Συνταγές για κουραμπιέδες υπάρχουν πάρα πολλές αλλά αυτοί είναι μυρωδάτοι γιατί έχουν αρωματιστεί με βανίλια και ανθόνερο. Δοκιμάστε αυτούς τους αρωματικούς και αφράτους κουραμπιέδες.

Υλικά για κουραμπιέδες με ροδόνερο

  • 300 γραμμάρια βούτυρο πρόβειο, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 200 γραμμάρια αμύγδαλα, ασπρισμένα και καβουρδισμένα
  • 300 γραμμάρια ζάχαρη άχνη κοσκινισμένη
  • 450 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 σφηνάκι κονιάκ (30 ml )
  • ½ κ.γ. εσάνς βανίλιας ή 2 αμπούλες
  • 1 κουταλιά ανθόνερο
Για επικάλυψη
  • Ανθόνερο
  • 300 γραμμάρια ζάχαρη άχνη

Συνταγή για κουραμπιέδες με ροδόνερο

  • Ασπρίζουμε τα αμύγδαλα και τα καβουρδίζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180o C περίπου για 20 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν.
  • Τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα χονδροκόβουμε.
  • Κοσκινίζουμε τη ζάχαρη. Μετά χώρια κοσκινίζουμε το αλεύρι.
  • Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη, αρχικά σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ενσωματωθούν και μετά σε δυνατή ταχύτητα για είκοσι περίπου λεπτά μέχρι να αφρατέψει.
  • Ρίχνουμε τη βανίλια, το ανθόνερο και το κονιάκ και ανακατεύουμε.
  • Σταματάμε το μίξερ και αλλάζουμε το χτυπητήρι στο φτερό και σε χαμηλή ταχύτητα προσθέτουμε το αλεύρι, μέχρι να ενσωματωθεί.
  • Η ζύμη δεν πρέπει να κολλάει στα χέρια.
  • Πλάθουμε τους κουραμπιέδες σε μικρές μπαλίτσες, τους πιέζουμε λίγο από πάνω και τους βάζουμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, αραιά γιατί θα απλώσουν κατά το ψήσιμο.
  • Ψήνουμε για περίπου 12 λεπτά, ανάλογα με το φούρνο σας. (Θα είναι μαλακοί μόλις βγουν αλλά όταν κρυώσουν θα σφίξουν).
  • Τους αφήνουμε να κρυώσουν.
  • Με ένα μπουκαλάκι με σπρέι ραντίζουμε ελαφρά τους κουραμπιέδες με το ανθόνερο και από τις δυο μεριές.
  • Τους μεταφέρουμε σε στεγνή επιφάνεια να είναι ανάποδα και κοσκινίζουμε ζάχαρη άχνη από πάνω.
  • Τους γυρίζουμε και ξανακοσκινίζουμε με ζάχαρη άχνη.
  • Τους τοποθετούμε σε πιατέλα και ξαναχρησιμοποιούμε τη ζάχαρη που ήδη χρησιμοποιήσαμε.