Μελιτζάνες με κιμά και τυριά
Στο φούρνο
Εξαιρετική συνταγή με μελιτζάνες και κιμά στο φούρνο
Υλικά για μελιτζάνες με κιμά και τυριά
- 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 ξύλο κανέλας
- 1 σκελίδα σκόρδο, τριμμένη
- 1/4 κ.γ. κύμινο
- 100 ml κόκκινο κρασί
- 250 γρ. φέτα θρυμματισμένη
- 4 μελιτζάνες φλάσκες, κομμένες στη μέση
- 4-5 κόκκους μπαχάρι
- 500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
- 500 γρ. ντομάτες αποφλοιωμένες, τριμμένες
- 80 γρ. Γραβιέρα τριμμένη
- αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Ελαιόλαδο
Συνταγή για μελιτζάνες με κιμά και τυριά
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο. Πλένουμε τις μελιτζάνες, κόβουμε τα κοτσάνια και τις κόβουμε στη μέση.
- Βάζουμε τις μελιτζάνες σε λαδωμένο ταψί.
- Τις αλείφουμε με ελαιόλαδο και τις πασπαλίζουμε με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
- Τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις, για περίπου 25-30 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν χρώμα.
- Εντωμεταξύ ετοιμάζουμε τον κιμά.
- Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε 4 κ.σ. ελαιόλαδο. Ρίχνουμε μέσα τον κιμά, αφήνοντάς τον λίγο να τσιγαριστεί πριν αρχίσουμε να τον “σπάμε” σε μικρά κομματάκια με ξύλινη κουτάλα.
- Σοτάρουμε τον κιμά για 4-5 λεπτά, αλατοπιπερώνοντάς τον, μέχρι να πάρει λίγο χρώμα. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά.
- Προσθέτουμε την κανέλα, το μπαχάρι και το κύμινο καθώς και τον πελτέ και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά.
- Όταν ο πελτές αρχίσει να “πιάνει”, σβήνουμε με το κρασί και περιμένουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
- Προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες, ανακατεύουμε και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
- Αφήνουμε τον κιμά να σιγοβράσει για 20-25 λεπτά, μέχρι να πήξει και να δέσει η σάλτσα.
- Μοιράζουμε τον κιμά πάνω στις μελιτζάνες και όσον περισσεύει γύρω γύρω στο ταψί.
- Πασπαλίζουμε κάθε κομμάτι μελιτζάνας με φέτα και τριμμένη γραβιέρα.
- Ξαναβάζουμε στον φούρνο και ψήνουμε στους 200°C στο γκριλ για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να λιώσουν τα τυριά. Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό.