Υλικά για σπανακόρυζο της γιαγιάς

  • 800 γραμ. σπανάκι
  • 700 γραμ. ψιλικά για πίτα (σέσκλα ή σέσκουλα, λάπατα ή λάπαθα, καυκαλίδες ή καυκαλίθρες, μυρώνια)
  • 1 πράσο (μόνο το άσπρο μέρος, το υπόλοιπο το κρατάμε για ζωμό)
  • 3 κρεμμυδάκια χλωρά σε ροδέλες
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
  • 1/2 ματσάκι μάραθο ή άνηθο ψιλοκομμένο
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 2/3 κούπας ελαιόλαδο
  • χυμό από 1 λεμόνι
  • 1 φλυτζ. καφέ ρύζι γλασέ ή νυχάκι
  • αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Συνταγή για σπανακόρυζο της γιαγιάς

  • Καθαρίζουμε, πλένουμε πάρα πολύ καλά και στραγγίζουμε τα λαχανικά, σε σουρωτήρι.
  • Τα πιάνουμε στη χούφτα μας, ή τα βάζουμε στη σανίδα κοπής και τα χοντροκόβουμε.
  • Πλένουμε καθαρίζουμε και κόβουμε, το πράσο, τα κρεμμυδάκια, τον μαϊντανό, τον άνηθο και τα βάζουμε μαζί με τα λαχανικά.
  • Βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί, σε μια βαθιά κατσαρόλα, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι, ψιλοκομμένο, μέχρι να γυαλίσει.
  • Έπειτα ρίχνουμε τα λαχανικά, αλατίζουμε, πιπερώνουμε και συνεχίζουμε το σοτάρισμα, ανακατεύοντας απαλά, μέχρι να μειωθούν κατά τα 3/4 σε όγκο.
  • Στη συνέχεια ρίχνουμε το ρύζι, αφού το ξεπλύνουμε με νερό, προσθέτουμε ελάχιστο νερό, ανακατεύουμε προσεκτικά ή κουνάμε την κατσαρόλα και βράζουμε για 15' περίπου, ώσπου να βράσει το ρύζι.
  • 'Όταν βράσει το φαγητό ρίχνουμε το χυμό λεμονιού, αφήνουμε να πάρει μια βράση και αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
  • Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και το καπάκι, αφήνουμε να σταθεί για 15' με 20', να απορροφήσει το ρύζι τα υγρά και σερβίρουμε.
  • Δεν βράζουμε πολύ το ρύζι για να μείνει σπυρωτό.