Σούπα καρότου βελουτέ
Με τζίντζερ και πορτοκάλι
Μια πεντανόστιμη σούπα από καρότο γίνεται ένα υπέροχο συνοδευτικό για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι
Στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι ταιριάζει υπέροχα μια καλομαγειρεμένη σούπα από καρότο, που θα ενθουσιάσει τους καλεσμένους σας. Η ζεστασιά της θα περάσει στην παρέα και το άρωμά της θα διαχυθεί σε όλο το σπίτι.
Υλικά για σούπα καρότου βελουτέ
- 10 καρότα μεγάλα, χοντροκομμένα
- 2 πράσα, σε ροδέλες
- 1 ξερό κρεμμύδι, σε μεγάλα καρέ
- 2 πατάτες μέτριες, σε κύβους
- 30 γρ. φρέσκο τζίντζερ, τριμμένο
- χυμός και ξύσμα από 2 πορτοκάλια (βιολογικά ή καλά πλυμένα σε ζεστό νερό)
- 1½ λίτρο ζωμός λαχανικών ή νερό (+λίγο επιπλέον)
- χυμός από 1/2 λεμόνι
- 30 ml ελαιόλαδο
- 30 ml ελαιόλαδο ή κρέμα γάλακτος για το σερβίρισμα
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Συνταγή για σούπα καρότου βελουτέ
- Για τη σούπα βελουτέ ξεκινάμε και σε μια βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά το πράσο και το κρεμμύδι, μέχρι να ροδίσουν και να βγάλουν τη φυσική τους γλύκα.
- Προσθέτουμε το καρότο και συνεχίζουμε να σοτάρουμε για 2-3 λεπτά, ανακατεύοντας.
- Ρίχνουμε τις πατάτες και αλατοπίπερο.
- Προσθέτουμε το τζίντζερ και το ξύσμα από τα πορτοκάλια και ανακατεύουμε για 1 λεπτό.
- Σβήνουμε με τον χυμό των πορτοκαλιών και προσθέτουμε τον ζωμό λαχανικών.
- Μετριάζουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και βράζουμε για 25 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα καρότα.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και λιώνουμε τα λαχανικά με το ραβδομπλέντερ.
- Σε αυτό το σημείο πρέπει να έχουμε έναν αραιό πουρέ.
- Αν χρειαστεί, προσθέτουμε νερό ή ζωμό, επαναφέρουμε την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και ξαναβράζουμε μέχρι η σούπα μας να αποκτήσει την επιθυμητή πυκνότητα.
- Θα μπορούσαμε να περάσουμε τη σούπα από ψιλό σουρωτήρι (σινουά) για ακόμα πιο βελούδινη υφή, αλλά έτσι χάνουμε πολύτιμα θρεπτικά συστατικά (φυτικές ίνες κ.ά.) και γεύση.
- Ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού, διορθώνουμε το αλάτι και σερβίρουμε στα πιάτα με λίγο ελαιόλαδο ή κρέμα γάλακτος.