Μελιτζάνες στο φούρνο με φέτα
Με γλυκιά πάπρικα
Ένα υπέροχο πιάτο για τα καλοκαιρινά καλέσματα
Υλικά για μελιτζάνες στο φούρνο με φέτα
- 6 μελιτζάνες αργίτικες (έχουν ανοιχτόχρωμη μοβ φλούδα με λεπτές λευκές γραμμές σαν της τσακώνικης) ή φλάσκες, σε μακρόστενες φέτες πάχους 0,5 εκ.
- 3 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 3 ώριμες ντομάτες, ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες
- λίγη πάπρικα γλυκιά
- 250 γρ. φέτα (ή μυζήθρα), σε μέτριους κύβους
- 1 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Συνταγή για μελιτζάνες στο φούρνο με φέτα
- Για να ετοιμάσουμε τις μελιτζάνες στον φούρνο με φέτα και σάλτσα ντομάτας προαιρετικά, αλατίζουμε τις φέτες μελιτζάνας και τις αφήνουμε σε σουρωτήρι για 20-30 λεπτά.
- Τις ξεπλένουμε και τις σκουπίζουμε καλά.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Λαδώνουμε τις φέτες με λίγο από το ελαιόλαδο και τις στρώνουμε σε μεγάλο ταψί, το πολύ σε δύο στρώσεις.
- Ψήνουμε για 30-40 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και να μαλακώσουν καλά.
- Παράλληλα, σε μέτρια κατσαρόλα ρίχνουμε 4 κουτ. από το υπόλοιπο ελαιόλαδο και 3-4 κουτ. σούπας νερό.
- Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και τα σκόρδα και τα σοτάρουμε-αχνίζουμε για λίγα λεπτά σε μέτρια φωτιά, μέχρι να εξατμιστεί το νερό.
- Ρίχνουμε τις ντομάτες, αλάτι, πιπέρι και την πάπρικα, ανακατεύουμε και αφήνουμε το μείγμα να πάρει βράση.
- Χαμηλώνουμε καλά τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε τη σάλτσα για 40-45 λεπτά.
- Στο διάστημα αυτό προσθέτουμε σταδιακά και το υπόλοιπο ελαιόλαδο, μέχρι η σάλτσα να δέσει.
- Προσθέτουμε τη φέτα, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Ξεφουρνίζουμε τις μελιτζάνες, αλλά δεν σβήνουμε τον φούρνο.
- Λαδώνουμε ένα μέτριο βαθύ ταψί και στρώνουμε εκεί εναλλάξ φέτες μελιτζάνας και σάλτσα, τελειώνοντας με σάλτσα.
- Φουρνίζουμε ξανά και ψήνουμε για 10 λεπτά, μέχρι να μισολιώσουν τα κομμάτια φέτας και να ροδίσουν.
Αφήνουμε το φαγητό να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου πριν το σερβίρουμε.