Υλικά για λαχανοντολμάδες της γιαγιάς

  • 1 μεγάλο αφράτο λάχανο, 1 ½ κιλό
  • 750 γρ. χοιρινό κιμά
  • 130 γρ. ρύζι για πιλάφι
  • 120 γρ. παρθένο ελαιόλαδο
  • 2 κουταλιές σέλινο
  • 1 κουταλάκι σκόρδο σκόνη
  • 4-5 κουταλιές κρεμμύδι
  • 4-5 κουταλιές μαϊντανό
  • 3 κουταλιές άνηθο

Συνταγή για λαχανοντολμάδες της γιαγιάς

  • Βράζουμε σε μια κατσαρόλα νερό.
  • Αφαιρούμε τα εξωτερικά φύλλα του λάχανου και με μαχαίρι κόβουμε το κοτσάνι του.
  • Ρίχνουμε το λάχανο στο καυτό νερό και το ζεματάμε αφαιρώντας σταδιακά τα ζεματισμένα φύλλα μέχρι να τελειώσουν.
  • Βγάζουμε και το υπόλοιπο λάχανο και απλώνουμε τα φύλλα επάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
  • Σε μπολ ρίχνουμε το χοιρινό κιμά, το ρύζι, το σέλινο, το σκόρδο, το κρεμμύδι, το μαϊντανό και τον άνηθο.
  • Προσθέτουμε λίγο νερό, αλάτι και ζυμώνουμε το μίγμα. Αν είναι σφικτό προσθέτουμε ακόμα λίγο νερό, να είναι αφράτο.
  • Παίρνουμε τα φύλλα τα πολύ μεγάλα τα κόβουμε στη μέση.
  • Αρχίζουμε να τυλίγουμε τους ντολμάδες βάζοντας στην άκρη κάθε φύλλου μια κουταλιά της σούπας από τον κιμά.
  • Αναδιπλώνουμε προς τα μέσα τις άκρες του φύλλου για να κλείσει η γέμιση και ρολάρουμε το φύλλο μέχρι να γίνει ο ντολμάς.
  • Εάν είναι μεγάλο το φύλλο κόβουμε την άκρη που περισσεύει.
  • Απλώνουμε μερικά φύλλα λάχανο στον πάτο της κατσαρόλας, προσθέτουμε αλάτι και τοποθετούμε τους ντολμάδες τον ένα δίπλα στον άλλο.
  • Δημιουργούμε 2-3 στρώματα.
  • Ρίχνουμε το ελαιόλαδο και νερό, τόσο μέχρι να σκεπαστούν καλά.
  • Τοποθετούμε επάνω στους ντολμάδες ένα πιάτο για να μην κινούνται κατά το μαγείρεμα.
  • Τους βράζουμε για 40 λεπτά σε μέτρια φωτιά.
  • Σβήνουμε την εστία και τους αφήνουμε έτσι να σταθούν για 2 ώρες.
  • Όταν έρθει η ώρα του σερβιρίσματος, προσθέτουμε λίγο νερό στην κατσαρόλα και τους βάζουμε να πάρουν μια βράση.

Ετοιμάζουμε το αυγολέμονο
  • Σπάμε 5 – 6 αυγά σε ένα μεγάλο μπολ, χωρίς να χωρίσουμε τα ασπράδια από τους κρόκους.
  • Στύβουμε 2 λεμόνια (ή όσο μας αρέσει, ανάλογα με το πόσο ξινό μάς αρέσει το αυγολέμονο) και σουρώνουμε το χυμό στο μπολ όπου έχουμε βάλει τα αυγά.
  • Χτυπάμε πολύ καλά, με έντονες κινήσεις, τα αυγά με το λεμονοχυμό για 2 – 3 λεπτά, χρησιμοποιώντας έναν μεταλλικό αυγοδάρτη, μέχρι να αφρατέψει το αυγολέμονο.
  • Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, την αφήνουμε στην άκρη και συνεχίζουμε να χτυπάμε τα αυγά για 1 λεπτό ακόμη.
  • Με μια κουτάλα παίρνουμε δόσεις από το ζουμί και τις ρίχνουμε στο μπολ με το αυγολέμονο, ανακατεύοντας πολύ γρήγορα με τον αυγοδάρτη. Μεταφέρουμε σχεδόν τον μισό ζωμό στο μπολ με το αυγολέμονο, ώστε να ζεσταθεί πολύ καλά.
  • Μεταφέρουμε το περιεχόμενο του μπολ στην κατσαρόλα
  • Επαναφέρουμε την κατσαρόλα σε πολύ χαμηλή φωτιά.
  • Σερβίρουμε στα πιάτα με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.