Υλικά για κανελόνια με σπανάκι και μπεσαμέλ

Για την γέμιση
  • 800g γρ. σπανάκι, ψιλοκομμένο
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 2 πράσα, ψιλοκομμένα
  • 2 πράσινα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 5 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 30ml ελαιόλαδο
  • 250 γρ. ανθότυρο, θρυμματισμένο
  • 1 αυγό
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Αλάτι
Για την μπεσαμέλ
  • 1.200ml γάλα
  • 3 κ.σ. αλεύρι
  • 3 κ.σ. κόρν φλάουρ
  • 30 γρ. βούτυρο
  • 2 κρόκους
  • 100 γρ. κεφαλοτύρι, τριμμένο
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Αλάτι
Για το ψήσιμο
  • 2 κ.σ. κεφαλοτύρι, τριμμένο
  • 20 γρ. βούτυρο, κομμένο σε κυβάκια
  • 150 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 100 γρ. σάλτσα ντομάτας

Συνταγή για κανελόνια με σπανάκι και μπεσαμέλ

  • Σοτάρουμε το σπανάκι και το κρεμμύδι με το ελαιόλαδο μέχρι να μαραθεί το σπανάκι.
  • Προσθέτουμε τον μαϊντανό, το σκόρδο, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το πράσο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2-3’ ακόμη.
  • Αποσύρουμε και αφήνουμε το σπανάκι να κρυώσει καλά.
  • Ξεκινάμε την διαδικασία για τη μπεσαμέλ.
  • Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το κρύο γάλα, προσθέτουμε το αλεύρι και το κόρν φλάουρ, με σύρμα ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να πήξει η κρέμα.
  • Αποσύρουμε και προσθέτουμε το βούτυρο και μοσχοκάρυδο, αφήνουμε να πέσει η θερμοκρασία για μερικά λεπτά.
  • Χτυπάμε ελαφρά τους κρόκους και τους προσθέτουμε στην κρέμα μαζί με το κεφαλοτύρι ανακατεύοντας με γρήγορες κινήσεις.
  • Σκεπάζουμε με μεμβράνη ή ανακατεύουμε συχνά την κρέμα μέχρι να τη χρησιμοποιήσουμε.
  • Σε μεγάλο ταψί ή πυρίμαχο σκεύος βάζουμε το ¼ από τη μπεσαμέλ, προσθέτουμε τη ντομάτα και ανακατεύουμε.
  • Στο σπανάκι προσθέτουμε το ανθότυρο, αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο και το αυγό, ανακατεύουμε καλά και μεταφέρουμε το μείγμα σε κορνέ.
  • Γεμίζουμε τα κανελόνια και τα τοποθετούμε στο ταψί, το ένα δίπλα στο άλλο.
  • Μόλις τελειώσει η διαδικασία περιχύνουμε με την κρέμα γάλακτος τα κανελόνια και τέλος την μπεσαμέλ.
  • Πασπαλίζουμε το κεφαλοτύρι και προσθέτουμε το βούτυρο όλη την επιφάνεια, ψήνουμε για 45-50’ στους 180οC στις αντιστάσεις.
  • Σερβίρουμε τα κανελόνια ζεστά.