Υλικά για φασολάδα με λουκάνικο

  • 500 γρ. φασόλια μικρά, μουλιασμένα από το προηγούμενο βράδυ σε κρύο νερό
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό, σε ψιλά καρέ
  • το λευκό και τρυφερό πράσινο μέρος από 1 μέτριο πράσο, κομμένο σε λεπτές ροδέλες
  • 120 γρ. πελτές ντομάτας
  • 1 μικρή καυτερή πιπεριά αποξηραμένη, ψιλοκομμένη, ή 1/2 κουτ. γλυκού τσίλι σε σκόνη (αυξομειώνουμε την ποσότητα ανάλογα με τα γούστα και τις αντοχές μας στα καυτερά)
  • 2 μεγάλα καρότα, κομμένα σε λεπτές ροδέλες
  • 3 μικρά κλωνάρια σέλλερι (χωρίς τα φύλλα), κομμένα λεπτές ροδέλες
  • 4 κουτ. σούπας μαϊντανός ψιλοκομμένος (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια)
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • 2 χωριάτικα πηλιορείτικα λουκάνικα, από χοιρινό (περίπου 200 γρ. το καθένα), κομμένα σε ροδέλες πάχους 0,5 εκ.

Συνταγή για τη φασολάδα με λουκάνικο

  • Ξεκινάμε στραγγίζοντας τα φασόλια και τα βάζουμε σε μια βαθιά κατσαρόλα με νερό τόσο που να τα σκεπάζει και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για περίπου 10 λεπτά.
  • Σουρώνουμε τα φασόλια και πετάμε το νερό. (Κάνουμε αυτή τη διαδικασία για πιο εύπεπτα φασόλια.)
  • Ξαναβάζουμε τα φασόλια στην κατσαρόλα και βράζουμε με περίπου 1½ λίτρο νερό σε δυνατή φωτιά για περίπου 5 λεπτά ή μέχρι να αρχίσει το νερό να κοχλάζει.
  • Μετριάζουμε τη φωτιά και βράζουμε για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.
  • Κατά τη διάρκεια του βρασίματος, ξαφρίζουμε με τρυπητή κουτάλα.
  • Προσθέτουμε τη δάφνη, το κρεμμύδι, τον πελτέ, την καυτερή πιπεριά και το πράσο και συνεχίζουμε το βράσιμο για άλλη 1 ώρα ή μέχρι να μαλακώσουν καλά τα φασόλια.
  • Ρίχνουμε το καρότο, το σέλερι, 40 ml από το ελαιόλαδο και αλατοπίπερο και συνεχίζουμε το βράσιμο για άλλα 15-20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά όλα τα υλικά και να χυλώσει η φασολάδα.
  • Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό κατά το μαγείρεμα.
  • Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφαιρούμε τη δάφνη και σκορπίζουμε τον μαϊντανό.
  • Παράλληλα, ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα λουκάνικα για περίπου 8-10 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν καλά και από τις δύο πλευρές.
  • Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα, τα ρίχνουμε στη φασολάδα και ανακατεύουμε.
  • Μοιράζουμε τη φασολάδα στα πιάτα, ρίχνουμε σε κάθε πιάτο από 1 κοφτή κουτ. σούπας από το υπόλοιπο ελαιόλαδο, ωμό, και σερβίρουμε.