Μελομακάρονα με λευκή σοκολάτα
Γιορτινή συνταγή
Μια πεντανόστιμη συνταγή για μελομακάρονα με λευκή σοκολάτα
Αγαπημένα μελομακάρονα δεν είναι μόνο η κλασική συνταγή, καθώς είναι σίγουρα τα αγαπημένα μας Χριστουγεννιάτικα γλυκά. Σήμερα λοιπόν είπαμε να ξεφύγουμε από τα συνηθισμένα και να φτιάξουμε μελομακάρονα με λευκή σοκολάτα και ψιλοκομμένα καρύδια. Είναι τα πιο νόστιμα και σοκολασμένα μελομακάρονα για τα Χριστούγεννα που πλησιάζουν.
• 300 ml νερό
• 300 γρ ζάχαρη
• 1 ξύλο κανέλας
• 4 γαρύφαλλα
• 1 πορτοκάλι κομμένο στα 2
• 2 κουταλιές μέλι
• 1 σφηνάκι λικέρ
ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ
• 500 γρ αλεύρι γ.ο.χ
• 100 γρ σιμιγδάλι
• 30 γρ άχνη ζάχαρη
• 1 κουταλιά κανέλα
• 1/3 κουταλιού μικρού γαρύφαλλο τριμμένο
• 1 φακελάκι βανίλια με άρωμα πορτοκάλι ή εκχύλισμα βανίλιας
• 1 κουταλάκι μαγειρική σόδα
• ξύσμα από 1 πορτοκάλι
• 200 ml ηλιέλαιο
• 100 ml ελαιόλαδο
• 200 ml φυσικό χυμό πορτοκαλιού
• 30 γρ. ψιλοκομμένη κουβερτούρα μαύρη (αν θέλουμε να βάλουμε και στη ζύμη)
Για την επικάλυψη
• 200 γρ λευκή κουβερτούρα (καλύπτει 15 κομμάτια περίπου)
• 1/2 κούπα ψιλοκομμένα φιστίκια Αιγίνης
Η ΖΥΜΗ
Η ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ
Υλικά για μελομακάρονα με λευκή σοκολάτα
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ• 300 ml νερό
• 300 γρ ζάχαρη
• 1 ξύλο κανέλας
• 4 γαρύφαλλα
• 1 πορτοκάλι κομμένο στα 2
• 2 κουταλιές μέλι
• 1 σφηνάκι λικέρ
ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ
• 500 γρ αλεύρι γ.ο.χ
• 100 γρ σιμιγδάλι
• 30 γρ άχνη ζάχαρη
• 1 κουταλιά κανέλα
• 1/3 κουταλιού μικρού γαρύφαλλο τριμμένο
• 1 φακελάκι βανίλια με άρωμα πορτοκάλι ή εκχύλισμα βανίλιας
• 1 κουταλάκι μαγειρική σόδα
• ξύσμα από 1 πορτοκάλι
• 200 ml ηλιέλαιο
• 100 ml ελαιόλαδο
• 200 ml φυσικό χυμό πορτοκαλιού
• 30 γρ. ψιλοκομμένη κουβερτούρα μαύρη (αν θέλουμε να βάλουμε και στη ζύμη)
Για την επικάλυψη
• 200 γρ λευκή κουβερτούρα (καλύπτει 15 κομμάτια περίπου)
• 1/2 κούπα ψιλοκομμένα φιστίκια Αιγίνης
Συνταγή για μελομακάρονα με λευκή σοκολάτα
ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ- Βράζουμε όλα τα υλικά που αναγράφονται παραπάνω για 3' εκτός από το μέλι και τη βανίλια που τα προσθέτουμε αφού σταματήσει ο βρασμός.
- Ανακατεύουμε να λιώσει καλά το μέλι και προσθέτουμε τέλος τη βανίλια.
- Αφήνουμε να κρυώσει και σουρώνουμε (σουρώνουμε και τα πορτοκάλια πριν τα πετάξουμε γιατί κρατάνε αρκετό σιρόπι).
Η ΖΥΜΗ
- Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ όλα τα στερεά υλικά εκτός από την κουβερτούρα και τα ανακατεύουμε καλά.
- Μετά προσθέτουμε και τα υγρά και ζυμώνουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα, όχι παραπάνω γιατί θα αρχίσει να βγαίνει το λάδι.
- Προσθέτουμε και τα κομματάκια κουβερτούρας (εφόσον θέλουμε να έχει και μέσα σοκολάτα, ή χωρίζουμε τη ζύμη στη μέση και κάνουμε τη μισή με κουβερτούρα και την άλλη μισή χωρίς κουβερτούρα αν θέλουμε).
- Παίρνουμε με το χέρι ένα μικρό κομμάτι από τη ζύμη. Καλό είναι να είναι αρκετά μικρά γιατί θα μπει και επικάλυψη.
- Κάνουμε ένα "κεφτεδάκι" και συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσει η ζύμη.
- Τοποθετούμε τα κομμάτια πάνω σε αντικολλητικό χαρτί σε μικρή απόσταση το ένα από το άλλο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 °C και αέρα για 20 - 22' μέχρι να πάρουν ροδαλό χρώμα.
- Ο χρόνος ψησίματος ποικίλει ελαφρώς ανάλογα με το μέγεθος.
- Τα σιροπιάζουμε όπως είναι ζεστά λίγα λίγα για 10-15'' μόνο και τα τοποθετούμε σε μια σχάρα.
- Τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Η ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ
- Σε ένα μπεν μαρί βάζουμε την κουβερτούρα με μια-δυο κουταλιά ηλιέλαιο (δίνει γυαλάδα) και το ζεσταίνουμε με προσοχή μέχρι να αρχίσει να λειώνει, οπότε αποσύρουμε από τη φωτιά. Καλύπτει 15 κομμάτια περίπου.
- Βάζουμε κρατώντας με 2 πιρούνια ένα ένα τα κομμάτια μας μέσα στη σοκολάτα.
- Τα γυρνάμε γύρω γύρω να καλυφθούν εντελώς και τα ακουμπάμε πάνω σε σχάρα.
- Αφήνουμε τα μελομακάρονα αρκετές ώρες μέχρι να στεγνώσουν εντελώς και να μην κολλάει η σοκολάτα και τα βάζουμε σε χριστουγεννιάτικη πιατέλα και καλύπτουμε με μεμβράνη γα να διατηρηθούν πολλές μέρες