Το γλυκό ψωμί με σοκολάτα είναι κάτι σαν κέικ, αλλά με άλλη, πολύ διαφορετική υφή. Θα το απολαύσετε ιδανικά στο πωινό σας γεύμα, αλλά μπορείτε να φυλάξετε και για το απόγευμα ή να το δώσετε στα παιδιά για το κολατσιό στο σχολείο.

Υλικά για γλυκό ψωμί με σοκολάτα

Για τη ζύμη
  • 180 ml γάλα πλήρες, χλιαρό
  • 9 γραμμ. μαγιά, ξερή (18 γραμμ. φρέσκια)
  • 500 γραμμ. αλεύρι γ.ο.χ (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και εκείνο για το τσουρέκι)
  • 100 γραμμ. ζάχαρη
  • 2 αυγά
  • 1 κ.γ. βανίλια εκχύλισμα
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 115 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 κρόκος αραιωμένος με νερό για το άλειμμα
Για τη γέμιση
  • 60 γραμμ. βούτυρο
  • 170 γραμμ. σοκολάτα κουβερτούρα, ψιλοκομμένη

Συνταγή για γλυκό ψωμί με σοκολάτα

  • Σε ένα βαθύ μπολ αδειάζουμε το γάλα, τη μαγιά, τη ζάχαρη, ανακατεύουμε και τα αφήνουμε για πέντε λεπτά στην άκρη μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
  • Παράλληλα στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το αλεύρι, το αλάτι, τη βανίλια, τα αυγά και ζυμώνουμε με το γάντζο για 2-3 λεπτά περίπου.
  • Στη συνέχεια ρίχνουμε το μείγμα με το γάλα και τη μαγιά και συνεχίζουμε το ζύμωμα για 2 λεπτά ακόμη.
  • Έπειτα προσθέτουμε σιγά σιγά το βούτυρο και ζυμώνουμε για 7-8 λεπτά μέχρι να δημιουργηθεί μία ζύμη που να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του κάδου.
  • Μεταφέρουμε τη ζύμη σε ένα μπολ, το οποίο έχουμε λαδώσει ελαφρώς, το τυλίγουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε στην άκρη για 1 ½ ώρα μέχρι να φουσκώσει.
  • Όση ώρα περιμένουμε να φουσκώσει το ζυμάρι μας, ετοιμάζουμε την γέμιση.
  • Σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε το βούτυρο. Μόλις λιώσει, το αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τη σοκολάτα κουβερτούρα και με το σύρμα χειρός ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να διαλυθεί εντελώς η σοκολάτα.
  • Αν θέλουμε σε αυτό το σημείο μπορούμε να προσθέσουμε και ζάχαρη (50-60 γραμμ.) για να κάνουμε την γέμιση μας πιο γλυκιά.
  • Επίσης αντί να φτιάξουμε εμείς την γέμιση, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε οποιαδήποτε μερέντα.
  • Αφού έχει φουσκώσει η ζύμη, τη μεταφέρουμε πάνω στον πάγκο εργασίας, τη χωρίζουμε σε δύο ίσα μέρη και πασπαλίζουμε ελαφρώς τον πάγκο με αλεύρι.
  • Με ένα πλάστη ανοίγουμε το ζυμάρι σε ορθογώνιο σχήμα, απλώνουμε τη μισή ποσότητα της γέμισης σε όλη την επιφάνεια της ζύμης και ρολάρουμε τη ζύμη από την πιο μακριά πλευρά.
  • Με ένα μαχαίρι χωρίζουμε τη ζύμη οριζόντια στη μέση δημιουργώντας δύο ίδια ζυμάρια και τα πλέκουμε.
  • Τα τοποθετούμε σε μία ορθογώνια φόρμα για κέικ την οποία έχουμε λαδώσει, το τυλίγουμε το με μεμβράνη και αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει για 30 λεπτά.
  • Μόλις φουσκώσουν οι πλεξούδες, τις αλείφουμε με τον κρόκο που έχουμε αραιώσει με λίγο νερό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς στον αέρα για 30-35 λεπτά.