Υλικά για κριθαράκι με μανιτάρια και γραβιέρα

  • 500γρ. κριθαράκι χοντρό
  • 500γρ. μανιτάρια διάφορα (βασιλομανίταρα, κανθαρέλες και λευκά)
  • 400γρ. σύγκλινο
  • 1 λίτρο ζωμό κότας
  • 1 φλιτζάνι λευκό κρασί
  • 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 3-4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 3 κουτ. σούπας βούτυρο
  • 4-5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. σούπας κρέμα γάλακτος
  • 200γρ. γραβιέρα Κρήτης τριμμένη
  • φρέσκια ρίγανη ψιλοκομμένη
  • αλάτι

Υλικά για κριθαράκι με μανιτάρια και γραβιέρα

  • Με νωπή πετσέτα σκουπίζετε τα μανιτάρια και τα κόβετε σε μέτριες φέτες.
  • Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνετε δύο κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και δύο κουταλιές της σούπας βούτυρο και σοτάρετε πρώτα το σύγκλινο και μετά τα μανιτάρια μέχρι να αρχίσουν να ροδίζουν.
  • Προσθέτετε το σκόρδο, αφήνετε μισό λεπτό ακόμα, αποσύρετε από τη φωτιά και τα κρατάτε στην άκρη.
  • Σε πλατιά κατσαρόλα ζεσταίνετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να μαλακώσει.
  • Προσθέτετε το κριθαράκι και ανακατεύετε μέχρι να απορροφήσει καλά το λάδι.
  • Ρίχνετε το κρασί και αφήνετε 1 λεπτό να εξατμιστεί.
  • Προσθέτετε τον ζωμό σταδιακά, σε τρεις τέσσερις δόσεις, ανακατεύοντας συχνά για να μην κολλήσει. Αλατίζετε.
  • Αποσύρετε το κριθαράκι από τη φωτιά, προσθέτετε μία κουταλιά της σούπας βούτυρο, την κρέμα γάλακτος, το μίγμα με τα μανιτάρια, την τριμμένη γραβιέρα, τη ρίγανη και ανακατεύετε καλά πριν σερβίρετε.