Ποιος δεν θα φάει τα Χριστούγεννα Χοιρινό με δαμάσκηνα και πορτοκάλι. Μια συνταγή άκρως γιορτινή με κονιάκ, μπαχάρι, κύμινο, γαρίφαλλο και άλλα υλικά που το κάνουν πεντανόστιμο. 

Υλικά για Χοιρινό με δαμάσκηνα και πορτοκάλι 

  • 2 κιλά χοιρινή σπάλα (χωρίς κόκαλο), ανοιγμένη από τον κρεοπώλη για ρολό
  • 200 γρ. δαμάσκηνα ξερά, χωρίς κουκούτσι
  • 300 ml κονιάκ
  • 3 ξερά κρεμμύδια, σε ροδέλες
  • 1/4 κουτ. γλυκού μπαχάρι 
  • 1/4 κουτ. γλυκού κύμινο
  • 1/4 κουτ. γλυκού γαρίφαλο
  • 1 κουτ. γλυκού μαύρο πιπέρι
  • 1/6 κουτ. γλυκού κανέλα, όλα σε σκόνη
  • 1 κουτ. σούπας χοντρό αλάτι
  • 100 ml ελαιόλαδο
Για τη σάλτσα
  • το κονιάκ από τα δαμάσκηνα
  • 1 κουτ. σούπας θυμαρίσιο μέλι
  • 1 πορτοκάλι, κομμένο σε στρόγγυλες φέτες
  • 1 κουτ. σούπας κορν φλάουρ
  • χυμός από 1 πορτοκάλι

Συνταγή για Χοιρινό με δαμάσκηνα και πορτοκάλι 

  • Για το χαλκιδικιώτικο χοιρινό με δαμάσκηνα, πορτοκάλι και μπαχαρικά στη γάστρα, σε ένα μπολ βάζουμε το κονιάκ και τα δαμάσκηνα και τα αφήνουμε να μουλιάσουν για 30 λεπτά.
  • Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι σε χαμηλή φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να μαραθούν ελαφρώς.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C.
  • Απλώνουμε τη σπάλα σε μια καθαρή επιφάνεια.
  • Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα μπαχαρικά και αλάτι και με το 1/3 του μείγματος πασπαλίζουμε το χοιρινό.
  • Στραγγίζουμε τα δαμάσκηνα από το κονιάκ, το οποίο κρατάμε για αργότερα.
  • Ανακατεύουμε τα κρεμμύδια (με το ελαιόλαδό τους) με τα δαμάσκηνα και το υπόλοιπο 1/3 του μείγματος μπαχαρικών και με ένα κουτάλι βάζουμε τη γέμιση στο χοιρινό, αφήνοντας κενό στις άκρες.
  • Τυλίγουμε το κρέας σε ρολό - θα χρειαστούμε τη βοήθεια κάποιου για να μπορέσουμε να το δέσουμε. Κάνουμε σφιχτά, πυκνά δεσίματα με σπάγκο μαγειρικής.
  • Βάζουμε το ρολό στη γάστρα με το άνοιγμά του προς τα κάτω, για να μην ανοίξει.
  • Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το μέλι με το κονιάκ και το χυμό πορτοκαλιού και περιχύνουμε το κρέας.
  • Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο μείγμα μπαχαρικών και κλείνουμε με το καπάκι τη γάστρα.
  • Ψήνουμε για περίπου 1½ ώρα, μέχρι να γίνει το κρέας.
  • Προσεκτικά για να μην καούμε από τους ατμούς, ανοίγουμε τη γάστρα, αραδιάζουμε τις φέτες πορτοκαλιού πάνω στο ρολό και το ψήνουμε, ξεσκέπαστο, για άλλα 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει το κρέας.
  • Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε το ρολό να κρυώσει λίγο και κόβουμε το σπάγκο.
  • Σουρώνουμε τα υγρά του ταψιού και τα μεταφέρουμε σε κατσαρολάκι.
  • Διαλύουμε το κορν φλάουρ σε 2 κουταλιές σούπας νερό.
  • Ρίχνουμε το κορν φλάουρ στο κατσαρολάκι και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά, μέχρι να δέσει η σάλτσα.
  • Κόβουμε το ρολό σε ομοιόμορφες φέτες και περιχύνουμε με τη σάλτσα ή κρατάμε τη σάλτσα σε μπολάκι για να βάλει ο καθένας όση θέλει.
  • Σερβίρουμε το χαλκιδικιώτικο χοιρινό ρολό με πουρέ.