Σούπα λαχανικών με κολοκύθα, καρότο και γλυκοπατάτα
Μια εύκολη και γευστική συνταγή ιδανική για ένα υπέροχο συνοδευτικό στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι
Μια νόστιμη επιλογή για σούπα λαχανικών είναι αυτή η σούπα με κολοκύθα, καρότο και γλυκοπατάτα. Θα την φτιάξετε με κρεμμυδάκι, ελαιόλαδο, τζίντζερ, χυμό ροδιού και λίγο καυτερό, γλυκό μπούκοβο.
Υλικά για σούπα λαχανικών με κολοκύθα, καρότο και γλυκοπατάτα
- 800 γρ. κολοκύθα (ζυγισμένη με τη φλούδα), καθαρισμένη, σε κύβους 2,5 εκ.
- 2 μέτριες γλυκοπατάτες (με πορτοκαλί σάρκα), με τη φλούδα, καλά πλυμένες, σε κύβους 2,5εκ.
- 3 μέτρια καρότα, χοντροκομμένα
- 1 ξερό κρεμμύδι, χοντροκομμένο
- 30 ml ελαιόλαδο
- 1/2 κουτ. γλυκού μπούκοβο, καυτερό
- 1/4 κουτ. γλυκού κανέλα
- 1/2 κουτ. γλυκού τριμμένο μοσχοκάρυδο
- 1 κουτ. γλυκού τζίντζερ σε σκόνη
- 1.100 ml ζωμός λαχανικών ή κότας
- 200 ml χυμός ροδιού (ή μανταρινιού ή νπορτοκαλιού) - τους θέλουμε και για γεύση, και για χρώμα
- 30 ml χυμός λεμονιού
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Συνταγή για σούπα λαχανικών με κολοκύθα, καρότο και γλυκοπατάτα
- Για τη σούπα με κολοκύθα, καρότο και γλυκοπατάτα ξεκινάμε και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C.
- Σε μεγάλο μπολ ανακατεύουμε την κολοκύθα, τη γλυκοπατάτα, το καρότο, το κρεμμύδι, το λάδι και τα μπαχαρικά.
- Τα απλώνουμε σε μέτριο ταψί που να τα χωρά σε μονή στρώση, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για περίπου 50 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
- Πολτοποιούμε τα ψημένα λαχανικά στον πολυκόφτη, σε δύο δόσεις, μοιράζοντας τον ζωμό σε κάθε δόση και προσθέτοντας τυχόν νόστιμα ζουμιά από το ταψί.
- Μεταφέρουμε τον πολτό σε κατσαρόλα και βάζουμε σε μέτρια φωτιά.
- Ρίχνουμε τον χυμό ροδιού (ή μανταρινιού ή πορτοκαλιού), τον χυμό λεμονιού, αλάτι και πιπέρι και ζεσταίνουμε για 1-2 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά.
- Αν η σούπα προκύψει πιο πυκνή από όσο θέλουμε, προσθέτουμε λίγο ζεστό ζωμό ή νερό.
- Συνοδεύουμε με κρουτόν με σουτζούκι ή ξινοτύρι της αρεσκείας μας. Σκέτα ή σε συνδυασμό με ξύσμα λεμονιού και φρέσκο δυόσμο.