Υλικά για μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας

  • 700 γρ. φρέσκα παντζάρια
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 200 γρ. φέτα
  • 3 κ.σ. χυμό λεμονιού
  • 2 φέτες ψωμί
  • 1/2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 300 γρ. σπαγγέτι
  • 1 κ.σ. φρέσκος βασιλικός για το γαρνίρισμα προαιρετικά

Συνταγή για μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190ºC στον αέρα ανεμιστήρα.
  • Ξεφλουδίζουμε τα παντζάρια και τα κόβουμε σε καρεδάκια πάχους 1 εκ.
  • Τα μεταφέρουμε σε ταψί, περιχύνουμε με 2 κ.γλ. ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε.
  • Τα αραδιάζουμε να απλωθούν στο σκεύος και ψήνουμε για 10 λεπτά.
  • Ξεφλουδίζουμε το σκόρδο και κόβουμε τη φέτα σε 8 κομμάτια.
  • Μετά από 10 λεπτά αφού έχουμε βάλει να ψηθεί το παντζάρι, αραδιάζουμε το σκόρδο και τη φέτα ανάμεσα στο ταψί και ψήνουμε για 15-20 λεπτά ακόμη, μέχρι τα παντζάρια μαλακώσουν και η φέτα να μαυρίσει στις άκρες.
  • Αποσύρουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει για λίγα λεπτά.
  • Όσο ψήνουμε τα παντζάρια, βάζουμε στο μούλτι το ψωμί και το σπάμε σε ψίχουλα.
  • Ζεσταίνουμε το λάδι σε τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Ρίχνουμε τα ψίχουλα και σοτάρουμε μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανά.
  • Αποσύρουμε από τη φωτιά και αλατοπιπερώνουμε.
  • Βράζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα νερό.
  • Μόλις ψηθούν τα παντζάρια, προσθέστε τα ζυμαρικά στην κατσαρόλα και βράστε μέχρι να γίνουν al dente σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή.
  • Παράλληλα, στο μούλτι βάζουμε τα παντζάρια, το σκόρδο, τη φέτα, 3 κ.γλ. Ελαιόλαδο, χυμό λεμονιού και άνηθο.
  • Προσθέτουμε 1/3 φλιτζ. νερό στο οποίο βράζουν τα ζυμαρικά. Χτυπάμε μέχρι να έχουμε μια λεία και απαλή σάλτσα παντζαριού.
  • Αλατοπιπερώνουμε κατά βούληση.
  • Κρατάμε στην άκρη 1/4 φλιτζάνι νερό ζυμαρικών και στη συνέχεια στραγγίζουμε καλά τα σπαγγέτι.
  • Επαναφέρουμε τα ζυμαρικά σε τηγάνι σε χαμηλή φωτιά και προσθέτουμε από πάνω την σάλτσα παντζαριού και το νερό ζυμαρικών.
  • Ανακατεύουμε να δέσουν οι γεύσεις και να καλυφθούν τα ζυμαρικά από τη σάλτσα.
  • Σερβίρουμε τα ζεστά σπαγγέτι με τη σάλτσα παντζαριού και γαρνίρουμε από πάνω με τα ψίχουλα.

Προαιρετικά αρωματίζουμε με λίγα φύλλα βασιλικού.