Κουραμπιέδες με ροδόνερο
Γιορτινή συνταγή
Οι κουραμπιέδες είναι το παραδοσιακό γλυκό που δεν λείπει από κανένα σπίτι τα Χριστούγεννα
Συνταγές για κουραμπιέδες υπάρχουν πάρα πολλές αλλά αυτοί είναι μυρωδάτοι γιατί έχουν αρωματιστεί με βανίλια και ανθόνερο. Δοκιμάστε αυτούς τους αρωματικούς και αφράτους κουραμπιέδες.
Υλικά για κουραμπιέδες με ροδόνερο
- 300 γραμμάρια βούτυρο πρόβειο, σε θερμοκρασία δωματίου
- 200 γραμμάρια αμύγδαλα, ασπρισμένα και καβουρδισμένα
- 300 γραμμάρια ζάχαρη άχνη κοσκινισμένη
- 450 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 σφηνάκι κονιάκ (30 ml )
- ½ κ.γ. εσάνς βανίλιας ή 2 αμπούλες
- 1 κουταλιά ανθόνερο
- Ανθόνερο
- 300 γραμμάρια ζάχαρη άχνη
Συνταγή για κουραμπιέδες με ροδόνερο
- Ασπρίζουμε τα αμύγδαλα και τα καβουρδίζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180o C περίπου για 20 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν.
- Τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα χονδροκόβουμε.
- Κοσκινίζουμε τη ζάχαρη. Μετά χώρια κοσκινίζουμε το αλεύρι.
- Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη, αρχικά σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ενσωματωθούν και μετά σε δυνατή ταχύτητα για είκοσι περίπου λεπτά μέχρι να αφρατέψει.
- Ρίχνουμε τη βανίλια, το ανθόνερο και το κονιάκ και ανακατεύουμε.
- Σταματάμε το μίξερ και αλλάζουμε το χτυπητήρι στο φτερό και σε χαμηλή ταχύτητα προσθέτουμε το αλεύρι, μέχρι να ενσωματωθεί.
- Η ζύμη δεν πρέπει να κολλάει στα χέρια.
- Πλάθουμε τους κουραμπιέδες σε μικρές μπαλίτσες, τους πιέζουμε λίγο από πάνω και τους βάζουμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, αραιά γιατί θα απλώσουν κατά το ψήσιμο.
- Ψήνουμε για περίπου 12 λεπτά, ανάλογα με το φούρνο σας. (Θα είναι μαλακοί μόλις βγουν αλλά όταν κρυώσουν θα σφίξουν).
- Τους αφήνουμε να κρυώσουν.
- Με ένα μπουκαλάκι με σπρέι ραντίζουμε ελαφρά τους κουραμπιέδες με το ανθόνερο και από τις δυο μεριές.
- Τους μεταφέρουμε σε στεγνή επιφάνεια να είναι ανάποδα και κοσκινίζουμε ζάχαρη άχνη από πάνω.
- Τους γυρίζουμε και ξανακοσκινίζουμε με ζάχαρη άχνη.
- Τους τοποθετούμε σε πιατέλα και ξαναχρησιμοποιούμε τη ζάχαρη που ήδη χρησιμοποιήσαμε.