Σάμαλι: Το απόλυτο γλυκό του Χειμώνα
Εύκολη συνταγή
Ένα από τα ωραία “γλυκά του χειμώνα” που σε κάνουν να νιώθεις μια ζεστασιά μέσα σου
Τα υλικά για σάμαλι
- 2 φλ. σιμιγδάλι χοντρό
- 1 φλ. σιμιγδάλι ψιλό
- 3 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
- 1 1/2 κ.γλ. μαγειρική σόδα
- 1 κ.γλ. μαστίχα σε σκόνη
- 1 φλ. ανθρακούχο νερό
- 1 φλ. χυμός πορτοκαλιού
- 1 κ.σ. ξύσμα πορτοκαλιού
- 1 φλ. καστανή ζάχαρη
- 3 1/2 φλ. ζάχαρη
- 2 1/2 φλ. νερό
Συνταγή για σάμαλι
- Προθέρμανε τον φούρνο στους 200 στον αέρα.
- Ανακάτεψε τα δύο είδη σιμιγδάλι, την καστανή ζάχαρη, το μπέικιν πάουντερ, τη μαγειρική σόδα και τη μαστίχα σε ένα μεγάλο μπολ.
- Πρόσθεσε το ανθρακούχο νερό, το χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακάτεψε καλά με το σύρμα.
- Κάλυψε το μπολ με πετσέτα κουζίνας και άφησε το στην άκρη για 15 λεπτά, να φουσκώσει ελαφρώς το μείγμα.
- Μετέφερε το μείγμα σε πυρίμαχο σκεύος, το οποίο έχεις αλείψει με καλαμποκέλαιο.
- Προσοχή, το ύψος του γλυκού στο σκεύος να μην ξεπερνά τα δυο δάχτυλα.
- Ψήνουμε για 40-45 λεπτά, μέχρι το σάμαλι να ροδίσει και να σχηματίσει καστανή κρούστα.
- Σε κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά ζέστανε τη ζάχαρη με το νερό μέχρι να πάρουν βράση.
- Μετά τον πρώτο βρασμό, άφησε το μείγμα στη φωτιά για άλλα 4-5 λεπτά.
- Απόσυρε το σκεύος από τη φωτιά.
- Βγάλε το σάμαλι από τον φούρνο και το χάραξε το σε τετράγωνα κομμάτια ή ρόμβους.
- Όπως είναι καυτό, περίχυσε το με το κρύο πλέον σιρόπι.
- Άφησε το σάμαλι για 1-2 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι να απορροφήσει όλο το σιρόπι και να δέσει.