Μελιτζάνες παπουτσάκια: Μια παραδοσιακή συνταγή με μπεσαμέλ
Λαχταριστή συνταγή
Μελιτζάνες παπουτσάκια με πλούσια μπεσαμέλ, κιμά, λαχανικά και μυρωδικά
Υλικά για Μελιτζάνες παπουτσάκια
5 μελιτζάνες500 γρ. κιμά
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
1 ποτήρι κόκκινο κρασί
1 κονσέρβα ντομάτες, ψιλοκομμένες ή χυμό ντομάτας
1 ξυλάκι κανέλα
1 κ.γ. ρίγανη
100 γρ γραβιέρα τριμμένη, ή κεφαλοτύρι
Ελαιόλαδο
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
2-3 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
Για την μπεσαμέλ
100 γρ. αλεύρι
100 γρ. βύτυρο Αγελάδος
900 ml γάλα (3 & 3/4 φλ.)
2 κρόκοι αυγών
μια πρέζα μοσχοκάρυδο
Συνταγή για Μελιτζάνες παπουτσάκια
- Κόβουμε τις μελιτζάνες σε δύο κομμάτια και χαράζουμε σταυρωτά τη σάρκα τους.
- Τις αφήνουμε να στεγνώσουν σε ένα σουρωτήρι για περίπου μισή ώρα.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200C.
- Πασπαλίζουμε τις μελιτζάνες με αλάτι και πιπέρι και περιχύνουμε με το ελαιόλαδο
- Τις τοποθετούμε (με το δέρμα προς τα πάνω) σε ένα ταψί, στρωμένο με λαδόκολλα.
- Τις ψήνουμε για 40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
- Εν τω μεταξύ, ετοιμάζουμε τη σάλτσα κρέατος για τα παπουτσάκια.
- Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε τo κρεμμύδι και το σκόρδο.
- Σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο και το κρεμμύδι και σοτάρουμε, μέχρι να μαλακώσει.
- Ρίχνουμε και το σκόρδο και σοτάρουμε.
- Αυξάνουμε τη θερμοκρασία και προσθέτουμε με μία κουτάλα τον κιμά, τον ανακατεύουμε και σοτάρουμε.
- Σβήνουμε με το κόκκινο κρασί και περιμένουμε 1-2 λεπτά να εξατμιστεί.
- Ανακατεύουμε τις ντομάτες, το ξύλο κανέλας, μια πρέζα ζάχαρη, τη ρίγανη.
- Τα αφήνουμε να βράσουν, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε για περίπου 30 λεπτά, μέχρι οι περισσότεροι χυμοί να έχουν εξατμιστεί.
- Στο τέλος, προσθέτουμε 1-2 χούφτες τριμμένο τυρί και ψιλοκομμένο μαϊντανό και ανακατεύουμε.
Για την μπεσαμέλ:
- Σε ένα μεγάλο τηγάνι λιώνουμε 100 γρ. βούτυρο Αγελάδος σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά.
- Προσθέτουμε το αλεύρι, ανακατεύοντας συνεχώς για να μην κολλήσει.
- Προσθέτουμε το ζεστό γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς.
- Αν η σάλτσα πρέπει να γίνει πιο πηχτή, βράζουμε σε χαμηλή φωτιά, συνεχίζοντας το ανακάτεμα.
- Αφαιροούμε το τηγάνι από τη φωτιά, ανακατεύουμε τους κρόκους των αυγών και πασπαλίζουμε με το αλάτι, το πιπέρι και μια πρέζα μοσχοκάρυδο.
- Χτυπάμε γρήγορα, προκειμένου τα αβγά μας να μην γίνουν ομελέτα.
- Στρώνουμε τις μελιτζάνες στο κάτω μέρος του ταψιού, με το δέρμα προς τα κάτω.
- Αφαιρούμε λίγη από τη σάρκα, ώστε να βάλουμε τη γέμιση.
- Πασπαλίζουμε τις μελιτζάνες με λίγη τριμμένη γραβιέρα και προσθέτουμε τη σάλτσα του κρέατος, πάνω σε κάθε κομμάτι.
- Προσθέτουμε στην κορυφή την μπεσαμέλ και πασπαλίζουμε με τριμμένο τυρί.
- Ψήνουμε τα παπουτσάκια στο 180C για 20 λεπτά, μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα.