Υλικά για γλυκό του κουταλιού κάστανο

  • 2 κιλά κάστανα
  • 2 κιλά ζάχαρη
  • 1 λίτρο νερό
  • 1 λοβός βανίλιας (ή 1 κάψουλα βανιλίνη, με διαφορετικό αρωματικό αποτέλεσμα)
  • 3 κουτ. σούπας φρεσκοστυμμένο λεμόνι

Συνταγή για γλυκό του κουταλιού κάστανο

  • Αρχικά χαράζουμε από κάτω σταυρωτά τα κάστανα, μόνο το φλούδι, και τα ψήνουμε στο φούρνο για 30 λεπτά στους 200° C.
  • Τα καθαρίζουμε προσεκτικά.
  • Έχει μείνει το εσωτερικό ινώδες φλούδι.
  • Για να το αφαιρέσουμε, θα βάλουμε τα κάστανα για δέκα λεπτά σε νερό που κοχλάζει, ίσα να μαλακώσει, οπότε θα το αφαιρέσουμε προσεκτικά χωρίς να σχίσουμε τον καρπό.
  • Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη να βράσει με 1 λίτρο νερό και τη βανίλια ή τη βανιλίνη.
  • Όταν αρχίσει να δένει το σιρόπι, βάζουμε τα κάστανα μέσα, για να μην κοπούν.
  • Τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να δέσει το σιρόπι.
  • Για να ελέγξουμε αν έχει δέσει, βάζουμε μία κουταλιά σε στεγνό πιατάκι και το φυσάμε να κρυώσει.
  • Κάνουμε με το δάχτυλό μας μια γραμμή σαν να ανοίγουμε ένα «δρόμο» στο σιρόπι.
  • Αν είναι έτοιμο το σιρόπι, η γραμμή πρέπει να μένει καθαρή.
  • Ρίχνουμε το χυμό και βράζουμε ακόμα 2 λεπτά.
  • Το αποσύρουμε.
  • Πετάμε το λοβό βανίλιας.
  • Όταν κρυώσει το γλυκό κάστανο, βάζουμε προσεκτικά τα κάστανα σε αποστειρωμένα βάζα, πιάνοντας στο κουτάλι ένα κάθε φορά, κι από πάνω ρίχνουμε το σιρόπι να τα καλύπτει.