Τα υλικά για σάμαλι

  • 2 φλ. σιμιγδάλι χοντρό
  • 1 φλ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 3 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 1/2 κ.γλ. μαγειρική σόδα
  • 1 κ.γλ. μαστίχα σε σκόνη
  • 1 φλ. ανθρακούχο νερό
  • 1 φλ. χυμός πορτοκαλιού
  • 1 κ.σ. ξύσμα πορτοκαλιού
  • 1 φλ. καστανή ζάχαρη
  • 3 1/2 φλ. ζάχαρη
  • 2 1/2 φλ. νερό

Συνταγή για σάμαλι

  • Προθέρμανε τον φούρνο στους 200 στον αέρα.
  • Ανακάτεψε τα δύο είδη σιμιγδάλι, την καστανή ζάχαρη, το μπέικιν πάουντερ, τη μαγειρική σόδα και τη μαστίχα σε ένα μεγάλο μπολ.
  • Πρόσθεσε το ανθρακούχο νερό, το χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακάτεψε καλά με το σύρμα.
  • Κάλυψε το μπολ με πετσέτα κουζίνας και άφησε το στην άκρη για 15 λεπτά, να φουσκώσει ελαφρώς το μείγμα.
  • Μετέφερε το μείγμα σε πυρίμαχο σκεύος, το οποίο έχεις αλείψει με καλαμποκέλαιο.
  • Προσοχή, το ύψος του γλυκού στο σκεύος να μην ξεπερνά τα δυο δάχτυλα.
  • Ψήνουμε για 40-45 λεπτά, μέχρι το σάμαλι να ροδίσει και να σχηματίσει καστανή κρούστα.
  • Σε κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά ζέστανε τη ζάχαρη με το νερό μέχρι να πάρουν βράση.
  • Μετά τον πρώτο βρασμό, άφησε το μείγμα στη φωτιά για άλλα 4-5 λεπτά.
  • Απόσυρε το σκεύος από τη φωτιά.
  • Βγάλε το σάμαλι από τον φούρνο και το χάραξε το σε τετράγωνα κομμάτια ή ρόμβους.
  • Όπως είναι καυτό, περίχυσε το με το κρύο πλέον σιρόπι.
  • Άφησε το σάμαλι για 1-2 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι να απορροφήσει όλο το σιρόπι και να δέσει.