Χειμωνιάτικη φασολάδα πηλιορείτικη με λουκάνικο
Με σέλερι
Συνταγή για πεντανόστιμη φασολάδα πηλιορείτικη με λουκάνικο
Υλικά για φασολάδα με λουκάνικο
- 500 γρ. φασόλια μικρά, μουλιασμένα από το προηγούμενο βράδυ σε κρύο νερό
- 1 φύλλο δάφνης
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό, σε ψιλά καρέ
- το λευκό και τρυφερό πράσινο μέρος από 1 μέτριο πράσο, κομμένο σε λεπτές ροδέλες
- 120 γρ. πελτές ντομάτας
- 1 μικρή καυτερή πιπεριά αποξηραμένη, ψιλοκομμένη, ή 1/2 κουτ. γλυκού τσίλι σε σκόνη (αυξομειώνουμε την ποσότητα ανάλογα με τα γούστα και τις αντοχές μας στα καυτερά)
- 2 μεγάλα καρότα, κομμένα σε λεπτές ροδέλες
- 3 μικρά κλωνάρια σέλλερι (χωρίς τα φύλλα), κομμένα λεπτές ροδέλες
- 4 κουτ. σούπας μαϊντανός ψιλοκομμένος (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια)
- 100 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- 2 χωριάτικα πηλιορείτικα λουκάνικα, από χοιρινό (περίπου 200 γρ. το καθένα), κομμένα σε ροδέλες πάχους 0,5 εκ.
Συνταγή για τη φασολάδα με λουκάνικο
- Ξεκινάμε στραγγίζοντας τα φασόλια και τα βάζουμε σε μια βαθιά κατσαρόλα με νερό τόσο που να τα σκεπάζει και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για περίπου 10 λεπτά.
- Σουρώνουμε τα φασόλια και πετάμε το νερό. (Κάνουμε αυτή τη διαδικασία για πιο εύπεπτα φασόλια.)
- Ξαναβάζουμε τα φασόλια στην κατσαρόλα και βράζουμε με περίπου 1½ λίτρο νερό σε δυνατή φωτιά για περίπου 5 λεπτά ή μέχρι να αρχίσει το νερό να κοχλάζει.
- Μετριάζουμε τη φωτιά και βράζουμε για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.
- Κατά τη διάρκεια του βρασίματος, ξαφρίζουμε με τρυπητή κουτάλα.
- Προσθέτουμε τη δάφνη, το κρεμμύδι, τον πελτέ, την καυτερή πιπεριά και το πράσο και συνεχίζουμε το βράσιμο για άλλη 1 ώρα ή μέχρι να μαλακώσουν καλά τα φασόλια.
- Ρίχνουμε το καρότο, το σέλερι, 40 ml από το ελαιόλαδο και αλατοπίπερο και συνεχίζουμε το βράσιμο για άλλα 15-20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά όλα τα υλικά και να χυλώσει η φασολάδα.
- Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό κατά το μαγείρεμα.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφαιρούμε τη δάφνη και σκορπίζουμε τον μαϊντανό.
- Παράλληλα, ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα λουκάνικα για περίπου 8-10 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν καλά και από τις δύο πλευρές.
- Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα, τα ρίχνουμε στη φασολάδα και ανακατεύουμε.
- Μοιράζουμε τη φασολάδα στα πιάτα, ρίχνουμε σε κάθε πιάτο από 1 κοφτή κουτ. σούπας από το υπόλοιπο ελαιόλαδο, ωμό, και σερβίρουμε.