Γλυκό του κουταλιού κάστανο
Με φρεσκοστυμμένο λεμόνι
Ένα γλυκό κάστανο που δεν μοιάζει με κανένα άλλο
Υλικά για γλυκό του κουταλιού κάστανο
- 2 κιλά κάστανα
- 2 κιλά ζάχαρη
- 1 λίτρο νερό
- 1 λοβός βανίλιας (ή 1 κάψουλα βανιλίνη, με διαφορετικό αρωματικό αποτέλεσμα)
- 3 κουτ. σούπας φρεσκοστυμμένο λεμόνι
Συνταγή για γλυκό του κουταλιού κάστανο
- Αρχικά χαράζουμε από κάτω σταυρωτά τα κάστανα, μόνο το φλούδι, και τα ψήνουμε στο φούρνο για 30 λεπτά στους 200° C.
- Τα καθαρίζουμε προσεκτικά.
- Έχει μείνει το εσωτερικό ινώδες φλούδι.
- Για να το αφαιρέσουμε, θα βάλουμε τα κάστανα για δέκα λεπτά σε νερό που κοχλάζει, ίσα να μαλακώσει, οπότε θα το αφαιρέσουμε προσεκτικά χωρίς να σχίσουμε τον καρπό.
- Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη να βράσει με 1 λίτρο νερό και τη βανίλια ή τη βανιλίνη.
- Όταν αρχίσει να δένει το σιρόπι, βάζουμε τα κάστανα μέσα, για να μην κοπούν.
- Τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να δέσει το σιρόπι.
- Για να ελέγξουμε αν έχει δέσει, βάζουμε μία κουταλιά σε στεγνό πιατάκι και το φυσάμε να κρυώσει.
- Κάνουμε με το δάχτυλό μας μια γραμμή σαν να ανοίγουμε ένα «δρόμο» στο σιρόπι.
- Αν είναι έτοιμο το σιρόπι, η γραμμή πρέπει να μένει καθαρή.
- Ρίχνουμε το χυμό και βράζουμε ακόμα 2 λεπτά.
- Το αποσύρουμε.
- Πετάμε το λοβό βανίλιας.
- Όταν κρυώσει το γλυκό κάστανο, βάζουμε προσεκτικά τα κάστανα σε αποστειρωμένα βάζα, πιάνοντας στο κουτάλι ένα κάθε φορά, κι από πάνω ρίχνουμε το σιρόπι να τα καλύπτει.