Τι θα λέγατε να προσθέσετε στο πρωτοχρονιάτικο τραπέζι σαςκαι ένα πολύ ιδιαίτερο ορεκτικό; Ο λόγος για τις πατάτες ογκρατέν με σπανάκι, κρέμα γάλακτος και τυριά που θα ενθουσιάσει τους καλεσμένους σας.

Υλικά για πατάτες ογκρατέν με κρέμα γάλακτος και σπανάκι

  • 1 κιλό πατάτες
  • 1 κιλό σπανάκι
  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 100 γρ. ανθότυρο τριμμένο
  • 200 γρ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη
  • 100 γρ. ρεγκάτο ή ροκφόρ τριμμένο
  • 350 ml κρέμα γάλακτος
  • 1 κ.γλ. μουστάρδα
  • 3 κ.σ. βούτυρο αγελάδος
  • 1 κρόκο αβγού
  • φρυγανιά τριμμένη
  • αλάτι, πιπέρι
  • λίγο ακόμα βούτυρο για το ταψί

Συνταγή για πατάτες ογκρατέν με κρέμα γάλακτος και σπανάκι

  • Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις κόβουμε σε λεπτές ροδέλες (περίπου ½ εκατοστό) και τις βράζουμε αυστηρά για 7' σε αλατισμένο νερό που κοχλάζει. Τις στραγγίζουμε.
  • Σε ένα τηγάνι σε χαμηλή φωτιά βάζουμε το σπανάκι με λίγο αλάτι αλλά χωρίς νερό, να μαραθεί και να απορροφήσει τα υγρά του.
  • Προσθέτουμε το μισό βούτυρο και τα κρεμμυδάκια και φέρνουμε δυο τρεις βόλτες.
  • Βουτυρώνουμε ένα μέτριο ταψί και το πασπαλίζουμε με φρυγανιά.
  • Τοποθετούμε σε στρώσεις τις πατάτες, τα τυριά και το σπανάκι μέχρι να τελειώσουν τα υλικά μας.
  • Σε μπολ χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με τον κρόκο και τη μουστάρδα και περιχύνουμε τις πατάτες.
  • Σκορπάμε στην επιφάνεια το υπόλοιπο βούτυρο σε κυβάκια και πασπαλίζουμε με φρυγανιά.
  • Ψήνουμε στους 200°C, σε προθερμασμένο φούρνο, μέχρι να ροδίσει η κρούστα, για 45'-50' λεπτά.