Οι γλυκοπατάτες στο φούρνο με φέτα είναι μία νόστιμη συνταγή για να κάνεις εντύπωση στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Θα την φτιάξετε με δαμάσκηνα, θυμάρι, ξύσμα από λεμόνι και πορτοκάλι και αρκετά ακόμα υλικά. 

Υλικά για γλυκοπατάτες στο φούρνο με φέτα

  • 2 γλυκοπατάτες κόκκινες
  • 250 γρ. φέτα
  • 4 δαμάσκηνα αποξηραμένα
  • 3 γρ. μαϊντανό
  • 1 πρεζα θυμάρι
  • Ξύσμα λεμόνι
  • Ξύσμα πορτοκάλι
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Λάδι διάφανο για τον φούρνο
  • Καυτερή πιπεριά φρέσκια
  • Κρέμα βαλσαμικο

Για την βινεγκρετ
  • 2κουτ. σ. λεμόνι
  • 2 κουτ. σ. μηλοξυδο
  • 1κουτ.σ. μέλι
  • 4κουτ. σ. ελαιόλαδο

Συνταγή για γλυκοπατάτες στο φούρνο με φέτα

  • Προθερμαίνω τον φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα.
  • Κόβω τις πλυμένες και στεγνές γλυκοπατάτες μου στα δυο.
  • Τις αλείβω με λάδι , τις αλατίζω, λίγο πιπέρι, πασπαλίζω με το θυμάρι, τις βάζω σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, μπρούμυτα, με την φλούδα προς τα πάνω, και τις ψήνω για 45’.
  • Στο μεταξύ, έχω φτιάξει την βινργκρετ, έχω ψιλοκόψει τον μαϊντανό, την καυτερή πιπεριά, τα δαμάσκηνα, και έχω θρυμματίσει την φέτα.
  • Όταν ξεφουρνίσω τις γλυκοπατάτες μου, τις γυρνάω από την πάνω πλευρά.
  • Είναι υπέροχες πραγματικά, τις αδειάζω με ένα κουτάλι όχι μέχρι τον πάτο, και βάζω την ψίχα τους σε μπολ.
  • Ανακατεύω στην ψίχα το ξύσμα από το πορτοκάλι, το λεμόνι, τα δαμάσκηνα, και την βινεγκρετ.
  • Ανακατεύω απαλά και ξαναγεμίζω τις γλυκοπατάτες.
  • Πασπαλίζω με την φέτα, τον μαϊντανό, κομματάκια καυτερής πιπεριάς, και τέλος την κρέμα βαλσαμικο.
Εκτέλεση για την βινεγκρετ
  • Σε μπολ, αναδεύω όλα τα υλικά μαζί, μέχρι να έχω μια παχύρευστη σάλτσα.