Μελιτζάνες με πατάτες
Καλοκαιρινή γεύση
Από τα πιο νόστιμα φαγητά της θερινής ελληνικής κουζίνας
Υλικά για μελιτζάνες με πατάτες
- 4 μεγάλες μελιτζάνες,
- 4 μεγάλες φρέσκιες πατάτες, κομμένες σε φέτες
- ½ φλ. περίπου ελαιόλαδο,
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο,
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες,
- 3 μεγάλες, ώριμες ντομάτες, τριμμένες ή αλεσμένες στο μπλέντερ + 3/4 φλ. συμπυκνωμένος χυμός ντομάτας,
- 2 γεμάτες κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό,
- ½ κουταλάκι ρίγανη,
- 250 γρ. φέτα κομμένη σε χοντρά δάχτυλα,
- αλάτι, πιπέρι
Συνταγή για μελιτζάνες με πατάτες
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200°C. Ξεφλουδίζετε τις μελιτζάνες αφήνοντας όμως πάνω λωρίδες ψίχας και τις κόβετε σε χοντρές φέτες (είτε ροδέλες, είτε κατά μήκος).
- Τις πασπαλίζετε με αλάτι και τις αφήνετε σε ένα σουρωτήρι να κατεβάσουν το νερό τους για ½ περίπου ώρα.
- Τις ξεπλένετε και τις στύβετε για να στεγνώσουν. Ξεφλουδίζετε τις πατάτες και τις κόβετε σε χοντρές φέτες-δάχτυλα κατά μήκος (6 την καθεμιά).
- Βάζετε τις πατάτες σε μια λεκάνη, προσθέτετε 2 κουταλιές ελαιόλαδο και τις τινάζετε ή τις ανακατεύετε για να πιάσουν λάδι παντού.
- Κάνετε το ίδιο και με τις μελιτζάνες. Απλώνετε σε ένα ταψί του φούρνου ντυμένο με λαδωμένο αλουμινόχαρτο και ψήνετε τις πατάτες στο φούρνο μέχρι να ροδίσουν ελαφρά για 40 περίπου λεπτά, γυρίζοντάς τες στο μέσο του ψησίματος.
- Ταυτόχρονα, ψήνετε και τις μελιτζάνες για ½ περίπου ώρα, σε ένα άλλο ταψί, ντυμένο με λαδωμένο αλουμινόχαρτο.
- Μέχρι να ετοιμαστούν τα λαχανικά, ζεσταίνετε 2 κουταλιές ελαιόλαδο σε μια μικρή κατσαρόλα και σοτάρετε μέσα το κρεμμύδι να μαλακώσει.
- Προσθέτετε το σκόρδο, συνεχίζετε το σοτάρισμα για 1 λεπτό και ύστερα βάζετε μέσα τις αλεσμένες ντομάτες, το συμπυκνωμένο χυμό, το μαϊντανό, τη ρίγανη, αλάτι και πιπέρι. Αφήνετε το μίγμα να κοχλάσει, χαμηλώνετε τη φωτιά και το σιγοβράζετε για 15 περίπου λεπτά, μέχρι να δέσει ελαφρά η σάλτσα, χωρίς να στεγνώσει. Ρυθμίζετε το θερμοστάτη του φούρνου στους 180°C.
- Αδειάζετε τη σάλτσα σε ένα πυρίμαχο, λαδωμένο ταψί, βάζετε μέσα τις μελιτζάνες και τις πατάτες και ανάμεσά τους τη φέτα.
- Ραντίζετε το φαγητό με λίγο ελαιόλαδο και βάζετε το ταψί στο φούρνο.
- Το ψήνετε για 20-30 περίπου λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά.