Υλικά για κέικ βανίλια-σοκολάτα

  • 250 γρ. βούτυρο ή βιτάμ σε θερμοκρασία δωματίου
  • 2 φλιτζ. ζάχαρη κρυσταλλική + 1 κουτ. σούπας
  • 4 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
  • 3 κάψουλες βανίλιας
  • 1 φλιτζ. + 1/4 φλιτζ. γάλα σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1/2 κιλό αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 4 κουτ. σούπας κακάο
  • ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα

Συνταγή για κέικ βανίλια-σοκολάτα

  • Για να ετοιμάσουμε το κέικ βανίλια-κακάο, πρώτα χτυπάμε το βούτυρο με τα 2 φλιτζάνια ζάχαρη στη δυνατή ταχύτητα του μίξερ έως ότου ασπρίσει και αφρατέψει, για περίπου 10 λεπτά.
  • Χαμηλώνουμε την ταχύτητα και ρίχνουμε ένα-ένα τα αυγά.
  • Κατόπιν προσθέτουμε τις βανίλιες.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C.
  • Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια κλασική φόρμα του κέικ με τρύπα στη μέση, διαμέτρου 26 - 28 εκ.
  • Οταν έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα σταματάμε το μίξερ και προσθέτουμε λίγο-λίγο αλεύρι εναλλάξ με το 1 φλιτζάνι γάλα, ανακατεύοντας απαλά με μια σπάτουλα.
  • Αδειάζουμε τη μισή ποσότητα μείγματος σε ένα μπολ
  • Για τη σοκολάτα, βάζουμε σε ένα μπωλ το κακάο, τη 1 κουταλιά κρυσταλλική ζάχαρη και το 1/4 φλιτζανιού γάλα, ανακατεύοντας.
  • Απλώνουμε αυτό το σκούρο μείγμα στη φόρμα και από πάνω αδειάζουμε το υπόλοιπο λευκό. Ή αντίθετα.
  • Ψήνουμε στον φούρνο για 50 λεπτά.
  • Ελέγχουμε αν είναι έτοιμο βυθίζοντας ένα μαχαίρι στο κέντρο του· αν εξέλθει χωρίς υπολείμματα ζύμης είναι έτοιμο, διαφορετικά συνεχίζουμε για λίγο το ψήσιμο.
  • Αφήνουμε το κέικ βανίλια-κακάο να κρυώσει εκτός φούρνου για περίπου 10 λεπτά προτού το ξεφορμάρουμε.
  • Οταν κρυώσει εντελώς πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.