Παρόλο που τα ρεβίθια αποτελούν βασικό στοιχείο της διατροφής του παγκόσμιου πληθυσμού και γενικότερα των μεσογειακών λαών, τις τελευταίες δεκαετίες αυτή η εξαιρετική τροφή λαμβάνει όλο και μικρότερη θέση στην ελληνική κουζίνα. Ωστόσο είναι από τις καλύτερες φυτικές πηγές πρωτεΐνης μεγάλης βιολογικής αξίας, πλούσια σε υδατάνθρακες, φυτικές ίνες, βιταμίνες και βασικά μέταλλα.

Υλικά για ρεβύθια σούπα

  • 500 γρ ρεβίθια
  • 1 μεγάλο κόκκινο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1/2 φλ Χωριό ελαιόλαδο Κορωνέικη Ποικιλία
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 2 κ.σ. ξηρή ρίγανη (προαιρετικά)
  • αλάτι
  • πιπέρι, φρεσκοτριμμένο
  • 1-2 λεμόνια, χυμός
  • 2 κ.σ. αλεύρι

Συνταγή για ρεβύθια σούπα

  • Πλένουμε τα ρεβίθια και τα μουλιάζουμε στο νερό για ολόκληρη τη νύχτα (ιδανικά για 18 ώρες).
  • Σουρώνουμε τα ρεβίθια και μέσα στο σουρωτήρι τα ξεπλένουμε πολύ καλά με μπόλικο νερό, 4-5 φορές, τρίβοντάς τα καλά.
  • Βάζουμε τα ρεβίθια σε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό να τα καλύπτει (τουλάχιστον 4 εκ) και τα βράζουμε.
  • Βγάζουμε κάθε λίγο τον αφρό με μια ξύλινη κουτάλα και συνεχίζουμε για 15 λεπτά.
  • Σουρώνουμε και ξαναβάζουμε τα ρεβίθια στην κατσαρόλα με αρκετό χλιαρό νερό να τα καλύπτει και πάλι.
  • Βράζουμε και προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, τη ρίγανη και το δαφνόφυλλο.
  • Χαμηλώνουμε τη φωτιά και βάζουμε το καπάκι.
  • Αφήνουμε να μαγειρευτούν για 1-2 ώρες, μέχρι να μαλακώσουν.
  • Ελέγχουμε σταδιακά αν χρειάζεται να προσθέσουμε νερό, ώστε να μην εξατμιστεί όλο.
  • Βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι και το χυμό λεμονιού, προσθέτουμε σταδιακά 1-2 κουτάλες με χυμό από νερό από την κατσαρόλα και ανακατεύουμε με αναδευτήρα.
  • Προσθέτουμε το μείγμα σιγά-σιγά στην κατσαρόλα και αλατοπιπερώνουμε.
  • Ανακατεύουμε ελαφρά για 2-3 λεπτά μέχρι να γίνει η σούπα πηχτή.
  • Σερβίρουμε τη σούπα μας ζεστή με ελιές και ψημένο ψωμί.