Υλικά για γλυκιά κολοκυθόπιτα

  • 1000 gr. κολοκύθα
  • 500 gr. φύλλο κρούστας
  • 125 gr. ζάχαρη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλο
  • 1 κάψουλα βανίλιας ή υγρή βανίλια
  • 40 ml. ελαιόλαδο και επιπλέον για τα φύλλα

Συνταγή για γλυκιά κολοκυθόπιτα

  • Κόβουμε στην μέση την κολοκύθα και αφαιρούμε τους σπόρους με ένα κουτάλι.
  • Τρίβουμε την κολοκύθα, στο χοντρό του τρίφτη και την βάζουμε σε μια κατσαρόλα με ¼ του φλυτζανιού νερό.
  • Βράζουμε, μέχρι η κολοκύθα να βγάλει όλα τα υγρά της και να στεγνώσει.
  • Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, την ζάχαρη, την κανέλα και το γαρίφαλο.
  • Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 5 λεπτά.
  • Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  • Σε ένα λαδωμένο, καλά, ταψί απλώνουμε τα 3 φύλλα κρούστας και κρατάμε 3 φύλλα για το τέλος.
  • Κάθε φορά λαδώνουμε το κάθε φύλλο, με ένα πινέλο.
  • Μετράμε τα φύλλα και κάνουμε στρώσεις με την γέμιση εναλλάξ με 2 φύλλα κάθε φορά, μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.
  • Δεν ξεχνάμε να λαδώνουμε καλά τα φύλλα. Τέλος καλύπτουμε με τα 3 φύλλα, αλείφουμε την επιφάνεια με ελαιόλαδο και χαράσουμε σε τετράγωνα κομμάτια.
  • Ψήνουμε στους 180°C, χωρίς αέρα. Αφήνουμε την πίτα να κρυώσει ελαφρά και σερβίρουμε.
  • Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και κανέλα και απολαμβάνουμε.