Υλικά για γλυκό κυδώνι

  • 1 κιλό καθαρισμένα κυδώνια
  • 700 γραμ. ζάχαρη
  • 3 ποτήρια νερό
  • 1/3 κούπας αμύγδαλα ασπρισμένα και καβουρδισμένα 
  • 1 κλωνάρι αρμπαρόριζα
  • 2 λεμόνια (τον χυμό τους)

Συνταγή για γλυκό κυδώνι

  • Καθαρίζουμε ένα - ένα τα κυδώνια, αφαιρούμε την καρδιά, καθαρίζουμε τη φλούδα, τα κουκούτσια και το σκληρό που τα περιβάλλει, τα κόβουμε σε λεπτές φέτες και κατόπιν σε μακρόστενα κομμάτια, ή μικρά μπαστουνάκια.
  • Όσα κόβουμε, τα βάζουμε σε νερό, με τον χυμό του ενός λεμονιού, για να μη μαυρίσουν.
  • Έπειτα τα ξεπλένουμε, τα σουρώνουμε, τα στραγγίζουμε καλά, τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα μαζί με τη ζάχαρη και προσθέτουμε το νερό.
  • Βράζουμε σε μέτρια φωτιά, για 5΄ -ξαφρίζοντας με τρυπητή κουτάλα ή κουτάλι, τον αφρό που θα βγάλουν.
  • Βράζουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, μέχρι να βράσει το κυδώνι, να μαλακώσει ελαφρώς και να «δέσει» το σιρόπι. (Tip: Το σιρόπι έχει δέσει όταν στάξουμε µια σταγόνα πάνω στο νύχι του αντίχειρα μας και αυτή στέκεται και δεν χύνεται. Τότε το γλυκό είναι σωστά δεμένο).
  • 10' πριν το τέλος, προσθέτουμε την αρμπαρόριζα, τα αμύγδαλα και το χυμό ενός λεμονιού.
  • Το γλυκό το βάζουμε σε γυάλινα, αποστειρωμένα βάζα όσο είναι ζεστό και αναποδογυρίζουμε τα βάζα (με το καπάκι κάτω).
  • Την επομένη, που θα έχουν κρυώσει καλά, τα γυρνάμε και πάλι, σερβίρουμε κι απολαμβάνουμε