Ψωμί με πουρέ κολοκύθας
Γιορτινή συνταγή
Ένα υπέροχο ψωμί με γεύση κολοκύθας, μια συνταγή για τον εορτασμό του Halloween
Καθώς πλησιάζουν τα Χριστούγεννα, ένα τόσο ιδιαίτερο ψωμί, όσο είναι το ψωμί με πουρέ κολοκύθας, θα γεμίσει το τραπέζι σας με ομορφιά και γεύση.
Υλικά για ψωμί με πουρέ κολοκύθας
- 400 γρ. αλεύρι τύπου 00 (είναι το αλεύρι για πίτσα)
- 170 γρ. νερό
- 120 γρ. πουρές κολοκύθας
- 65 γρ. προζύμι
- 8 γρ. αλάτι
Συνταγή για ψωμί με πουρέ κολοκύθας
- Για να φτιάξουμε το ψωμί κολοκύθα, ξεκινάμε διαλύοντας το προζύμι στο νερό.
- Προσθέτουμε τον πουρέ κολοκύθας και έπειτα το αλεύρι και ανακατεύουμε, ώσπου να ενυδατωθεί όλο το αλεύρι.
- Σκεπάζουμε τη ζύμη με πετσέτα και αφήνουμε στην άκρη για 30 λεπτά με 1 ώρα.
- Προσθέτουμε στη ζύμη το αλάτι, ζυμώνοντας για να ενσωματωθεί και αυτό.
- Σκεπάζουμε και αφήνουμε ξανά στην άκρη για περίπου 1 ώρα.
- Πιάνουμε τη ζύμη από τέσσερις άκρες και τις φέρνουμε προς το κέντρο.
- Αφού διπλώσουμε τη ζύμη κατ’ αυτόν τον τρόπο, την τουμπάρουμε και τη μορφοποιούμε σε μπάλα.
- Σκεπάζουμε και αφήνουμε στην άκρη για άλλη 1 ώρα.
- Επαναλαμβάνουμε τα διπλώματα και την αναμονή άλλες δύο φορές.
- Την τελευταία φορά, αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για όσο χρειαστεί ώστε να διπλασιαστεί σε όγκο.
- Η συνολική διαδικασία μέχρι εδώ θα πάρει περί τις 7 ώρες.
- Μόλις διπλασιαστεί η ζύμη, τη βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 14 ώρες.
- Αν θέλουμε να δώσουμε στο ψωμί σχήμα κολοκύθας, πριν έρθει η ώρα να ψήσουμε, βάζουμε 6 ή 8 κομμάτια σπάγκου στην επιφάνεια του ζυμαριού σε σχήμα χιαστί (σαν να χωρίζουμε πίτσα).
- Τουμπάρουμε το ζυμάρι σε μια λαδόκολλα και δένουμε τους σπάγκους σχετικά χαλαρά στην κορυφή του στρογγυλού μας ζυμαριού.
- Τοποθετούμε το ψωμί μέσα σε γάστρα, την καλύπτουμε με το καπάκι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, μέσα σε γάστρα στους 250°C για 20 λεπτά σκεπασμένη και 25-30 λεπτά ξεσκέπαστη στους 210°C.
- Μόλις ξεφουρνίσουμε, κόβουμε και αφαιρούμε τους σπάγκους και καρφώνουμε στην κορυφή της «κολοκύθας» μας ένα ξυλάκι κανέλας.