Υλικά για μελιτζάνες με σάλτσα ντομάτες και τυριά

  • 1 κιλό μελιτζάνες, κομμένες σε λεπτές φέτες κατά μήκος
  • 5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 400 γρ. (2 φλιτζάνια) τυρί μοτσαρέλα τριμμένο
  • 100 γρ. (1 φλιτζάνι), λεπτοτριμμένο ρεγκάτο

Για τη σάλτσα ντομάτας
  • 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κόκκινο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
  • 800 γρ. (3 ½ φλιτζάνια) κομμένα ντοματάκια κονσέρβας
  • 1 κουτ. σούπας πολτός ντομάτας
  • 1 κουτ. γλυκού ψιλή ζάχαρη
  • ¼ κουτ. γλυκού πιπέρι καγιέν
  • 1 κύβος ζωμού λαχανικών
  • Αλάτι και φρεσκοαλεσμένο μαύρο πιπέρι
  • Πράσινη σαλάτα με ψωμί ζαπάτα, για το σερβίρισμα

Συνταγή για μελιτζάνες με σάλτσα ντομάτες και τυριά

  • Στρώστε τις φέτες μελιτζάνας σε ένα σκεύος. Πασπαλίστε με αλάτι και καλύψτε με χαρτί κουζίνας.
  • Επαναλάβετε με επόμενη στρώση από επάνω, μέχρι να μη μείνει καμία φέτα μελιτζάνας και τελειώστε με χαρτί κουζίνας.
  • Τοποθετήστε επάνω κάτι βαρύ, όπως για παράδειγμα μια κατσαρόλα γεμάτη νερό, και αφήστε τες για 30 λεπτά ώστε οι μελιτζάνες να βγάλουν κάθε περίσσεια ποσότητα υγρών.
  • Στο μεταξύ, μπορείτε να φτιάξετε τη σάλτσα ντομάτας.
  • Ζεστάνετε σε μέτρια φωτιά το λάδι σε ένα σκεύος με παχιά βάση και τηγανίστε το κρεμμύδι για περίπου 4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει και να γίνει ημιδιαφανές.
  • Προσθέστε το σκόρδο και μαγειρέψτε για 30 δευτερόλεπτα.
  • Έχετε το νου σας, δεν πρέπει να καούν.
  • Ρίξτε μέσα ανακατεύοντας τις ντομάτες με τον πολτό ντομάτας, τη ζάχαρη, το πιπέρι καγιέν και τον κύβο του ζωμού.
  • Σιγοβράστε για 20-30 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα. Αλατοπιπερώστε.
  • Προθερμάνετε το φούρνο στους 180°C και ζεστάνετε σε μέτρια φωτιά ένα τηγάνι με παχιά βάση για τηγάνισμα.
  • Περάστε με το πινέλο κάθε φέτα μελιτζάνας με λίγο λάδι και, έπειτα, τηγανίστε λίγες φέτες κάθε φορά, μέχρι να ψηθούν και να αποκτήσουν χρυσαφένιο χρώμα και από τις δύο πλευρές. Προσθέστε λίγο ακόμη λάδι στο τηγάνι, αν χρειάζεται.
  • Αφήστε τες να στραγγίσουν επάνω σε χαρτί κουζίνας για να απορροφηθεί η περίσσεια ποσότητα λαδιού.
  • Καλύψτε τον πάτο ενός ταψιού ψησίματος 30 εκ. x 20 εκ. με δύο κουτάλια της σούπας σάλτσα ντομάτας.
  • Καλύψτε με ένα στρώμα με μελιτζάνες και πασπαλίστε ελαφρώς με 4 κουτάλια της σούπας σάλτσα ντομάτας.
  • Πασπαλίστε με αρκετή ποσότητα μοτσαρέλας και τσένταρ.
  • Επαναλάβετε αυτές τις στρώσεις μέχρι να χρησιμοποιήσετε όλες τις μελιτζάνες, τελειώνοντας με μια στρώση σάλτσας ντομάτας και τσένταρ (χωρίς μοτσαρέλα).
  • Ψήστε για 40 λεπτά ή μέχρι να αποκτήσει ένα χρυσοκαφετί χρώμα.
  • Αφήστε το να καθίσει στο ταψί για 5 λεπτά.
  • Για το σερβίρισμα, τοποθετήστε στο τραπέζι το ταψί με τις ψημένες μελιτζάνες με σάλτσα ντομάτας και τυρί και συνοδέψτε με ένα μπολ με σαλάτα και φρέσκο ψωμί.