Μια νόστιμη επιλογή για σούπα λαχανικών είναι αυτή η σούπα με κολοκύθα, καρότο και γλυκοπατάτα. Θα την φτιάξετε με κρεμμυδάκι, ελαιόλαδο, τζίντζερ, χυμό ροδιού και λίγο καυτερό, γλυκό μπούκοβο.

Υλικά για σούπα λαχανικών με κολοκύθα, καρότο και γλυκοπατάτα

  • 800 γρ. κολοκύθα (ζυγισμένη με τη φλούδα), καθαρισμένη, σε κύβους 2,5 εκ.
  • 2 μέτριες γλυκοπατάτες (με πορτοκαλί σάρκα), με τη φλούδα, καλά πλυμένες, σε κύβους 2,5εκ.
  • 3 μέτρια καρότα, χοντροκομμένα
  • 1 ξερό κρεμμύδι, χοντροκομμένο
  • 30 ml ελαιόλαδο
  • 1/2 κουτ. γλυκού μπούκοβο, καυτερό
  • 1/4 κουτ. γλυκού κανέλα
  • 1/2 κουτ. γλυκού τριμμένο μοσχοκάρυδο
  • 1 κουτ. γλυκού τζίντζερ σε σκόνη
  • 1.100 ml ζωμός λαχανικών ή κότας
  • 200 ml χυμός ροδιού (ή μανταρινιού ή νπορτοκαλιού) - τους θέλουμε και για γεύση, και για χρώμα
  • 30 ml χυμός λεμονιού
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Συνταγή για σούπα λαχανικών με κολοκύθα, καρότο και γλυκοπατάτα

  • Για τη σούπα με κολοκύθα, καρότο και γλυκοπατάτα ξεκινάμε και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C.
  • Σε μεγάλο μπολ ανακατεύουμε την κολοκύθα, τη γλυκοπατάτα, το καρότο, το κρεμμύδι, το λάδι και τα μπαχαρικά.
  • Τα απλώνουμε σε μέτριο ταψί που να τα χωρά σε μονή στρώση, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για περίπου 50 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
  • Πολτοποιούμε τα ψημένα λαχανικά στον πολυκόφτη, σε δύο δόσεις, μοιράζοντας τον ζωμό σε κάθε δόση και προσθέτοντας τυχόν νόστιμα ζουμιά από το ταψί.
  • Μεταφέρουμε τον πολτό σε κατσαρόλα και βάζουμε σε μέτρια φωτιά.
  • Ρίχνουμε τον χυμό ροδιού (ή μανταρινιού ή πορτοκαλιού), τον χυμό λεμονιού, αλάτι και πιπέρι και ζεσταίνουμε για 1-2 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά.
  • Αν η σούπα προκύψει πιο πυκνή από όσο θέλουμε, προσθέτουμε λίγο ζεστό ζωμό ή νερό.
  • Συνοδεύουμε με κρουτόν με σουτζούκι ή ξινοτύρι της αρεσκείας μας. Σκέτα ή σε συνδυασμό με ξύσμα λεμονιού και φρέσκο δυόσμο.