Υλικά για μουστοκούλουρα

Τεμάχια: 50
  • 250 ml πετιμέζι
  • 250 ml ελαιόλαδο απαλό
  • 250 ml φρεσκοστυμμένος χυμός πορτοκαλιού
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι ακέρωτο
  • 2 κουτ. σούπας σταφίδες μαύρες (προαιρετικά)
  • περίπου 1 κιλό αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 50 ml μπράντι
  • 1 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη
  • 1 κουτ. γλυκού γαρίφαλο σε σκόνη

Συνταγή για μουστοκούλουρα

  • Για να φτιάξουμε τα αφράτα μουστοκούλουρα για αρχή μουλιάζουμε τις σταφίδες στο μπράντι (αν βάλουμε).
  • Σε βαθύ μπολ ανακατεύουμε το πετιμέζι με το ελαιόλαδο, τον χυμό πορτοκαλιού και τη ζάχαρη και τα χτυπάμε με το σύρμα, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να αφρατέψει το μείγμα.
  • Προσθέτουμε την κανέλα, το γαρίφαλο, το ξύσμα πορτοκαλιού και τις σταφίδες με το μπράντι (αν βάλουμε – αλλιώς μόνο το μπράντι).
  • Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να αναμειχθούν.
  • Ρίχνουμε σταδιακά το αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια σφιχτή ζύμη που να πλάθεται.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και στρώνουμε με λαδόκολλα τη λαμαρίνα του φούρνου.
  • Πλάθουμε τα μουστοκούλουρα σε ό,τι σχήμα θέλουμε.
  • Τα αραδιάζουμε πάνω στη λαδόκολλα, αφήνοντας μια σχετική απόσταση μεταξύ τους.
  • Τα ψήνουμε για 15-20 λεπτά.
  • Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε τα μουστοκούλουρα να κρυώσουν καλά και τα διατηρούμε σε δοχείο για τρόφιμα που κλείνει καλά.