Παγωτό παρφέ σοκολάτα
Λαχταριστή συνταγή
Παρφέ σοκολάτας με σταφίδες και κονιάκ, ένα υπέροχο παγωτό
Υλικά για παγωτό παρφέ σοκολάτα
- 400 γρ. φρέσκο γάλα, πλήρες
- 350 γρ. ζάχαρη
- 120 γρ. κρόκοι αυγών (αντιστοιχεί σε 6 κρόκους από μεσαίου μεγέθους αυγά)
- 380 γρ. κουβερτούρα με 50-55% κακάο, ψιλοκομμένη
- 50 γρ. ηλιέλαιο
- 500 γρ. κρέμα γάλακτος με 35-36% λιπαρά
- 150 γρ. σταφίδες της αρεσκείας μας
- 100 ml κονιάκ
Συνταγή για παγωτό παρφέ σοκολάτα
- Για να φτιάξουμε το παρφέ σοκολάτας με σταφίδες και κονιάκ, από το προηγούμενο βράδυ, μουλιάζουμε τις σταφίδες στο κονιάκ μέσα σε ένα μπολ.
- Την επόμενη μέρα, ζεσταίνουμε σε ένα κατσαρολάκι, σε δυνατή φωτιά, το γάλα με τη ζάχαρη ανακατεύοντας με ένα κουτάλι μέχρι η θερμοκρασία του σιροπιού να φτάσει στους 116°C (ελέγχουμε με θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής).
- Στο μεταξύ, ξεκινάμε να χτυπάμε στο μίξερ, με το σύρμα, τους κρόκους μέχρι να ασπρίσουν.
- Όταν το σιρόπι του γάλακτος πιάσει τη θερμοκρασία που θέλουμε, το αδειάζουμε σιγά σιγά στους κρόκους χτυπώντας συνεχώς μέχρι να κρυώσει όλο το μείγμα. Αφήνουμε στην άκρη.
- Λιώνουμε τη σοκολάτα μαζί με το ηλιέλαιο σε μπεν μαρί, δηλαδή μέσα σε ένα μεταλλικό μπολ στερεωμένο στο χείλος μιας κατσαρόλας στην οποία βράζει λίγο νερό.
- Ο πάτος του μπολ δεν πρέπει να ακουμπάει στο νερό και, όση ώρα λιώνει η σοκολάτα, πρέπει να την ανακατεύουμε.
- Μόλις λιώσει, κατεβάζουμε το μπολ από το μπεν μαρί και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει ελαφρώς η σοκολάτα.
- Χτυπάμε στο μίξερ, σε μεσαία ταχύτητα, με το σύρμα, την κρέμα γάλακτος μέχρι να γίνει μια ελαφριά σαντιγί.
- Προσθέτουμε τη σαντιγί σε 2-3 δόσεις στο μείγμα των κρόκων, ανακατεύοντας κάθε φορά ελαφριά με μια μαρίζ (σπάτουλα σιλικόνης).
- Στη συνέχεια προσθέτουμε τη λιωμένη σοκολάτα, προσέχοντας να είναι κάτω από 35°C (θα πρέπει να την αισθανόμαστε δροσερή στα χείλη) και συνεχίζοντας το ανακάτεμα.
- Τέλος, προσθέτουμε τις σταφίδες με το κονιάκ και ανακατεύουμε ξανά.
- Αδειάζουμε το μείγμα του παρφέ σε ένα καθαρό μπολ, το καλύπτουμε με μεμβράνη που να εφάπτεται στην επιφάνειά του και το τοποθετούμε στην κατάψυξη να παγώσει.
- Όταν πρόκειται να σερβίρουμε, βγάζουμε για λίγο το παρφέ από την κατάψυξη, μέχρι να μαλακώσει και να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το σκουπ του παγωτού για να φτιάξουμε μπάλες.
- Σερβίρουμε το παρφέ σοκολάτας με σταφίδες και κονιάκ σε ποτήρια του παγωτού ή σε άλλα της αρεσκείας μας.