Υλικά για ταλιατέλες με γαλοπούλα

  • 500 γρ. Ταλιατέλλες 
  • 3 κιλά γαλοπούλα
  • 120 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 2 κ.σ. φασκόμηλο, ψιλοκομμένο
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 1 κ.σ. αλάτι
  • 1 κ.γ. φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • 1-1,5 κούπα χυμό πορτοκάλι
  • 1-1,5 κούπα λευκό κρασί
  • 2 κ.γ. φασκόμηλο
  • 2 κλωνάρι δενδρολίβανο

Συνταγή για ταλιατέλες με γαλοπούλα

  • Σε ένα μικρό μπολ προσθέτουμε το βούτυρο, το φασκόμηλο, το ξύσμα από το πορτοκάλι, αλάτι και πιπέρι.
  • Ανακατεύουμε καλά μέχρι να δημιουργηθεί μια πάστα.
  • Ταμπονάρουμε τη γαλοπούλα με χαρτί κουζίνας ώστε να πάρουμε την υγρασία.
  • Σηκώνουμε το δέρμα της γαλοπούλας στο στήθος και με απαλές κινήσεις απλώνουμε τη μισή ποσότητα της πάστας βουτύρου κάτω από το δέρμα.
  • Την υπόλοιπη πάστα την απλώνουμε από την εξωτερική πλευρά κάνοντας ελαφρύ μασάζ.
  • Σε ένα μεγάλο ταψί προσθέτουμε κρασί, χυμό πορτοκάλι, φασκόμηλο και δενδρολίβανο.
  • Βάζουμε τη γαλοπούλα πάνω σε μια σχάρα με το στήθος προς τα επάνω, και την τοποθετούμε στο ταψί.
  • Ψήνουμε τη γαλοπούλα για περίπου 2-2,5 ώρες, σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200°C.
  • Κάθε 30 λεπτά, με ένα πινέλο, παίρνουμε λίγο από τα υγρά που υπάρχουν στο ταψί και αλείφουμε τη γαλοπούλα.
  • Αν κατά τη διάρκεια του ψησίματος δούμε ότι η πέτσα γίνεται πολύ σκούρα τότε καλύπτουμε τη γαλοπούλα με αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο.
  • Ενώ, αν κατά τη διάρκεια του ψησίματος τα υγρά στο ταψί έχουν εξατμιστεί τότε προσθέτουμε λίγο ακόμα κρασί και χυμό πορτοκάλι.
  • Για να δούμε αν είναι έτοιμη κουνάμε λίγο το πόδι της. Εάν κινείται ελεύθερα, τότε είναι έτοιμη.
  • Μόλις είναι έτοιμη απομακρύνουμε από το φούρνο και αφήνουμε για 30 λεπτά στην άκρη.
  • Γεμίζουμε μια μεγάλη κατσαρόλα με 5 λίτρα νερό και τη βάζουμε σε υψηλή φωτιά.
  • Μόλις το νερό αρχίσει να βράζει, προσθέτουμε 35 γρ. αλάτι και ρίχνουμε τις ταλιατέλλες.
  • Ανακατεύουμε και αφήνουμε να βράσουν για όσο χρόνο αναγράφεται στη συσκευασία. Κρατάμε στην άκρη 1 κούπα νερό από τα ζυμαρικά που έβρασαν.
  • Σε ένα μεγάλο τηγάνι προσθέτουμε τα υγρά από το ταψί μαζί με βούτυρο.
  • Ανακατεύουμε πολύ καλά.
  • Στη συνέχεια προσθέτουμε 2/3 κούπα από το νερό που κρατήσαμε, ανακατεύουμε καλά και μαγειρεύουμε μέχρι να πήξει ελαφρώς η σάλτσα.
  • Τέλος προσθέτουμε τα ζυμαρικά στο τηγάνι και ανακατεύουμε πολύ καλά.
  • Αν χρειαστεί προσθέτουμε και το υπόλοιπο νερό.
  • Σερβίρουμε τα ζυμαρικά σε μια μεγάλη πιατέλα και από πάνω τα φιλέτα της γαλοπούλας κομμένα σε φέτες.