Κοτόπιτα με ρύζι
Με χειροποίητο φύλλο
Κοτόπιτα με ρύζι και φρέσκο βούτυρο, μια λαχταριστή πίτα με απίθανα αρώματα
Υλικά για κοτόπιτα με ρύζι
Για τα φύλλα- 250 γρ. αλεύρι σκληρό, σταρένιο, για ζυμώματα
- 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
- 1 κουτ. σούπας βούτυρο αγελαδινό, λιωμένο + 70-80 γρ. επιπλέον, για το άλειμμα των φύλλων
- περίπου 180 ml νερό
- 200 γρ. ρύζι Καρολίνα
- 2 ολόκληρα μπούτια κοτόπουλου, με τα κόκαλα και το δέρμα
- 1 φύλλο δάφνης
- 5-6 κόκκοι πιπέρι
- 20 γρ. βούτυρο αγελαδινό
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Συνταγή για κοτόπιτα με ρύζι
Φύλλα- Για να φτιάξουμε κοτόπιτα με ρύζι, αρχικά ανακατεύουμε, στον κάδο του μίξερ, το αλεύρι με το αλάτι.
- Στη συνέχεια, κάνουμε μια λακκούβα στη μέση και ρίχνουμε σχεδόν όλο το νερό.
- Ζυμώνουμε με τον γάντζο, μέχρι να φτιάξουμε μια τραχιά ζύμη.
- Συνεχίζουμε το ζύμωμα, μέχρι η ζύμη να γίνει μαλακή και να ξεκολλά από τα τοιχώματα του κάδου. Αν είναι πολύ σφικτή, ρίχνουμε λίγο ακόμη νερό.
- Τέλος, προσθέτουμε το βούτυρο και ζυμώνουμε καλά, μέχρι να ενσωματωθεί στη ζύμη και να τις δώσει ελαφρώς λιπαρή υφή και όψη.
- Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 1 ώρα.
- Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τα μπούτια του κοτόπουλου και προσθέτουμε 2 λίτρα νερό.
- Αφήνουμε να πάρει βράση σε δυνατή φωτιά, ξαφρίζοντας στο μεταξύ σχολαστικά, μέχρι το νερό να μείνει τελείως διαυγές.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε τη δάφνη, τους κόκκους πιπέρι και αλάτι.
- Βράζουμε για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει καλά το κοτόπουλο.
- Προσέχουμε τα μπούτια να είναι πάντα καλυμμένα με το νερό και, αν χρειαστεί, ρίχνουμε λίγο επιπλέον, καυτό.
- Όταν ολοκληρωθεί το βράσιμο στραγγίζουμε τα μπούτια και τα αφήνουμε σε ένα πιάτο, μέχρι να γίνουν χλιαρά.
- Σουρώνουμε τον ζωμό και μετράμε περίπου 1.000 ml.
- Τα ρίχνουμε στην καλά καθαρισμένη κατσαρόλα και βράζουμε εκεί το ρύζι για 5 λεπτά λιγότερο από το χρόνο που αναγράφεται στη συσκευασία του.
- Το στραγγίζουμε και το βάζουμε σε ένα μπολ.
- Ξεψαχνίζουμε τα μπούτια του κοτόπουλου (πετάμε κόκαλα και δέρμα) και κόβουμε το ψαχνό σε κομμάτια-μπουκιές.
- Τα προσθέτουμε στο μπολ με το ρύζι, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά.