Υλικά για μαρμελάδα σύκο με τζίντζερ

  • 1 κιλό σύκα μαύρα, ώριμα (τα πλένουμε και αφαιρούμε μόνο το κοτσάνι)
  • 300 γρ. συμπυκνωμένος χυμός σταφυλιού (σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα και κάποια ντελικατέσεν -εναλλακτικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σιρόπι αγαύης)
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 1 κουτ. γλυκού τζίντζερ, σε σκόνη
  • 1/2 λοβός βανίλιας, προαιρετικά (ξύνουμε το εσωτερικό του με τη λάμα του μαχαιριού για να πάρουμε τα σποράκια)
  • λίγες σταγόνες χυμός λεμονιού

Συνταγή για μαρμελάδα σύκο με τζίντζερ

  • Για να φτιάξουμε την μαρμελάδα σύκο με βανίλια και τζίντζερ χωρίς ζάχαρη, σε ένα βαθύ τηγάνι ρίχνουμε όλα τα υλικά και σιγοβράζουμε σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά για περίπου 45 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι να διαλυθούν τα φρούτα σε ένα πυκνό σιρόπι.
  • Ελέγχουμε ότι έχει δέσει η μαρμελάδα και αποσύρουμε.
  • Αν θέλουμε, πολτοποιούμε τη μαρμελάδα στο μούλτι, για να διαλυθούν καλά όλα τα κομμάτια του σύκου.
  • Αποθηκεύουμε την μαρμελάδα σύκο με βανίλια και τζίντζερ χωρίς ζάχαρη σε αποστειρωμένο βάζο και διατηρούμε στο ψυγείο.