Η πιο λαχταριστή συνταγή για πεντανόστιμουςι και αφράτους κουραμπιέδες τριφτής ζύμης, με ελαιόλαδο, αρωματισμένοι με ούζο. Φτιάξτε τους για να ανοίξετε την αυλαία των Χριστουγέννων και να γεμίσετε το σπίτι με γιορτινά αρώματα.

Υλικά για νηστίσιμους κουραμπιέδες με λάδι και ούζο

  • 1 kg αλεύρι (περίπου) για όλες τις χρήσεις
  • 1 κούπα ελαιόλαδο
  • ½ κούπα σπορέλαιο
  • ½ ποτήρι κρασιού ούζο
  • 1 κουταλάκι σόδα
  • 1 φακελάκι baking powder
  • 2 βανίλιες
  • 3/4 της κούπας ζάχαρη
  • Ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα
  • Ούζο για το ράντισμα

Συνταγή για νηστίσιμους κουραμπιέδες με λάδι και ούζο

  • Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, για να φύγει η «αψάδα» του και το αφήνουμε να κρυώσει.
  • Χτυπάμε το ελαιόλαδο και το σπορέλαιο με τη ζάχαρη, πολύ καλά, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και να ασπρίσει το μίγμα.
  • Προσθέτουμε το ούζο, το baking, τη σόδα και τις δύο βανίλιες και συνεχίζουμε το χτύπημα, ενώ σταδιακά προσθέτουμε και το αλεύρι.
  • Η ζύμη παίρνει σχεδόν ένα κιλό αλεύρι. Θα πρέπει στο τέλος να έχουμε μια σχετικά σφιχτή ζύμη, που να πλάθεται εύκολα.
  • Πλάθουμε τους κουραμπιέδες σε μπαλάκια ή μισοφέγγαρα, ή χρησιμοποιούμε κουπ πατ της αρεσκείας μας.
  • Τους ψήνουμε στους 180 βαθμούς, για περίπου 20-25 λεπτά, ανάλογα με το φούρνο μας, σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
  • Βγάζουμε τους κουραμπιέδες από το φούρνο, τους αφήνουμε για πέντε λεπτά να σταθούν και στη συνέχεια, όσο είναι ακόμα σχετικά ζεστοί, τους ραντίζουμε με ούζο, με τη βοήθεια ενός πινέλου ζαχαροπλαστικής και τους βουτάμε σε μπολ, γεμάτο με ζάχαρη άχνη.