Υλικά για Μελιτζάνες παπουτσάκια

5 μελιτζάνες
500 γρ. κιμά
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
1 ποτήρι κόκκινο κρασί
1 κονσέρβα ντομάτες, ψιλοκομμένες ή χυμό ντομάτας
1 ξυλάκι κανέλα
1 κ.γ. ρίγανη
100 γρ γραβιέρα τριμμένη, ή κεφαλοτύρι
Ελαιόλαδο 
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
2-3 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο

Για την μπεσαμέλ
100 γρ. αλεύρι
100 γρ. βύτυρο Αγελάδος
900 ml γάλα (3 & 3/4 φλ.)
2 κρόκοι αυγών
μια πρέζα μοσχοκάρυδο

Συνταγή για Μελιτζάνες παπουτσάκια

  • Κόβουμε τις μελιτζάνες σε δύο κομμάτια και χαράζουμε σταυρωτά τη σάρκα τους.
  • Τις αφήνουμε να στεγνώσουν σε ένα σουρωτήρι για περίπου μισή ώρα.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200C.
  • Πασπαλίζουμε τις μελιτζάνες με αλάτι και πιπέρι και περιχύνουμε με το ελαιόλαδο 
  • Τις τοποθετούμε (με το δέρμα προς τα πάνω) σε ένα ταψί, στρωμένο με λαδόκολλα.
  • Τις ψήνουμε για 40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
  • Εν τω μεταξύ, ετοιμάζουμε τη σάλτσα κρέατος για τα παπουτσάκια.
  • Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε τo κρεμμύδι και το σκόρδο.
  • Σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο και το κρεμμύδι και σοτάρουμε, μέχρι να μαλακώσει.
  • Ρίχνουμε και το σκόρδο και σοτάρουμε.
  • Αυξάνουμε τη θερμοκρασία και προσθέτουμε με μία κουτάλα τον κιμά, τον ανακατεύουμε και σοτάρουμε.
  • Σβήνουμε με το κόκκινο κρασί και περιμένουμε 1-2 λεπτά να εξατμιστεί.
  • Ανακατεύουμε τις ντομάτες, το ξύλο κανέλας, μια πρέζα ζάχαρη, τη ρίγανη.
  • Τα αφήνουμε να βράσουν, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε για περίπου 30 λεπτά, μέχρι οι περισσότεροι χυμοί να έχουν εξατμιστεί.
  • Στο τέλος, προσθέτουμε 1-2 χούφτες τριμμένο τυρί και ψιλοκομμένο μαϊντανό και ανακατεύουμε.


Για την μπεσαμέλ:
  • Σε ένα μεγάλο τηγάνι λιώνουμε 100 γρ. βούτυρο Αγελάδος σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά.
  • Προσθέτουμε το αλεύρι, ανακατεύοντας συνεχώς για να μην κολλήσει.
  • Προσθέτουμε το ζεστό γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς.
  • Αν η σάλτσα πρέπει να γίνει πιο πηχτή, βράζουμε σε χαμηλή φωτιά, συνεχίζοντας το ανακάτεμα.
  • Αφαιροούμε το τηγάνι από τη φωτιά, ανακατεύουμε τους κρόκους των αυγών και πασπαλίζουμε με το αλάτι, το πιπέρι και μια πρέζα μοσχοκάρυδο.
  • Χτυπάμε γρήγορα, προκειμένου τα αβγά μας να μην γίνουν ομελέτα.
  • Στρώνουμε τις μελιτζάνες στο κάτω μέρος του ταψιού, με το δέρμα προς τα κάτω.
  • Αφαιρούμε λίγη από τη σάρκα, ώστε να βάλουμε τη γέμιση.
  • Πασπαλίζουμε τις μελιτζάνες με λίγη τριμμένη γραβιέρα και προσθέτουμε τη σάλτσα του κρέατος, πάνω σε κάθε κομμάτι.
  • Προσθέτουμε στην κορυφή την μπεσαμέλ και πασπαλίζουμε με τριμμένο τυρί.
  • Ψήνουμε τα παπουτσάκια στο 180C για 20 λεπτά, μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα.