Το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι στολίζεται πάντα με μια γαλοπούλα γεμιστή που την λάχταρούν όλοι. Η συνταγή, αν και είναι λίγο σύνθετη, περιλαμβάνει απλά υλικά όπως κιμά, ρύζι και λευκό κρασάκι.

 

Υλικά για γαλοπούλα γεμιστή

  • 1 γαλοπούλα 4,5- 5 κιλά
  • 1 κιλό κιμά μοσχαρίσιος
  • ¾ φλιτζάνι του τσαγιού ρύζι νυχάκι
  • ¾ φλιτζάνι του τσαγιού κουκουνάρι
  • 1 φλιτζάνι του καφέ σταφίδες μαύρες
  • 1 ½ κιλό ψημένα κάστανα
  • 2 μεγάλα τριμμένα κρεμμύδια
  • 2 ποτήρια λευκό ξηρό κρασί
  • 1κουταλιά της σούπας κοφτή κανέλα
  • 1 κουταλιά της σούπας κοφτή ζάχαρη
  • 1 κουταλιά της σούπας κοφτή αλάτι
  • 1 κουταλιά της σούπας κοφτή πιπέρι
  • 200 γραμμάρια βούτυρο
  • 2 φλιτζάνια του τσαγιού ζωμό κρέατος
  • 2 λεμόνια (το χυμό τους)
  • 2 ½ κιλό πατάτες χοντροκομμένες
  • 100 γραμμάρια βούτυρο
  • 3 λεμόνια (το χυμό τους)
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι

Συνταγή για γαλοπούλα γεμιστή

  • Βράζουμε τα συκωτάκια και το στομάχι της γαλοπούλας και τα ψιλοκόβουμε.
  • Μουσκεύουμε και σταφίδες σε λίγο κρασί. Καθαρίζουμε τα κάστανα και τα κόβουμε στη μέση.
  • Πλένουμε, καθαρίζουμε και στραγγίζουμε τη γαλοπούλα.
  • Σε κατσαρόλα ρηχή λιώνουμε το βούτυρο ροδίζουμε το κρεμμύδι προσθέτουμε τον κιμά και τον τσιγαρίζουμε.
  • Τον σβήνουμε με το κρασί και σκεπάζουμε την κατσαρόλα για 10 λεπτά.
  • Προσθέτουμε το ρύζι, το κουκουνάρι, τα κάστανα, τις σταφίδες, τα συκωτάκια, το αλάτι, το πιπέρι, την κανέλα, τη ζάχαρη, το δρόμο κρέατος. Το αφήνουμε να βράσει 20 λεπτά.
  • Πασπαλίζουμε τη γαλοπούλα εσωτερικά και εξωτερικά με αλάτι και πιπέρι.
  • Γεμίζουμε καλά τη γαλοπούλα και κλείνουμε το άνοιγμα της κοιλιάς.
  • Την αλείφουμε με λεμόνι και βούτυρο, τη τοποθετούμε σε ταψί με ένα φλιτζάνι νερό και καλύπτουμε με τρία φύλλα αλουμινόχαρτο το ταψί. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο σε 180 βαθμούς για 4 ώρες.
  • Την πρώτη ώρα την ανοίγουμε και τη γυρνάμε. Αν έχει εξατμιστεί το νερό προσθέτουμε λίγο.
  • Την δεύτερη ώρα την ξαναγυρνάμε.
  • Την τρίτη ώρα τη βγάζουμε και προσθέτουμε δίπλα τις πατάτες το βούτυρο το χυμό λεμόνι, το αλάτι, το πιπέρι και λίγο νερό.
  • Το σκεπάζουμε και ψήνουμε ακόμα 1 ώρα.
  • Βγάζουμε το αλουμινόχαρτο και την αφήνουμε ακόμα 1 ώρα, να ροδίσουν οι πατάτες και η γαλοπούλα.
  • Για να σερβίρουμε ανακατεύουμε τη γέμιση που έχει περισσέψει στην κατσαρόλα με τη γέμιση της γαλοπούλας.
  • Μπορούμε να συνοδεύσουμε με βερίκοκα και δαμάσκηνα σωτέ.