Γλυκό ψυγείου με φρυγανιές
Ένα λαχταριστό γλυκό
Αγαπημένη συνταγή από τη Ζάκυνθο για ένα γλυκό τόσο δροσερό και εύκολο που ετοιμάζεται στο σπίτι
Υλικά για γλυκό ψυγείου με φρυγανιές
- 1 μικρό πακέτο (125 γρ.) φρυγανιές σίτου, κλασικές (ίσως δεν τις χρησιμοποιήσουμε όλες)
- 1 κούπα κοπανισμένη καρυδόψιχα
- μαρμελάδα φράουλα ή κεράσι ή βύσσινο, για το σερβίρισμα
Κρέμα
- 4 ποτήρια του νερού φρέσκο γάλα, πλήρες, σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 κούπα (120 γρ.) άνθος αραβοσίτου με άρωμα βανίλια (η κλασική συσκευασία, όχι στιγμής)
- 3/4 κούπας (150 γρ). ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
- 3 κούπες (600 ml) κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά, παγωμένη, από το ψυγείο
- 3/4 κούπας (90-100 γρ.) ζάχαρη άχνη
- 2 κούπες νερό
- 1 κούπα ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
- 1 ξυλάκι κανέλας
- 2-3 καρφάκια γαρίφαλο
Συνταγή για γλυκό ψυγείου με φρυγανιές
Σιρόπι- Βράζουμε όλα τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι για 7-8 λεπτά, σε μέτρια φωτιά, μετρώντας τον χρόνο από τη στιγμή που το υγρό αρχίσει να κοχλάζει.
- Το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς και το σουρώνουμε.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με σύρμα το 1 ποτήρι γάλα με το άνθος αραβοσίτου και τη ζάχαρη.
- Σε μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το υπόλοιπο γάλα σε σχετικά δυνατή φωτιά.
- Όταν είναι έτοιμο να πάρει βράση, αποσύρουμε από τη φωτιά και αρχίζουμε να προσθέτουμε λίγο λίγο το μείγμα του άνθους αραβοσίτου, χτυπώντας διαρκώς με το σύρμα.
- Βάζουμε ξανά την κατσαρόλα στο μάτι της κουζίνας και βράζουμε για 3-4 λεπτά, σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα, μέχρι η κρέμα να δέσει. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
Συναρμολόγηση
- Στρώνουμε φρυγανιές στη σειρά, σε μονή στρώση, μέχρι να καλύψουμε καλά τον πυθμένα ενός ταψιού 20 x 30 εκ. Αν χρειαστεί, σπάμε μερικές για να καλύψουμε τα μικρά κενά.
- Τις περιχύνουμε γενναιόδωρα με σιρόπι, μέχρι να «κολυμπάνε». Το γλυκό θέλει άφθονο σιρόπι, οι φρυγανιές θα πρέπει να μουσκέψουν πλήρως, ακόμη κι αν μείνει λίγο στο ταψί.
- Αφήνουμε κατά μέρος για 10-15 λεπτά, για να απορροφήσουν το περισσότερο σιρόπι οι φρυγανιές.
- Αδειάζουμε την κρέμα πάνω στις φρυγανιές και ισιώνουμε καλά την επιφάνεια.
- Αφήνουμε για 30-40 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου, για να πήξει η κρέμα και να στερεοποιηθεί αρκετά.
Σαντιγί
- Χτυπάμε στο μίξερ την παγωμένη κρέμα γάλακτος με την άχνη, μέχρι να φτιάξουμε σφιχτή σαντιγί.
- Την απλώνουμε πάνω στην κρέμα και ισιώνουμε την επιφάνεια.
- Σκεπάζουμε το γλυκό με αλουμινόχαρτο και το βάζουμε στο ψυγείο για 1-2 ώρες τουλάχιστον, μέχρι να σφίξει καλά και να κρυώσει.
Σερβίρισμα
- Πασπαλίζουμε πυκνά την επιφάνεια με την κοπανισμένη καρυδόψιχα και κόβουμε το γλυκό σε κομμάτια.
- Σε κάθε κομμάτι βάζουμε από 1-2 κουτ. σούπας μαρμελάδα και σερβίρουμε αμέσως.