Γρήγορο ψωμί με σταφίδες
Εύκολη συνταγή
Υπέροχη συνταγή για πεντανόστιμο ψωμί με σταφίδες
Υλικά για γρήγορο ψωμί με σταφίδες
- Λίγο λάδι για άλειμμα
- 270 φλ (2 γεμάτα φλ) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1,5 κσ ζάχαρη κρυσταλλική
- ½ κγλ αλάτι
- 1 κοφτή κγλ μαγειρική σόδα
- 1 μικρό αυγό, χτυπημένο σε θερμοκρασία δωματίου
- 3 κσ κρύο βούτυρο, σε κύβους
- 4/5 φλ βουτυρόγαλα (ή 4/5 φλ γάλα 1,5% λιπαρά + 1 κσ ξύδι ή λεμόνι, να σταθούν για 5’), σε θερμοκρασία δωματίου
- 2/3 φλ μαύρες σταφίδες, προαιρετικά
Συνταγή για γρήγορο ψωμί με σταφίδες
- Προθερμαίνω τον φούρνο στους 200°C. Αλείφω με λίγο λάδι ένα μικρό μαντεμένιο τηγάνι ή ένα ταψάκι, διαμέτρου 20 εκ. ή τοποθετώ λαδόκολλα σε ένα ταψί φούρνου.
- Το μαντεμένιο τηγάνι προσφέρει πιο τραγανή κρούστα στο σταφιδόψωμο γι’ αυτό το προτιμώ.
- Αναμειγνύω όλα τα στερεά υλικά (αλεύρι, ζάχαρη, αλάτι, σόδα) σε ένα μεγάλο μπολ.
- Προσθέτω τα κομμάτια παγωμένου βούτυρου.
- Με τα δάχτυλά μου το αναμειγνύω με το αλεύρι μέχρι να δημιουργηθούν χοντρά ψίχουλα (crumbs).
- Ρίχνω στο μείγμα και τις σταφίδες.
- Προσθέτω το χτυπημένο αυγό και το βουτυρόγαλα κι ανακατεύω το μείγμα ωσότου τα υλικά ομογενοποιηθούν.
- Το βουτυρόγαλα που είναι γνωστό ως buttermilk, είναι πολύ εύκολο να το φτιάξουμε μόνοι μας αναμειγνύοντας σε ένα ποτήρι το γάλα με το λεμόνι ή το ξύδι.
- Περιμένουμε για 5’ προτού χρησιμοποιήσουμε το σπιτικό βουτυρόγαλα προκειμένου ν’ αποκτήσει το γάλα την επιθυμητή σύσταση που θυμίζει «χαλασμένο» ή «κομμένο» γάλα.
- Κατόπιν μεταφέρω την ζύμη σε μια ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια και συνεχίζω το ζύμωμα για 30’’ ακόμα, μέχρι να υγρανθεί όλο το αλεύρι.
- Με αλευρωμένα τα χέρια μου για να μην κολλάει η ζύμη, δίνω σφαιρικό σχήμα στο ζυμάρι.
- Αν η ζύμη είναι αρκετά υγρή, προσθέτω λίγο αλεύρι ακόμα.
- Σημειώνεται πως δεν παραδουλεύω τη ζύμη καθώς σκοπός είναι το ψωμί να δείχνει τραχύ κι όχι ιδιαίτερα ομοιόμορφο.
- Μεταφέρω την ζύμη του ψωμιού στο λαδωμένο τηγάνι ή το ταψάκι και χαράσσω έναν σταυρό στο κέντρο της ζύμης για να ψηθεί καλύτερα στη μέση.