Για το Σαββατοκύριακο επιλέξτε να φτιάξετε νόστιμα μουστοκούλουρα με γεύση πορτοκαλιού και πετιμέζι.

Το πετιμέζι είναι μία πολύ καλή πηγή βιταμινών A, Β, C καλίου μαγνησίου μαγγανίου, φωσφόρου αλλά και σιδήρου και έχει σπουδαία αντιοξειδωτική δράση. Χρησιμοποιούνταν στην Κρήτη σαν βασικό γλυκαντικό αντί της ζάχαρης και οι Μικρασιάτισες γλύκαιναν τα ροφήματά τους και τα γλυκά τους και την κρέμα γάλακτος.

Από την άλλη ο χυμός φρέσκου πορτοκαλιού πλημμυρίζει τον οργανισμό μας με βιταμίνη C και όπως βέβαια και το ελαιόλαδο και η κανέλα.

Υλικά για μουστοκούλουρα με πορτοκάλι και πετιμέζι

  • 600 γρ. αλεύρι μαλακό, κοσκινισμένο
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 180 ml ελαιόλαδο
  • 250 ml χυμό από φρέσκο πορτοκάλι
  • 340 γρ. πετιμέζι
  • Μισή κ.γ. σόδα
  • 1 ½ κ.γ. κανέλα
  • ¼ κ.γ. γαρίφαλο

Συνταγή για μουστοκούλουρα με πορτοκάλι και πετιμέζι

  • Σε ένα μπολ βάζουμε το ελαιόλαδο, το πετιμέζι, την κανέλα, το γαρίφαλο και με σύρμα τα ανακατεύουμε καλά.
  • Στο χυμό πορτοκαλιού διαλύουμε τη σόδα και τα ρίχνουμε στο μείγμα ελαιολάδου.
  • Τέλος, ρίχνουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ σιγά σιγά.
  • Ανακατεύουμε το μείγμα σιγά σιγά αλευρώνοντας τα χέρια και ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να «πάρει» όλο το αλεύρι.
  • Η ζύμη πρέπει να είναι εύπλαστη, λαδερή και σφιχτή και να ξεκολλά από τα χέρια μας.
  • Αφήνουμε τη ζύμη να «ξεκουραστεί» σε ζεστό μέρος για 20-30 λεπτά.
  • Πλάθουμε τα μουστοκούλουρα και σε ταψί στρώνουμε λαδόκολλα και αραδιάζουμε σε κάποια απόσταση μεταξύ τους τα μουστοκούλουρα.
  • Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170ο C για 15-25 λεπτά ανάλογα με το μέγεθός τους.
  • Όταν τα βγάλουμε από το φούρνο δεν πρέπει να είναι τραγανά.