Κοτόπουλο με χυλοπίτες: Ένα πεντανόστιμο πιάτο
Πολύ χορταστικό φαγητό
Ένα μελωμένο φαγητό, σιγοβρασμένο στη σάλτσα του κοτόπουλου
Υλικά για κοτόπουλο με χυλοπίτες
- 1 κοτόπουλο μεγάλο, κομμένο σε 6-8 κομμάτια
- 120 ml κόκκινο ξηρό κρασί
- 2 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
- 3 σκελίδες σκόρδο, χοντροκομμένες
- 2 εκ. φρέσκο τζίντζερ, τριμμένο
- 500 γρ. ώριμες ντομάτες, τριμμένες
- 2 κομμάτια από φλούδα λεμονιού
- 1/2 μάτσο δυόσμος, ψιλοκομμένος
- 20 γρ. βούτυρο αιγοπρόβειο
- 350 γρ. χυλοπίτες της αρεσκείας μας
- 60 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Συνταγή για κοτόπουλο με χυλοπίτες
- Για να φτιάξουμε κοτόπουλο με χυλοπίτες, ξεκινάμε προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 160°C.
- Αλατοπιπερώνουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου και τα σοτάρουμε στο μισό ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά, μέσα σε φαρδιά κατσαρόλα, μέχρι να ροδίσουν παντού.
- Ρίχνουμε το κρασί και αφήνουμε για 1-2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ.
- Βγάζουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου από την κατσαρόλα και τα τακτοποιούμε σε ένα σκεύος για φούρνο (πήλινο για γιουβέτσι ή σε βαθύ ταψί ή σε γάστρα) που να τα χωράει άνετα σε μονή στρώση.
- Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια με αλατοπίπερο σε χαμηλή φωτιά, για 10-12 λεπτά, μέχρι να μαραθούν καλά.
- Προσθέτουμε το σκόρδο και το τζίντζερ και σοτάρουμε για 1/2 λεπτό.
- Σβήνουμε με την ντομάτα, ρίχνουμε τις φλούδες λεμονιού, τον δυόσμο, λίγο αλάτι και 500 ml νερό και αφήνουμε το μείγμα να πάρει βράση σε δυνατή φωτιά.
- Αποσύρουμε και αδειάζουμε τη σάλτσα στο σκεύος με το κοτόπουλο.
- Ψήνουμε για περίπου 50 λεπτά, μέχρι να γίνει το κοτόπουλο.
- Καθαρίζουμε καλά την κατσαρόλα όπου ετοιμάσαμε τη σάλτσα και ζεσταίνουμε εκεί το βούτυρο σε μέτρια φωτιά.
- Προσθέτουμε τις χυλοπίτες και τις καβουρδίζουμε για λίγα λεπτά, μέχρι να πάρουν ξανθό χρώμα (προσέχουμε να μην αρπάξουν και σκουρύνουν). Αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Βγάζουμε το σκεύος με το κοτόπουλο από τον φούρνο, το ξεσκεπάζουμε και προσθέτουμε τις χυλοπίτες, σκορπίζοντάς τες ανάμεσα στα κομμάτια.
- Αλατίζουμε και ανακατεύουμε τη σάλτσα, η οποία πρέπει να είναι τόση ώστε το ζυμαρικό να βυθιστεί σε αυτήν.
- Αλλιώς, προσθέτουμε το ανάλογο καυτό νερό.
- Ψήνουμε για 15-20 λεπτά (ή για όσο αναγράφεται στη συσκευασία του ζυμαρικού) με ξεσκέπαστο σκεύος, μέχρι να γίνει, αλλά να μη μελώσει και να έχει μείνει σάλτσα στο ταψί.
- Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε το φαγητό στην άκρη για 10 λεπτά, μέχρι το ζυμαρικό να απορροφήσει κι άλλη σάλτσα και να μελώσει.