Σταφύλι γλυκό κουταλιού: Η υπέροχη συνταγή της γιαγιάς
Πεντανόστιμο γλυκό
Μια υπέροχη γλυκιά συνταγή από τη Σμύρνη για σταφύλι γλυκό του κουταλιού
Υλικά για γλυκό σταφύλι
- Βάρος: για 2 κιλά γλυκό
- 1 κιλό σταφύλια ποικιλίας Σουλτανίνα (λευκό, χωρίς κουκούτσια)
- 750 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
- 4-5 φύλλα αρμπαρόριζα (ή τα σποράκια από 1 λοβό βανίλιας)
- 100 ml χυμός πορτοκαλιού
Συνταγή για γλυκό σταφύλι
- Πλένουμε καλά τα σταφύλια και πετάμε τα κοτσάνια τους και τις σάπιες και χαλασμένες ρώγες.
- Τα στραγγίζουμε καλά και τα βάζουμε σε μια βαθιά κατσαρόλα μαζί με τον χυμό πορτοκαλιού και τη ζάχαρη.
- Βράζουμε σε μέτρια φωτιά, για 10 λεπτά, και αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με ένα μεγάλο κομμάτι τουλπάνι ή με λεπτή πετσέτα (για να μπορεί να διαφεύγει ο ατμός) και αφήνουμε στην άκρη για 24 ώρες (εκτός ψυγείου).
- Αφαιρούμε το ύφασμα και ξαναβάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, μαζί με την αρμπαρόριζα.
- Βράζουμε για περίπου 10 λεπτά ή λίγο περισσότερο, μέχρι να δέσει το σιρόπι.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και γεμίζουμε μέχρι επάνω αποστειρωμένα βαζάκια.