Υλικά για Κις λορέν

Για τη ζύμη
  • 1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/2 φλιτζ. τσαγιού βούτυρο αγελάδας, σε κύβους + λίγο για τη φόρμα
  • 1/2 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1/2 φλιτζ. τσαγιού φρέσκο γάλα + λίγο ακόμα, αν χρειαστεί
  • 1/2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
Για τη γέμιση
  • 1 λίτρο φρέσκο γάλα
  • 3 κουτ. σούπας αλεύρι
  • 1 κουτ. σούπας βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 350 γρ. τριμμένα τυριά, όπως γραβιέρα, κασέρι, κεφαλογραβιέρα κ.ά.
  • 200 γρ. ζαμπόν, ψιλοκομμένο
  • 3 αυγά, χτυπημένα πιπέρι
  • 3 φέτες μπέικον, ψιλοκομμένες, προαιρετικά

Συνταγή για Κις λορέν

Ζύμη
  • Για να ετοιμάσουμε την κις λορέν, σε ένα μεγάλο μπολ ζυμώνουμε όλα τα υλικά μαζί, μέχρι να γίνει μια ζύμη λεία και ομοιογενής, χωρίς να τη δουλέψουμε υπερβολικά, για να μη διαχωριστεί το βούτυρο.
  • Αν βγει πολύ σφιχτή, προσθέτουμε ελάχιστο γάλα.
  • Τη σκεπάζουμε με πετσέτα και τη βάζουμε για 1 ώρα στο ψυγείο.
  • Βγάζουμε τη ζύμη, τη μεταφέρουμε σε αλευρωμένο πάγκο και την ανοίγουμε με τον πλάστη σε φύλλο 36 εκ.
  • Το απλώνουμε μέσα σε μια βουτυρωμένη φόρμα για τάρτα με διάμετρο 30 εκ. και με ένα πιρούνι το τρυπάμε σε διάφορα σημεία.
  • Ψήνουμε τη βάση σκέτη, στους 180°C για περίπου 15 λεπτά, και την αφήνουμε να κρυώσει.
Γέμιση
  • Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε τα υλικά της γέμισης, προσέχοντας να διαλυθεί το αλεύρι και να μη μείνουν σβόλοι.
  • Απλώνουμε τη γέμιση στην ψημένη βάση της τάρτας και ψήνουμε στους 170°C για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να σταθεροποιηθεί (δοκιμάζουμε με ένα μαχαίρι).
  • Στο τέλος τη βάζουμε σε καυτό γκριλ, στους 200°C, να γκρατιναριστεί για λίγα λεπτά, προσέχοντας να μην καεί.
  • Αν θέλουμε, σοτάρουμε το μπέικον και το απλώνουμε από πάνω.