Υλικά για μελιτζάνες με κιμά και τυριά 

  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 ξύλο κανέλας
  • 1 σκελίδα σκόρδο, τριμμένη
  • 1/4 κ.γ. κύμινο
  • 100 ml κόκκινο κρασί
  • 250 γρ. φέτα θρυμματισμένη
  • 4 μελιτζάνες φλάσκες, κομμένες στη μέση
  • 4-5 κόκκους μπαχάρι
  • 500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
  • 500 γρ. ντομάτες αποφλοιωμένες, τριμμένες
  • 80 γρ. Γραβιέρα τριμμένη
  • αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Ελαιόλαδο

Συνταγή για μελιτζάνες με κιμά και τυριά 

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο. Πλένουμε τις μελιτζάνες, κόβουμε τα κοτσάνια και τις κόβουμε στη μέση.
  • Βάζουμε τις μελιτζάνες σε λαδωμένο ταψί.
  • Τις αλείφουμε με ελαιόλαδο και τις πασπαλίζουμε με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
  • Τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις, για περίπου 25-30 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν χρώμα.
  • Εντωμεταξύ ετοιμάζουμε τον κιμά.
  • Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε 4 κ.σ. ελαιόλαδο. Ρίχνουμε μέσα τον κιμά, αφήνοντάς τον λίγο να τσιγαριστεί πριν αρχίσουμε να τον “σπάμε” σε μικρά κομματάκια με ξύλινη κουτάλα.
  • Σοτάρουμε τον κιμά για 4-5 λεπτά, αλατοπιπερώνοντάς τον, μέχρι να πάρει λίγο χρώμα. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά.
  • Προσθέτουμε την κανέλα, το μπαχάρι και το κύμινο καθώς και τον πελτέ και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά.
  • Όταν ο πελτές αρχίσει να “πιάνει”, σβήνουμε με το κρασί και περιμένουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
  • Προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες, ανακατεύουμε και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
  • Αφήνουμε τον κιμά να σιγοβράσει για 20-25 λεπτά, μέχρι να πήξει και να δέσει η σάλτσα.
  • Μοιράζουμε τον κιμά πάνω στις μελιτζάνες και όσον περισσεύει γύρω γύρω στο ταψί.
  • Πασπαλίζουμε κάθε κομμάτι μελιτζάνας με φέτα και τριμμένη γραβιέρα.
  • Ξαναβάζουμε στον φούρνο και ψήνουμε στους 200°C στο γκριλ για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να λιώσουν τα τυριά. Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό.