Υλικά για κοτόπιτα με ρύζι

Για τα φύλλα
  • 250 γρ. αλεύρι σκληρό, σταρένιο, για ζυμώματα
  • 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 1 κουτ. σούπας βούτυρο αγελαδινό, λιωμένο + 70-80 γρ. επιπλέον, για το άλειμμα των φύλλων
  • περίπου 180 ml νερό
Για τη γέμιση
  • 200 γρ. ρύζι Καρολίνα
  • 2 ολόκληρα μπούτια κοτόπουλου, με τα κόκαλα και το δέρμα
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 5-6 κόκκοι πιπέρι
  • 20 γρ. βούτυρο αγελαδινό
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Συνταγή για κοτόπιτα με ρύζι

Φύλλα
  • Για να φτιάξουμε κοτόπιτα με ρύζι, αρχικά ανακατεύουμε, στον κάδο του μίξερ, το αλεύρι με το αλάτι.
  • Στη συνέχεια, κάνουμε μια λακκούβα στη μέση και ρίχνουμε σχεδόν όλο το νερό.
  • Ζυμώνουμε με τον γάντζο, μέχρι να φτιάξουμε μια τραχιά ζύμη.
  • Συνεχίζουμε το ζύμωμα, μέχρι η ζύμη να γίνει μαλακή και να ξεκολλά από τα τοιχώματα του κάδου. Αν είναι πολύ σφικτή, ρίχνουμε λίγο ακόμη νερό.
  • Τέλος, προσθέτουμε το βούτυρο και ζυμώνουμε καλά, μέχρι να ενσωματωθεί στη ζύμη και να τις δώσει ελαφρώς λιπαρή υφή και όψη.
  • Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 1 ώρα.
Γέμιση
  • Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τα μπούτια του κοτόπουλου και προσθέτουμε 2 λίτρα νερό.
  • Αφήνουμε να πάρει βράση σε δυνατή φωτιά, ξαφρίζοντας στο μεταξύ σχολαστικά, μέχρι το νερό να μείνει τελείως διαυγές.
  • Χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε τη δάφνη, τους κόκκους πιπέρι και αλάτι.
  • Βράζουμε για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει καλά το κοτόπουλο.
  • Προσέχουμε τα μπούτια να είναι πάντα καλυμμένα με το νερό και, αν χρειαστεί, ρίχνουμε λίγο επιπλέον, καυτό.
  • Όταν ολοκληρωθεί το βράσιμο στραγγίζουμε τα μπούτια και τα αφήνουμε σε ένα πιάτο, μέχρι να γίνουν χλιαρά.
  • Σουρώνουμε τον ζωμό και μετράμε περίπου 1.000 ml.
  • Τα ρίχνουμε στην καλά καθαρισμένη κατσαρόλα και βράζουμε εκεί το ρύζι για 5 λεπτά λιγότερο από το χρόνο που αναγράφεται στη συσκευασία του.
  • Το στραγγίζουμε και το βάζουμε σε ένα μπολ.
  • Ξεψαχνίζουμε τα μπούτια του κοτόπουλου (πετάμε κόκαλα και δέρμα) και κόβουμε το ψαχνό σε κομμάτια-μπουκιές.
  • Τα προσθέτουμε στο μπολ με το ρύζι, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά.