Υλικά για γλυκό σταφύλι

  • Βάρος: για 2 κιλά γλυκό
  • 1 κιλό σταφύλια ποικιλίας Σουλτανίνα (λευκό, χωρίς κουκούτσια)
  • 750 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
  • 4-5 φύλλα αρμπαρόριζα (ή τα σποράκια από 1 λοβό βανίλιας)
  • 100 ml χυμός πορτοκαλιού

Συνταγή για γλυκό σταφύλι

  • Πλένουμε καλά τα σταφύλια και πετάμε τα κοτσάνια τους και τις σάπιες και χαλασμένες ρώγες.
  • Τα στραγγίζουμε καλά και τα βάζουμε σε μια βαθιά κατσαρόλα μαζί με τον χυμό πορτοκαλιού και τη ζάχαρη.
  • Βράζουμε σε μέτρια φωτιά, για 10 λεπτά, και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  • Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με ένα μεγάλο κομμάτι τουλπάνι ή με λεπτή πετσέτα (για να μπορεί να διαφεύγει ο ατμός) και αφήνουμε στην άκρη για 24 ώρες (εκτός ψυγείου).
  • Αφαιρούμε το ύφασμα και ξαναβάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, μαζί με την αρμπαρόριζα.
  • Βράζουμε για περίπου 10 λεπτά ή λίγο περισσότερο, μέχρι να δέσει το σιρόπι.
  • Αποσύρουμε από τη φωτιά και γεμίζουμε μέχρι επάνω αποστειρωμένα βαζάκια.