Υλικά για σαλάτα με σύκα και χαλούμι

  • 1 μεγάλο μαρούλι, καθαρισμένο, πλυμένο, στεγωμένο και χοντροκομμένο
  • 1 σαλάτα, καθαρισμένη, πλυμένη, στεγωμένη και χοντροκομμένη (ή ένα ματσάκι ρόκα)
  • 12 λεπτές φέτες μπέικον
  • 360 γρ. χαλούμι κομμένο σε 8 κομμάτια
  • 60 ml ελαιόλαδο για τη σαλάτα + 1 κουτ. σούπας για το «ψήσιμο» του τυριού
  • 2 κουτ. σούπας βαλσαμικό ξίδι
  • 6 σύκα της αρεσκείας μας, καλά πλυμένα και κομμένα στη μέση
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι, αλάτι (με μέτρο)

Συνταγή για σαλάτα με σύκα και χαλούμι

  • Για τη σαλάτα με σύκα, μπέικον και χαλούμι, ζεσταίνουμε ένα μεγάλο τηγάνι, κατά προτίμηση αντικολλητικό σε δυνατή φωτιά.
  • Βάζουμε τις φέτες του μπέικον στο τηγάνι χωρίς λάδι και τις ψήνουμε στο λίπος που θα βγάλουν μέχρι να γίνουν τραγανές.
  • Τις στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας.
  • Βάζουμε στο τηγάνι 1 κουτ. σούπας λάδι και ψήνουμε τα κομμάτια του τυριού για 1-2 λεπτά μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς από όλες τις πλευρές.
  • Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα σαλατικά με το λάδι, το βαλσαμικό, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και λίγο αλάτι (γιατί το τυρί και το μπέικον είναι αλμυρά).
  • Στρώνουμε τα σαλατικά σε μια πιατέλα, «γαρνίρουμε» με το μπέικον, το τυρί, και τα σύκα και σερβίρουμε με ψωμί φρυγανισμένο.