Υλικά για γρήγορο ψωμί με σταφίδες

  • Λίγο λάδι για άλειμμα
  • 270 φλ (2 γεμάτα φλ) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1,5 κσ ζάχαρη κρυσταλλική
  • ½ κγλ αλάτι
  • 1 κοφτή κγλ μαγειρική σόδα
  • 1 μικρό αυγό, χτυπημένο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 3 κσ κρύο βούτυρο, σε κύβους
  • 4/5 φλ βουτυρόγαλα (ή 4/5 φλ γάλα 1,5% λιπαρά + 1 κσ ξύδι ή λεμόνι, να σταθούν για 5’), σε θερμοκρασία δωματίου
  • 2/3 φλ μαύρες σταφίδες, προαιρετικά

Συνταγή για γρήγορο ψωμί με σταφίδες

  • Προθερμαίνω τον φούρνο στους 200°C. Αλείφω με λίγο λάδι ένα μικρό μαντεμένιο τηγάνι ή ένα ταψάκι, διαμέτρου 20 εκ. ή τοποθετώ λαδόκολλα σε ένα ταψί φούρνου.
  • Το μαντεμένιο τηγάνι προσφέρει πιο τραγανή κρούστα στο σταφιδόψωμο γι’ αυτό το προτιμώ.
  • Αναμειγνύω όλα τα στερεά υλικά (αλεύρι, ζάχαρη, αλάτι, σόδα) σε ένα μεγάλο μπολ.
  • Προσθέτω τα κομμάτια παγωμένου βούτυρου.
  • Με τα δάχτυλά μου το αναμειγνύω με το αλεύρι μέχρι να δημιουργηθούν χοντρά ψίχουλα (crumbs).
  • Ρίχνω στο μείγμα και τις σταφίδες.
  • Προσθέτω το χτυπημένο αυγό και το βουτυρόγαλα κι ανακατεύω το μείγμα ωσότου τα υλικά ομογενοποιηθούν.
  • Το βουτυρόγαλα που είναι γνωστό ως buttermilk, είναι πολύ εύκολο να το φτιάξουμε μόνοι μας αναμειγνύοντας σε ένα ποτήρι το γάλα με το λεμόνι ή το ξύδι.
  • Περιμένουμε για 5’ προτού χρησιμοποιήσουμε το σπιτικό βουτυρόγαλα προκειμένου ν’ αποκτήσει το γάλα την επιθυμητή σύσταση που θυμίζει «χαλασμένο» ή «κομμένο» γάλα.
  • Κατόπιν μεταφέρω την ζύμη σε μια ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια και συνεχίζω το ζύμωμα για 30’’ ακόμα, μέχρι να υγρανθεί όλο το αλεύρι.
  • Με αλευρωμένα τα χέρια μου για να μην κολλάει η ζύμη, δίνω σφαιρικό σχήμα στο ζυμάρι.
  • Αν η ζύμη είναι αρκετά υγρή, προσθέτω λίγο αλεύρι ακόμα.
  • Σημειώνεται πως δεν παραδουλεύω τη ζύμη καθώς σκοπός είναι το ψωμί να δείχνει τραχύ κι όχι ιδιαίτερα ομοιόμορφο.
  • Μεταφέρω την ζύμη του ψωμιού στο λαδωμένο τηγάνι ή το ταψάκι και χαράσσω έναν σταυρό στο κέντρο της ζύμης για να ψηθεί καλύτερα στη μέση.