Κουραμπιέδες με ροδόνερο
Γιορτινή συνταγή
Οι κουραμπιέδες είναι το παραδοσιακό γλυκό που δεν λείπει από κανένα σπίτι τα Χριστούγεννα
![kourampiedes-syntagi-me-fistiki](https://s.parapolitika.gr/images/1130x667/jpg/files/2024-12-10/kourampiedes-syntagi-me-fistiki.jpg)
Συνταγές για κουραμπιέδες υπάρχουν πάρα πολλές αλλά αυτοί είναι μυρωδάτοι γιατί έχουν αρωματιστεί με βανίλια και ανθόνερο. Δοκιμάστε αυτούς τους αρωματικούς και αφράτους κουραμπιέδες.
Υλικά για κουραμπιέδες με ροδόνερο
- 300 γραμμάρια βούτυρο πρόβειο, σε θερμοκρασία δωματίου
- 200 γραμμάρια αμύγδαλα, ασπρισμένα και καβουρδισμένα
- 300 γραμμάρια ζάχαρη άχνη κοσκινισμένη
- 450 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 σφηνάκι κονιάκ (30 ml )
- ½ κ.γ. εσάνς βανίλιας ή 2 αμπούλες
- 1 κουταλιά ανθόνερο
- Ανθόνερο
- 300 γραμμάρια ζάχαρη άχνη
Συνταγή για κουραμπιέδες με ροδόνερο
- Ασπρίζουμε τα αμύγδαλα και τα καβουρδίζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180o C περίπου για 20 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν.
- Τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα χονδροκόβουμε.
- Κοσκινίζουμε τη ζάχαρη. Μετά χώρια κοσκινίζουμε το αλεύρι.
- Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη, αρχικά σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ενσωματωθούν και μετά σε δυνατή ταχύτητα για είκοσι περίπου λεπτά μέχρι να αφρατέψει.
- Ρίχνουμε τη βανίλια, το ανθόνερο και το κονιάκ και ανακατεύουμε.
- Σταματάμε το μίξερ και αλλάζουμε το χτυπητήρι στο φτερό και σε χαμηλή ταχύτητα προσθέτουμε το αλεύρι, μέχρι να ενσωματωθεί.
- Η ζύμη δεν πρέπει να κολλάει στα χέρια.
- Πλάθουμε τους κουραμπιέδες σε μικρές μπαλίτσες, τους πιέζουμε λίγο από πάνω και τους βάζουμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, αραιά γιατί θα απλώσουν κατά το ψήσιμο.
- Ψήνουμε για περίπου 12 λεπτά, ανάλογα με το φούρνο σας. (Θα είναι μαλακοί μόλις βγουν αλλά όταν κρυώσουν θα σφίξουν).
- Τους αφήνουμε να κρυώσουν.
- Με ένα μπουκαλάκι με σπρέι ραντίζουμε ελαφρά τους κουραμπιέδες με το ανθόνερο και από τις δυο μεριές.
- Τους μεταφέρουμε σε στεγνή επιφάνεια να είναι ανάποδα και κοσκινίζουμε ζάχαρη άχνη από πάνω.
- Τους γυρίζουμε και ξανακοσκινίζουμε με ζάχαρη άχνη.
- Τους τοποθετούμε σε πιατέλα και ξαναχρησιμοποιούμε τη ζάχαρη που ήδη χρησιμοποιήσαμε.