Παστίτσιο: Εύκολη συνταγή για την πιο αφράτη μπεσαμέλ
Λαχταριστό και νόστιμο φαγητό
Πως θα φτιάξετε την πιο αφράτη συνταγή για αφράτη μπεσαμέλ στο παστίτσιο
Η συνταγή για το παστίτσιο διαφέρει σε κάθε τόπο, κυρίως στα μυρωδικά αλλά και τη δημιουργία της μπεσαμέλ. Εδώ θα βρείτε μια υπέροχη εκδοχή της πιο αφράτης μπεσαμέλ, δημιουργώντας ένα εξαιρετικό παστίτσιο για όλη την οικογένεια.
2 σκελίδες σκόρδο, τριμμένες
1 κ.σ. τοματοπελτέ
500 γρ. μανιτάρια λευκά ή και portobello , ψιλοκομμένα
150 ή 200 γρ. καρυδόψιχα, χοντροκομμένη
100 ml κόκκινο κρασί
1 κ.σ. καπνιστή πάπρικα
500 γρ. τριμμένες ντομάτες
αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ελαιόλαδο
Παστίτσιο: Υλικά για τον κιμά
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο2 σκελίδες σκόρδο, τριμμένες
1 κ.σ. τοματοπελτέ
500 γρ. μανιτάρια λευκά ή και portobello , ψιλοκομμένα
150 ή 200 γρ. καρυδόψιχα, χοντροκομμένη
100 ml κόκκινο κρασί
1 κ.σ. καπνιστή πάπρικα
500 γρ. τριμμένες ντομάτες
αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ελαιόλαδο
Υλικά για την μπεσαμέλ
- 100 γρ. φυτικό βούτυρο
- 100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 λίτρο γάλα σόγιας ή άλλο φυτικό γάλα της επιλογής μας χωρίς ζάχαρη, σε θερμοκρασία δωματίου
- ½ κ.γλ. μοσχοκάρυδο, τριμμένο
- 2 κ.σ. διατροφική μαγιά ή τριμμένο τυρί
- αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Υλικά για το παστίτσιο:
- 500 γρ. Παστίτσιο Νο2 Ολικής Άλεσης MISKO
- 3 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη
- 4 κ.σ. τριμμένο φυτικό τυρί
- 10-20 γρ. βούτυρο
- ελαιόλαδο
Συνταγή για παστίτσιο
- Ξεκινάμε με τον κιμά. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο, το κρεμμύδι και σοτάρουμε για 6-8 λεπτά, προσθέτουμε τα μανιτάρια και τα καρύδια, αλατοπιπερώνουμε και σοτάρουμε για 10 λεπτά ή μέχρι να πάρουν χρώμα και να χάσουν τα πολλά υγρά τους.
- Τέλος ρίχνουμε το σκόρδο, τον τοματοπελτέ και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά.
- Σβήνουμε με το κόκκινο κρασί και αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι εξατμιστεί το αλκοόλ.
- Τέλος προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες, την πάπρικα και αφήνουμε να βράσει για 15-20 λεπτά μέχρι να δέσει.
- Γεμίζουμε μια κατσαρόλα με νερό και τη βάζουμε σε ψηλή φωτιά με κλειστό καπάκι.
- Όταν βράσει το νερό στην κατσαρόλα, το αλατίζουμε καλά (35 γρ. αλάτι για 5 λίτρα νερό) και ρίχνουμε μέσα το Παστίτσιο Νο2
- Ανακατεύουμε και αφήνουμε να βράσει σύμφωνα με τον μικρότερο χρόνο που αναγράφεται στη συσκευασία. Σουρώνουμε τα ζυμαρικά, τα μεταφέρουμε στην κατσαρόλα, τα ραντίζουμε με 1-2 κ.σ. ελαιόλαδο και τα αφήνουμε στην άκρη.
- Παράλληλα ετοιμάζουμε την μπεσαμέλ.Σε άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο, προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε συνέχεια με σύρμα, για 2-3 λεπτά μέχρι να ψηθεί και να ξανθύνει ελαφρώς.
- Προσθέτουμε σταδιακά το γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα, για να μην σβολιάσει.
- Προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο, αλατοπιπερώνουμε και χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πήξει.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά προσθέτουμε τη διατροφική μαγιά, ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη.
- Λαδώνουμε ελαφρώς ένα πυρίμαχο σκεύος και ρίχνουμε 1-2 μεγάλες κουταλιές μπεσαμέλ και 1-2 κουταλιές κιμά και ανακατεύουμε.
- Ρίχνουμε από πάνω τα ζυμαρικά και ανακατεύουμε ν’ αναμειχθούν με τον κιμά και τη μπεσαμέλ.
- Τα πιέζουμε ελαφρά προς τα κάτω. Από πάνω απλώνουμε ομοιόμορφα τον κιμά και τέλος απλώνουμε την μπεσαμέλ ομοιόμορφα πάνω από τον κιμά.
- Πασπαλίζουμε με το φυτικό τυρί, την φρυγανιά και μοιράζουμε από πάνω το βούτυρο σε μικρά κομματάκια.
- Ψήνουμε το παστίτσιο σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C, στο γκριλ, για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια της μπεσαμέλ.
- Αφήνουμε το φαγητό να σταθεί για 20 λεπτά και σερβίρουμε.