Το κέικ λεμονιού γίνεται εύκολα ένα από τα πιο αφράτα και αρωματικά κέικ που μπορούμε να φτιάξουμε με τα χχεράκια μας. Το απολαμβάνουμε για πρωινό αλλά και με το απογευματινό μας τσάι ή καφέ.


Υλικά για κέικ λεμονιού

• 200 γρ. ζάχαρη
• 120 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
• 3 αυγά
• 200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 1½ κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
• 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
• 120 ml γάλα
• Χυμός και ξύσμα από 2 λεμόνια
• 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας (προαιρετικά)


Για το γλάσο

• 150 γρ. άχνη ζάχαρη
• Χυμός από 1 λεμόνι

Συνταγή για κέικ λεμονιού

  • Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 180°C και βουτυρώνεις/αλευρώνεις μια φόρμα για κέικ.
  • Σε ένα μπολ, κοσκινίζεις το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.
  • Χτυπάς το βούτυρο με τη ζάχαρη στο μίξερ μέχρι να αφρατέψουν.
  • Προσθέτεις τα αυγά ένα-ένα, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη.
  • Ρίχνεις τον χυμό και το ξύσμα λεμονιού μαζί με τη βανίλια.
  • Σταδιακά προσθέτεις το μίγμα αλευριού εναλλάξ με το γάλα, ξεκινώντας και τελειώνοντας με το αλεύρι.
  • Ανακατεύεις απαλά μέχρι να ομογενοποιηθεί.
  • Ρίχνεις το μείγμα στη φόρμα και ψήνεις για 40-50 λεπτά, μέχρι να βγει καθαρή μια οδοντογλυφίδα από το κέντρο του κέικ.
  • Αφήνεις το κέικ να κρυώσει στη φόρμα για 10 λεπτά και το ξεφορμάρεις σε σχάρα.
  • Σε ένα μπολ, ανακατεύεις την άχνη ζάχαρη με τον χυμό λεμονιού μέχρι να σχηματιστεί ένα παχύρρευστο γλάσο.
  • Περιχύνεις το κέικ αφού έχει κρυώσει εντελώς.