάνεια.
  • Αφήνουμε για 30-40 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου, για να πήξει η κρέμα και να στερεοποιηθεί αρκετά.

Σαντιγί
  • Χτυπάμε στο μίξερ την παγωμένη κρέμα γάλακτος με την άχνη, μέχρι να φτιάξουμε σφιχτή σαντιγί.
  • Την απλώνουμε πάνω στην κρέμα και ισιώνουμε την επιφάνεια.
  • Σκεπάζουμε το γλυκό με αλουμινόχαρτο και το βάζουμε στο ψυγείο για 1-2 ώρες τουλάχιστον, μέχρι να σφίξει καλά και να κρυώσει.

Σερβίρισμα
  • Πασπαλίζουμε πυκνά την επιφάνεια με την κοπανισμένη καρυδόψιχα και κόβουμε το γλυκό σε κομμάτια.
  • Σε κάθε κομμάτι βάζουμε από 1-2 κουτ. σούπας μαρμελάδα και σερβίρουμε αμέσως.