Καθώς πλησιάζουν τα Χριστούγεννα, ένα τόσο ιδιαίτερο ψωμί, όσο είναι το ψωμί με πουρέ κολοκύθας, θα γεμίσει το τραπέζι σας με ομορφιά και γεύση. 

Υλικά για ψωμί με πουρέ κολοκύθας

  • 400 γρ. αλεύρι τύπου 00 (είναι το αλεύρι για πίτσα)
  • 170 γρ. νερό
  • 120 γρ. πουρές κολοκύθας
  • 65 γρ. προζύμι
  • 8 γρ. αλάτι

Συνταγή για ψωμί με πουρέ κολοκύθας

  • Για να φτιάξουμε το ψωμί κολοκύθα, ξεκινάμε διαλύοντας το προζύμι στο νερό.
  • Προσθέτουμε τον πουρέ κολοκύθας και έπειτα το αλεύρι και ανακατεύουμε, ώσπου να ενυδατωθεί όλο το αλεύρι.
  • Σκεπάζουμε τη ζύμη με πετσέτα και αφήνουμε στην άκρη για 30 λεπτά με 1 ώρα.
  • Προσθέτουμε στη ζύμη το αλάτι, ζυμώνοντας για να ενσωματωθεί και αυτό.
  • Σκεπάζουμε και αφήνουμε ξανά στην άκρη για περίπου 1 ώρα.
  • Πιάνουμε τη ζύμη από τέσσερις άκρες και τις φέρνουμε προς το κέντρο.
  • Αφού διπλώσουμε τη ζύμη κατ’ αυτόν τον τρόπο, την τουμπάρουμε και τη μορφοποιούμε σε μπάλα.
  • Σκεπάζουμε και αφήνουμε στην άκρη για άλλη 1 ώρα.
  • Επαναλαμβάνουμε τα διπλώματα και την αναμονή άλλες δύο φορές.
  • Την τελευταία φορά, αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για όσο χρειαστεί ώστε να διπλασιαστεί σε όγκο.
  • Η συνολική διαδικασία μέχρι εδώ θα πάρει περί τις 7 ώρες.
  • Μόλις διπλασιαστεί η ζύμη, τη βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 14 ώρες.
  • Αν θέλουμε να δώσουμε στο ψωμί σχήμα κολοκύθας, πριν έρθει η ώρα να ψήσουμε, βάζουμε 6 ή 8 κομμάτια σπάγκου στην επιφάνεια του ζυμαριού σε σχήμα χιαστί (σαν να χωρίζουμε πίτσα).
  • Τουμπάρουμε το ζυμάρι σε μια λαδόκολλα και δένουμε τους σπάγκους σχετικά χαλαρά στην κορυφή του στρογγυλού μας ζυμαριού.
  • Τοποθετούμε το ψωμί μέσα σε γάστρα, την καλύπτουμε με το καπάκι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, μέσα σε γάστρα στους 250°C για 20 λεπτά σκεπασμένη και 25-30 λεπτά ξεσκέπαστη στους 210°C.
  • Μόλις ξεφουρνίσουμε, κόβουμε και αφαιρούμε τους σπάγκους και καρφώνουμε στην κορυφή της «κολοκύθας» μας ένα ξυλάκι κανέλας.