Συνταγή για ταλιατέλες με γαλοπούλα
Με πορτοκάλι
Λαχταριστή συνταγή για ταλιατέλες με γαλοπούλα
Υλικά για ταλιατέλες με γαλοπούλα
- 500 γρ. Ταλιατέλλες
- 3 κιλά γαλοπούλα
- 120 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
- 2 κ.σ. φασκόμηλο, ψιλοκομμένο
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 1 κ.σ. αλάτι
- 1 κ.γ. φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
- 1-1,5 κούπα χυμό πορτοκάλι
- 1-1,5 κούπα λευκό κρασί
- 2 κ.γ. φασκόμηλο
- 2 κλωνάρι δενδρολίβανο
Συνταγή για ταλιατέλες με γαλοπούλα
- Σε ένα μικρό μπολ προσθέτουμε το βούτυρο, το φασκόμηλο, το ξύσμα από το πορτοκάλι, αλάτι και πιπέρι.
- Ανακατεύουμε καλά μέχρι να δημιουργηθεί μια πάστα.
- Ταμπονάρουμε τη γαλοπούλα με χαρτί κουζίνας ώστε να πάρουμε την υγρασία.
- Σηκώνουμε το δέρμα της γαλοπούλας στο στήθος και με απαλές κινήσεις απλώνουμε τη μισή ποσότητα της πάστας βουτύρου κάτω από το δέρμα.
- Την υπόλοιπη πάστα την απλώνουμε από την εξωτερική πλευρά κάνοντας ελαφρύ μασάζ.
- Σε ένα μεγάλο ταψί προσθέτουμε κρασί, χυμό πορτοκάλι, φασκόμηλο και δενδρολίβανο.
- Βάζουμε τη γαλοπούλα πάνω σε μια σχάρα με το στήθος προς τα επάνω, και την τοποθετούμε στο ταψί.
- Ψήνουμε τη γαλοπούλα για περίπου 2-2,5 ώρες, σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200°C.
- Κάθε 30 λεπτά, με ένα πινέλο, παίρνουμε λίγο από τα υγρά που υπάρχουν στο ταψί και αλείφουμε τη γαλοπούλα.
- Αν κατά τη διάρκεια του ψησίματος δούμε ότι η πέτσα γίνεται πολύ σκούρα τότε καλύπτουμε τη γαλοπούλα με αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο.
- Ενώ, αν κατά τη διάρκεια του ψησίματος τα υγρά στο ταψί έχουν εξατμιστεί τότε προσθέτουμε λίγο ακόμα κρασί και χυμό πορτοκάλι.
- Για να δούμε αν είναι έτοιμη κουνάμε λίγο το πόδι της. Εάν κινείται ελεύθερα, τότε είναι έτοιμη.
- Μόλις είναι έτοιμη απομακρύνουμε από το φούρνο και αφήνουμε για 30 λεπτά στην άκρη.
- Γεμίζουμε μια μεγάλη κατσαρόλα με 5 λίτρα νερό και τη βάζουμε σε υψηλή φωτιά.
- Μόλις το νερό αρχίσει να βράζει, προσθέτουμε 35 γρ. αλάτι και ρίχνουμε τις ταλιατέλλες.
- Ανακατεύουμε και αφήνουμε να βράσουν για όσο χρόνο αναγράφεται στη συσκευασία. Κρατάμε στην άκρη 1 κούπα νερό από τα ζυμαρικά που έβρασαν.
- Σε ένα μεγάλο τηγάνι προσθέτουμε τα υγρά από το ταψί μαζί με βούτυρο.
- Ανακατεύουμε πολύ καλά.
- Στη συνέχεια προσθέτουμε 2/3 κούπα από το νερό που κρατήσαμε, ανακατεύουμε καλά και μαγειρεύουμε μέχρι να πήξει ελαφρώς η σάλτσα.
- Τέλος προσθέτουμε τα ζυμαρικά στο τηγάνι και ανακατεύουμε πολύ καλά.
- Αν χρειαστεί προσθέτουμε και το υπόλοιπο νερό.
- Σερβίρουμε τα ζυμαρικά σε μια μεγάλη πιατέλα και από πάνω τα φιλέτα της γαλοπούλας κομμένα σε φέτες.