Χοιρινό με κυδώνια και μήλα: Ένα υπέροχο Φθινοπωρινό φαγητό
Με κάστανα και λευκό κρασί
Μια εξαιρετική συνταγή για χοιρινό με κυδώνια για τις πιο ιδιαίτερες περιστάσεις
Υλικά για χοιρινό με κυδώνια και μήλα
- 1½ κιλό χοιρινή σπάλα, σε κύβους
- ½ κιλό κάστανα
- 2 κυδώνια μεγάλα, σε χοντρές φέτες, με τη φλούδα
- 4 μήλα κόκκινα, σε χοντρές φέτες, με τη φλούδα
- 2 κρεμμύδια μέτρια, ψιλοκομμένα
- χυμό από 1 λεμόνι
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 2 κουτ. σούπας βούτυρο
- 1 φλιτζάνι κρασί λευκό
- 3 κουτ. σούπας μέλι
- 2 δαφνόφυλλα
- 1 ξυλάκι κανέλας
- αλάτι, πιπέρι
Συνταγή για χοιρινό με κυδώνια και μήλα
- Σε επίπεδο σκεπαστό σκεύος, διαλύετε το λευκό κρασί με μια γεμάτη κουταλιά μέλι.
- Αλατοπιπερώνετε και βάζετε μέσα το χοιρινό. Το αφήνετε μια νύχτα.
- Την επόμενη μέρα βάζετε το κρέας σε ένα σουρωτήρι -που από κάτω έχετε τοποθετήσει μια λεκανίτσα- για να στραγγίξει από τη μαρινάδα του. Δεν πετάτε τη μαρινάδα.
- Αφού το κρέας στραγγίξει από τα υγρά του, ξεκινάτε το μαγείρεμα: ζεσταίνετε το λάδι με το βούτυρο σε φαρδιά κατσαρόλα και σοτάρετε το κρέας μαζί με τα κρεμμύδια.
- Όταν πάρει χρώμα, ρίχνετε το κρασόμελο της μαρινάδας και λίγο νερό, χαμηλώνετε τη φωτιά, το σκεπάζετε και το μαγειρεύετε μέχρι να μαλακώσει.
- Αν χρειαστεί, προσθέτετε λίγο νερό ακόμα.
- Στο μεταξύ χαράζετε τα κάστανα, τα ψήνετε στη σχάρα, κι αφού κρυώσουν τα ξεφλουδίζετε.
- Βάζετε πάνω από το κρέας τα φρούτα, τα κάστανα, τα δαφνόφυλλα και την κανέλα και τα περιχύνετε με το χυμό από το λεμόνι.
- Σκεπάζετε την κατσαρόλα και συνεχίζετε το μαγείρεμα σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν τα φρούτα χωρίς να ανακατέψετε το φαγητό.
- Μόλις η σάλτσα του δέσει, κατεβάζετε το φαγητό από τη φωτιά και σερβίρετε.