Μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας
Υγιεινή συνταγή
Μια συνταγή που συνδυάζει τη γλυκιά γεύση του παντζαριού με τη βελούδινη γεύση της φέτας
![ea0880a56ac04dbd87e703f190564488](https://s.parapolitika.gr/images/1130x667/jpg/files/2024-09-20/ea0880a56ac04dbd87e703f190564488.jpg)
Υλικά για μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας
- 700 γρ. φρέσκα παντζάρια
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 200 γρ. φέτα
- 3 κ.σ. χυμό λεμονιού
- 2 φέτες ψωμί
- 1/2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 300 γρ. σπαγγέτι
- 1 κ.σ. φρέσκος βασιλικός για το γαρνίρισμα προαιρετικά
Συνταγή για μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190ºC στον αέρα ανεμιστήρα.
- Ξεφλουδίζουμε τα παντζάρια και τα κόβουμε σε καρεδάκια πάχους 1 εκ.
- Τα μεταφέρουμε σε ταψί, περιχύνουμε με 2 κ.γλ. ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε.
- Τα αραδιάζουμε να απλωθούν στο σκεύος και ψήνουμε για 10 λεπτά.
- Ξεφλουδίζουμε το σκόρδο και κόβουμε τη φέτα σε 8 κομμάτια.
- Μετά από 10 λεπτά αφού έχουμε βάλει να ψηθεί το παντζάρι, αραδιάζουμε το σκόρδο και τη φέτα ανάμεσα στο ταψί και ψήνουμε για 15-20 λεπτά ακόμη, μέχρι τα παντζάρια μαλακώσουν και η φέτα να μαυρίσει στις άκρες.
- Αποσύρουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει για λίγα λεπτά.
- Όσο ψήνουμε τα παντζάρια, βάζουμε στο μούλτι το ψωμί και το σπάμε σε ψίχουλα.
- Ζεσταίνουμε το λάδι σε τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Ρίχνουμε τα ψίχουλα και σοτάρουμε μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανά.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και αλατοπιπερώνουμε.
- Βράζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα νερό.
- Μόλις ψηθούν τα παντζάρια, προσθέστε τα ζυμαρικά στην κατσαρόλα και βράστε μέχρι να γίνουν al dente σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή.
- Παράλληλα, στο μούλτι βάζουμε τα παντζάρια, το σκόρδο, τη φέτα, 3 κ.γλ. Ελαιόλαδο, χυμό λεμονιού και άνηθο.
- Προσθέτουμε 1/3 φλιτζ. νερό στο οποίο βράζουν τα ζυμαρικά. Χτυπάμε μέχρι να έχουμε μια λεία και απαλή σάλτσα παντζαριού.
- Αλατοπιπερώνουμε κατά βούληση.
- Κρατάμε στην άκρη 1/4 φλιτζάνι νερό ζυμαρικών και στη συνέχεια στραγγίζουμε καλά τα σπαγγέτι.
- Επαναφέρουμε τα ζυμαρικά σε τηγάνι σε χαμηλή φωτιά και προσθέτουμε από πάνω την σάλτσα παντζαριού και το νερό ζυμαρικών.
- Ανακατεύουμε να δέσουν οι γεύσεις και να καλυφθούν τα ζυμαρικά από τη σάλτσα.
- Σερβίρουμε τα ζεστά σπαγγέτι με τη σάλτσα παντζαριού και γαρνίρουμε από πάνω με τα ψίχουλα.
Προαιρετικά αρωματίζουμε με λίγα φύλλα βασιλικού.