Πάστα φλώρα είναι ένα είδος ιταλικής ζύμης που περιέχει αλεύρι, βούτυρο, αυγά και ζάχαρη. Η υφή της μοιάζει με μπισκότο βουτύρου, δηλαδή είναι εύθρυπτη, τρίβεται σε ψίχουλα και λιώνει απολαυστικά στο στόμα, περίπου όπως τα μπισκότα σόρτμπρεντ. Με αυτή οι Ιταλοί φτιάχνουν διάφορα γλυκά, όπως η crostata alla marmellata αλλά και άλλες τάρτες γεμιστές με φρούτα, αφού συμπληρώνει και εξισορροπεί τέλεια την οξύτητα των φρούτων.

Υλικά για πάστα φλώρα

  • 300γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 100γρ ζάχαρη
  • 1 κουτ γλυκού Μπέικιν Πάουντερ
  • 1 αυγό
  • 100γρ βούτυρο
  • 1 Ξύσμα λεμόνι ή πορτοκάλι
  • 300γρ μαρμελάδα Φράουλα
Για το πασπάλισμα
  • Ζάχαρη Άχνη

Συνταγή για πάστα φλώρα

  • Βάζουμε όλα τα υλικά για τη ζύμη σε μπολ, ζυμώνουμε ώστε να ενωθούν και με τα δάχτυλα κάνουμε μια ψιχουλιαστή ζύμη.
  • Η ζύμη θα είναι σφιχτή και τραχιά. Σε μεγάλη φόρμα δαχτυλίδι ή ταψάκι στρογγυλό 18 εκατ, αλείφουμε βούτυρο και στρώνουμε λαδόκολλα.
  • Αδειάζουμε την μισή ζύμη σε στρώση ψιχουλιαστή (crumble), απλώνουμε μαρμελάδα και πασπαλίζουμε την υπόλοιπη ψιχουλιαστή ζύμη.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά περίπου.
  • Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και απολαμβάνουμε