Γλυκό ψωμί με σοκολάτα
Ένα υπέροχο ψωμί-πλεξούδα
Ένα υπέροχο, λαχταριστό ψωμί με σοκολάτα και βούτυρο
Το γλυκό ψωμί με σοκολάτα είναι κάτι σαν κέικ, αλλά με άλλη, πολύ διαφορετική υφή. Θα το απολαύσετε ιδανικά στο πωινό σας γεύμα, αλλά μπορείτε να φυλάξετε και για το απόγευμα ή να το δώσετε στα παιδιά για το κολατσιό στο σχολείο.
Υλικά για γλυκό ψωμί με σοκολάτα
Για τη ζύμη- 180 ml γάλα πλήρες, χλιαρό
- 9 γραμμ. μαγιά, ξερή (18 γραμμ. φρέσκια)
- 500 γραμμ. αλεύρι γ.ο.χ (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και εκείνο για το τσουρέκι)
- 100 γραμμ. ζάχαρη
- 2 αυγά
- 1 κ.γ. βανίλια εκχύλισμα
- 1 κ.γ. αλάτι
- 115 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 κρόκος αραιωμένος με νερό για το άλειμμα
- 60 γραμμ. βούτυρο
- 170 γραμμ. σοκολάτα κουβερτούρα, ψιλοκομμένη
Συνταγή για γλυκό ψωμί με σοκολάτα
- Σε ένα βαθύ μπολ αδειάζουμε το γάλα, τη μαγιά, τη ζάχαρη, ανακατεύουμε και τα αφήνουμε για πέντε λεπτά στην άκρη μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
- Παράλληλα στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το αλεύρι, το αλάτι, τη βανίλια, τα αυγά και ζυμώνουμε με το γάντζο για 2-3 λεπτά περίπου.
- Στη συνέχεια ρίχνουμε το μείγμα με το γάλα και τη μαγιά και συνεχίζουμε το ζύμωμα για 2 λεπτά ακόμη.
- Έπειτα προσθέτουμε σιγά σιγά το βούτυρο και ζυμώνουμε για 7-8 λεπτά μέχρι να δημιουργηθεί μία ζύμη που να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του κάδου.
- Μεταφέρουμε τη ζύμη σε ένα μπολ, το οποίο έχουμε λαδώσει ελαφρώς, το τυλίγουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε στην άκρη για 1 ½ ώρα μέχρι να φουσκώσει.
- Όση ώρα περιμένουμε να φουσκώσει το ζυμάρι μας, ετοιμάζουμε την γέμιση.
- Σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε το βούτυρο. Μόλις λιώσει, το αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τη σοκολάτα κουβερτούρα και με το σύρμα χειρός ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να διαλυθεί εντελώς η σοκολάτα.
- Αν θέλουμε σε αυτό το σημείο μπορούμε να προσθέσουμε και ζάχαρη (50-60 γραμμ.) για να κάνουμε την γέμιση μας πιο γλυκιά.
- Επίσης αντί να φτιάξουμε εμείς την γέμιση, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε οποιαδήποτε μερέντα.
- Αφού έχει φουσκώσει η ζύμη, τη μεταφέρουμε πάνω στον πάγκο εργασίας, τη χωρίζουμε σε δύο ίσα μέρη και πασπαλίζουμε ελαφρώς τον πάγκο με αλεύρι.
- Με ένα πλάστη ανοίγουμε το ζυμάρι σε ορθογώνιο σχήμα, απλώνουμε τη μισή ποσότητα της γέμισης σε όλη την επιφάνεια της ζύμης και ρολάρουμε τη ζύμη από την πιο μακριά πλευρά.
- Με ένα μαχαίρι χωρίζουμε τη ζύμη οριζόντια στη μέση δημιουργώντας δύο ίδια ζυμάρια και τα πλέκουμε.
- Τα τοποθετούμε σε μία ορθογώνια φόρμα για κέικ την οποία έχουμε λαδώσει, το τυλίγουμε το με μεμβράνη και αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει για 30 λεπτά.
- Μόλις φουσκώσουν οι πλεξούδες, τις αλείφουμε με τον κρόκο που έχουμε αραιώσει με λίγο νερό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς στον αέρα για 30-35 λεπτά.