Υλικά για μοσχάρι στιφάδο 

  • 800 γρ. κρεμμύδια, για στιφάδο
  • 1 κιλό μοσχαρίσια ελιά, κομμένη σε μεγάλα κομμάτια
  • ¼ κ.γ. γαρύφαλλο, τριμμένο
  • ¼ κ.γ. μπαχάρι, τριμμένο
  • ¼ κ.γ. μοσχοκάρυδο, τριμμένο
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 30 ml ξύδι από κόκκινο κρασί
  • 150 ml κόκκινο κρασί
  • 4 ντομάτες, ψιλοκομμένες
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 600 ml ζωμό βοδινού
  • Αλάτι, Πιπέρι, Ελαιόλαδο

Συνταγή για μοσχάρι στιφάδο 

  • Ζεσταίνουμε μία μεγάλη κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά.
  • Ρίχνουμε ελαιόλαδο και καραμελώνουμε τα κρεμμύδια για 3-4 λεπτά.
  • Τα αφαιρούμε και τα μεταφέρουμε σε ένα μπολ.
  • Στην ίδια κατσαρόλα προσθέτουμε λίγο ακόμα ελαιόλαδο- εάν χρειαστεί- και αφήνουμε να πάρει χρώμα το μοσχάρι από όλες τις πλευρές.
  • Επιστρέφουμε τα κρεμμύδια στην κατσαρόλα και αδειάζουμε τα μπαχαρικά.
  • Μαγειρεύουμε για 1 λεπτό και προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας.
  • Μαγειρεύουμε για 2 λεπτά και σβήνουμε με το ξύδι.
  • Προσθέτουμε στην κατσαρόλα το κρασί, περιμένουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ και ρίχνουμε τις ντομάτες, το ζωμό βοδινού, τα φύλλα δάφνης, αλάτι και πιπέρι.
  • Ανακατεύουμε με κουτάλα και σιγομαγειρεύουμε με κλειστό καπάκι σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για περίπου 1 με 2 ώρες.
  • Σερβίρουμε το στιφάδο ζεστό, με τηγανητές πατάτες.