Υλικά για χοιρινό με κυδώνια και μήλα

  • 1½ κιλό χοιρινή σπάλα, σε κύβους
  • ½ κιλό κάστανα
  • 2 κυδώνια μεγάλα, σε χοντρές φέτες, με τη φλούδα
  • 4 μήλα κόκκινα, σε χοντρές φέτες, με τη φλούδα
  • 2 κρεμμύδια μέτρια, ψιλοκομμένα
  • χυμό από 1 λεμόνι
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 2 κουτ. σούπας βούτυρο
  • 1 φλιτζάνι κρασί λευκό
  • 3 κουτ. σούπας μέλι
  • 2 δαφνόφυλλα
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • αλάτι, πιπέρι

Συνταγή για χοιρινό με κυδώνια και μήλα

  • Σε επίπεδο σκεπαστό σκεύος, διαλύετε το λευκό κρασί με μια γεμάτη κουταλιά μέλι.
  • Αλατοπιπερώνετε και βάζετε μέσα το χοιρινό. Το αφήνετε μια νύχτα.
  • Την επόμενη μέρα βάζετε το κρέας σε ένα σουρωτήρι -που από κάτω έχετε τοποθετήσει μια λεκανίτσα- για να στραγγίξει από τη μαρινάδα του. Δεν πετάτε τη μαρινάδα.
  • Αφού το κρέας στραγγίξει από τα υγρά του, ξεκινάτε το μαγείρεμα: ζεσταίνετε το λάδι με το βούτυρο σε φαρδιά κατσαρόλα και σοτάρετε το κρέας μαζί με τα κρεμμύδια.
  • Όταν πάρει χρώμα, ρίχνετε το κρασόμελο της μαρινάδας και λίγο νερό, χαμηλώνετε τη φωτιά, το σκεπάζετε και το μαγειρεύετε μέχρι να μαλακώσει.
  • Αν χρειαστεί, προσθέτετε λίγο νερό ακόμα.
  • Στο μεταξύ χαράζετε τα κάστανα, τα ψήνετε στη σχάρα, κι αφού κρυώσουν τα ξεφλουδίζετε.
  • Βάζετε πάνω από το κρέας τα φρούτα, τα κάστανα, τα δαφνόφυλλα και την κανέλα και τα περιχύνετε με το χυμό από το λεμόνι.
  • Σκεπάζετε την κατσαρόλα και συνεχίζετε το μαγείρεμα σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν τα φρούτα χωρίς να ανακατέψετε το φαγητό.
  • Μόλις η σάλτσα του δέσει, κατεβάζετε το φαγητό από τη φωτιά και σερβίρετε.